Beynimiz, her gün karşımıza çıkan ancak dikkate almadığımız ufak şeylerden bile etkileniyor ve ileride ciddi zararlara uğramak kaçınılmaz bir hal alıyor. Aslında bir çoğunun bunların sağlığımıza zararlı olduğunun farkında değiliz ve yapmaya devam ediyoruz.
#Beyinİlk aşık olduğumuzda neden gözümüz karşımızdakinin kusurlarını görmez? Karnımızda uçuşan kelebeklerin, terleyen avuçlarımızın sebebi nedir? Neden hep sevdiğimizle birlikte zaman geçirmek ister, onu yeri gelince kendimizden bile kıskanırız? Peki sevilen kişi hayatımızdan çıktığında bu kaybın vücudumuza nasıl bir etkisi olur? Bilim insanları bütün bunları teker teker anlattı...
#AŞK“Aşk.” Leyla ile Mecnun, Kerem ve Aslı gibi... Mitolojilere, efsaneler, kitaplara, şiirlere konu olan... Filozofların, psikologların bir ömür anlamlandırmak için uğraştığı... Peki nedir “Aşk?” Tek bir tanımı olabilir mi? Bence olamaz, parmak izi gibidir aşk... Hayatı nasıl gördüğümüz ve kim olduğumuzla doğru orantılıdır, herkes kendince yaşar. Dolayısıyla biri için doğru olan diğeri için pekâlâ yanlış olabilir. Peki, aşkın bir kimyası ya da süresi var mı? Beyin mi yoksa kalp mi âşık olan? İlk görüşte aşk ne kadar mümkün? 14 Şubat Sevgililer Günü arifesinde psikolojik ya da romantik açıdan değil de nörobilimcilerin çalışmaları ışığında anlamaya çalışalım aşkı dedim. Prof. Dr. Derya Uludüz ile 7 soruda ele aldık.
#AşkTürkiye’nin gündeme alması gereken en önemli konulardan birinin organik tarım olduğunu söyleyen Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, ilçede organik tarım yapan Şaban Burhan’a ait çiftliğe yaptığı ziyarette, “Karacabey’in geniş bir üretim potansiyeli var. Belediye olarak, bu tarzdaki tüm girişimleri destekliyoruz. Karacabey’i aromatik ve tıbbi bitkilerde merkez haline getirebiliriz” dedi.
#BursaÇoğu kişi onu "Jeff Bezos'un boşandığı eşi" olarak tanıdı ama bugün itibarıyla yaptıkları düşünüldüğünde kendi adıyla tanınmayı fazlasıyla hak ediyor. Elindeki Amazon hisseleri sayesinde her gün büyüyen servetini "kasa tamamen boşalana kadar" hayır kuruluşlarına bağışlama sözü veren MacKenzie Scott'ın zenginlikle fakirlik arasında gidip gelen, Jeff Bezos'la evlenmesinden boşanmasına çok ilginç detaylar içeren hayat hikayesi sizi şaşırtacak...
#Mackenzie ScottDünyanın ilk beyin ameliyatı 10 bin 500 yıl önce Aksaray’da yapıldı. 10 bin 500 yıllık yerleşim yeri olan Aşıklı Höyük'te genç bir kadına yönelik gerçekleştirilen ameliyatın ardından kadının 10 gün daha yaşadığı bilimsel olarak tespit edilirken, müzede sergilenen kafatası görenleri şaşırtıyor.
#Dünyanın İlk Beyin AmeliyatıDünyanın ilk beyin ameliyatı 10 bin 500 yıl önce Aksaray’da yapıldı. 10 bin 500 yıllık yerleşim yeri olan Aşıklı Höyük'te genç bir kadına yönelik gerçekleştirilen ameliyatın ardından kadının 10 gün daha yaşadığı bilimsel olarak tespit edilirken, müzede sergilenen kafatası görenleri şaşırtıyor.
#Aşıklı HöyükÇoğumuz her yılın başında daha iyi bir hayata adım atmak üzere kararlar alıyoruz. Ancak daha ilk ayda bunları ya unutuyor ya da rafa kaldırıyoruz. 100 kişiye “2022 kararların ne” diye sorduk: Spora başlamak, zararlı alışkanlıkları bırakmak ve sağlıklı beslenmek gibi klasik hedeflerin yanı sıra bu sene pek çok kişinin ruhsal olarak şifalanmak, dinginleşmek ve bol bol seyahat etmek istediğini gördük. Bu kararları uygulamak için uzmanlardan ipuçları aldık; yardımcı olacak mobil uygulamaları yazdık.
#Yeni Yıl2 yıl önce Agatha Christie'nin ölümsüz eserinden uyarlanan ‘’On Kişiydiler’’ oyunuyla ilk kez tiyatro sahnesine çıkan Ediz Hun, galasının ardından 'salgın yüzünden' sahnelenemeyen oyunuyla yeniden buluştu. 81 yaşındaki usta sanatçı gelişen sinema sektörünün yanı sıra siyaset yıllarını ve anılarını hurriyet.com.tr’ye anlattı. Yoklukla geçen çocukluk yılları, Başbakan Yardımcısından gelen bakanlık teklifi, günümüzde en çok beğendiği yönetmen, Yeşilçam’ın akıbeti, ‘robot’ aktörler, hayatı boyunca unutamadığı ‘orkide’ çiçeği… İşte arşivlik bir söyleşi…
#Ediz HunHer yıl ekim ayının ilk cuması kutlanan Dünya Gülümseme Günü’nün mottosu ‘Bir iyilik yapın, birinin yüzünü güldürün’... Ama başkasını güldürmek için önce kendimizi güldürmemiz gerek. “Durup dururken nasıl güleyim” diyorsanız, kahkaha yogası ve gülümseme egzersizleriyle sahte kahkahaları birkaç dakika içinde gerçeğine dönüştürmek mümkün.
#GülmeMasal Terapisti, eğitmen Gülsün İcik Yılmaz, masalların en eski öğrenme metodu olduğunu anlatırken, “Masal işte!” deyip geçmeden önce çocuklara farklı yaşam becerileri kazandırmak adına bir tohum ektiğimizin farkında olmamız gerektiğine dikkat çekti. Çocukların, ruhsal, zihinsel ve fiziksel bütünlüğünü sağlamasına yardımcı olan masalların, zehirli etkisinin de olabileceğinin altını çizen Gülsün İcik Yılmaz, ebeveynleri yaşanabilecek travmalara karşı bilinçli olma konusunda uyardı.
#BursaTürkiye'de at yarışçılığı için 9 hipodrom kullanılıyor. Hipodromlarda bulunan at pansiyonlarının yanı sıra çeşitli il ve ilçelerdeki haralarda bakımları yapılan milyon TL'ye kadar çıkan değerdeki safkanlar için yaklaşık 350 bin kişi çalışıyor. En bilinen ve en çok kullanılan hipodromlardan biri olan Veliefendi Hipodromu'nda pistlerin yanı sıra eküri haraları, at pansiyonları, apranti okulu, at hastanesi, rehabilitasyon merkezi ve vatandaşlar için piknik alanı da bulunuyor. Türkiye'deki 9 hipodromda toplam 350 bin kişi çalışıyor bu da yaklaşık 1.5 milyon kişiye aş veriyor. Seyisler, aprantiler, jokeyler, güvenlik elemanları, temizlikçiler, veterinerler, kondisyonerler (kronometre tutanlar), kameraman, fotoğrafçı, elektronikçi derken; nalbanta kadar uzanan yelpazede herkes işlerini büyük bir titizlikle gerçekleştiriyor.
#SafkanlarCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Grup Toplantısı'nda konuştu. Erdoğan konuşmasında "S-400 hava savunma sistemlerini önümüzdeki ay teslim almaya başlıyoruz. Güvenlik ihtiyaçlarımız konusundaki farklı seçeneklere de kapımız daima açık olmuştur. Türkiye bu konuda izin almak, hele hele baskılara boyun eğmek durumunda değildir. S-400 meselesi doğrudan egemenlik haklarımızla ilgili konudur ve bundan geri adım atmayacağız" ifadelerini kullandı.
#Recep Tayyip ErdoğanAğrı, insan oğlu var olduğundan beri onu etkileyen bazen çaresiz bırakan zararlı bir durum. Bir şekilde ağrı çekmeyen canlı yok gibidir. Ağrı kişiye has bir özelliktir. Her canlı kendi ağrısı ile baş başadır. Bilindiği gibi ağrı akut yani aniden oluşan genellikle bir doku hasarının söz konusu olan ağrı olarak bilinirken, kronik ağrı; geçmeyen süreklilik arz eden bir ağrı olarak tanımlanır ve ağrı sınıflaması bu iki eksen üzerinden detaylandırılır.
#Aşk Hormonu Neye İyi GelirKONYALI 54 yaşındaki Sadrettin Dural’ın 9 bin yıllık yerleşim yeri Çatalhöyük’le ilgili 2007 yılında yazdığı 'Protecting Çatalhöyük' kitabı, Binghamton Üniversitesi Antropoloji Bölümü’nde yardımcı ders kitabı olarak okutuldu. Otomobilini satıp, kredi çeken Dural, çocuk yaşlarda üzerinde koyun otlattığı ve kazı çalışmaları sırasında bekçiliğini yaptığı Çatalhöyük’le ilgili ikinci kitabını çıkardı.
#Protecting ÇatalhöyükEmina Sandal adı şu sıralar çok gündemde... Hem reklam için verdiği bikinili pozları ile konuşuluyor hâlâ, hem de geçtiğimiz günlerde katıldığı lansmanla... Rexona’nın A Milli Erkek Basketbol Takımı ana sponsorluğu ve EuroBasket2017 etkinlik sponsorluğu lansmanında sahaya çıkan Sandal’la buluştuk, hem basketbol aşkını hem de o cesur pozları konuştuk.
#Emina SandalShow TV'nin yeni dizisi Kalp Atışı bu hafta izleyicilere merhaba diyor. İlk bölümü için iki farklı fragman ile ekranlara gelen Kalp Atışı dizisinin oyuncu kadrosu ve yayınlanacağı ilk bölüm tarihi belli oldu. Peki Kalp Atışı dizisinin konusu ne? İşte Kalp Atışı dizisi hakkında tüm detaylar.
#Kalp AtışıHepimiz bu haldeyiz. Zihnimizin gerisinde Türkiye ile uğraşıyoruz. İçten içe endişeliyiz. Korkuyoruz. Tedirginiz. Herkesin dilinde aynı soru: N’olacak bu memleketin hali. Aynen Elif Şafak’ın son romanı ‘Havva’nın Üç Kızı’ndaki Mensur Bey’in dediği gibi, “Demokrasi olan memlekette bir adam sarhoş oldu mu, ‘Ah ne oldu benim güzel sevgilime?’ diye ağlar. Demokrasi olmayan yerde ise, ‘Ah ne oldu benim güzel memleketime?’ diye...” İşte biz bu haldeyiz. Ağlıyoruz.
#Hürriyet