Otobüse binmek için aşı şart mı sorusu, şehirler arası yolculuk yapmak isteyen vatandaşların ve şehir içi yolculuğunda otobüs kullanmak isteyen kişilerin gündemini oluşturuyor. 1 doz aşı olanlar otobüse binebilir mi sorusunun cevabını da merak eden pek çok vatandaş, konuyla ilgili detayları sorguluyor. Peki, otobüse binmek için aşı şart mı? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#Aşı OtobüsTürkçe alfabesinde yer alan harflerin bir araya gelmesiyle oluşturduğu kelimelerden meydana gelir. Bu kelimeler cümle kurmamızda bize yardımcı olur. Kelimeleri oluşturan Türk alfabesi ise tam olarak 29 harften meydana gelir. Bu harfler ünlü ve ünsüz harfler olmak üzere kategorilere ayrılır. Aynı zamanda harflerin alfabede belirli bir sıralaması vardır. Örneğin A harfi alfabenin ilk sırasında yer alır ve ünlü bir harftir. S harfi olan kelimeleri, içerisinde S harfi olan kelimelerin listesini 3, 4, 5, 6, 7 ve 8 harfli olmak üzere derledik.
#HarfGece gündüz demeden canla başla hayat kurtarmaya çabaladılar, günlerce sevdiklerinden uzak kaldılar, koruyucu giysilerin altında zar zor nefes alırken hastalarına nefes olmaya çalıştılar. Maskeler yüzlerinde, tanık oldukları kayıplar ruhlarında derin izler bıraktı. Salgının başlangıcının üzerinden üç yıl geçti, pek çok şey eski haline döndü. Peki ya sağlık çalışanları pandemiden önceki hayatlarına dönebildi mi?
#Covid-19Arabamız yoksa ve hayvanımızla bir yere gitmek niyetindeysek hep birtakım kurallara uymamız gerekiyor. Kutu, kafes, ağızlık, tasma; sertifika, karne, izin belgeleri... Ama yine de hiçbiri birlikte gezmemize engel değil. Araştırdık, neye binerken ne lazım, bir rehber hazırladık.
#Evcil HayvanlarÜlkemizde özellikle son günlerde belirgin bir artış gösteren Covid-19 vakaları tedirgin etmeye devam ederken, ölüm sayılarının fazla olması ürkütüyor. Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, koronavirüs nedeniyle ölüm sayılarındaki artışa dikkat çekti.
#KoronavirüsKoronavirüs salgınının ilk görüldüğü yer olan Çin’in Wuhan kendi dünyada en uzun süre karantina uygulanan yer olmuştu. Pandeminin üzerinden iki yıldan fazla geçtikten sonra, dünya yavaş yavaş salgının etkilerini unutmaya başlamışken Wuhan’dan gelen iki ayrı haber dünyayı bir kez daha alarma geçirdi…
#WuhanYaz aylarının gelmesi, çok fazla kişinin aşılanması ve enfekte olarak bağışıklık kazanması ile birlikte tam bitti derken, yeni ve çok bulaşıcı bir alt varyantla Covid yeniden gündemde. Vakalar da soru işaretleri de artıyor. Peki kendimizi nasıl korumalıyız? Uzmanlar yanıtladı...
#Covid2 ay boyunca süren ve insanları çıldırtma noktasına getiren sıkı karantinanın kaldırılacağını duyuran Çin hükümeti kararın üzerinden bir hafta geçmeden Şangay'da yeni bir karantina duyurdu. 2,7 milyon kişiye ev sahipliği yapan güneybatı Minhang bölgesinde başlayacak karantinanın ne kadar süreceği açıklanmadı. Yerel halk hem karantinadan hem de çıkacak sonuçlardan endişeli.
#ÇinSalgın neredeyse bitti. Bütün ülkeler önlemleri gevşetti. Tatilini Türkiye’de geçirmek isteyen Avrupalı Türkler için her yıl olduğu gibi bu yıl da ‘Sıla Yolu’nu adım adım taradık. Almanya’nın Münih kentinde başlayan ve İstanbul’da sona eren yolculuğumuz boyunca 5 bin km’den fazla yol yaptık, güzergâh üzerindeki bütün ülke yetkilileri ve gümrük görevlileriyle görüştük.
#Sıla YoluAzerbaycan’ın başkenti Bakü’de 26-29 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST için ziyaretçi kayıtları başladı. Bakü Crystal Hall ve Deniz Kenarı Bulvarı Millî Park’ta düzenlenecek TEKNOFEST, 4 gün boyunca ziyaretçilerine muhteşem bir festival yaşatacak. Festivale katılmak isteyenler https://iticket.az/events/teknofest adresinden kayıt işlemi yaparak biletlerini alabilecek.
#TEKNOFESTDünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünyada vaka sayısının bir aylık düşüşünün ardından, 7-13 Mart arasında haftalık vaka sayısının küresel çapta yüzde 8 arttığını açıkladı. Bazı ülkelerin test sayılarını düşürmesine karşın 11 milyon vaka ve 43 bin can kaybının görüldüğü mart ayının ikinci haftasının, dünyada ocak ayından sonra ilk artışı işaret ettiğini vurguladı. Türk Toraks Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Bahriye Oya İtil, Türkiye’yi yeni bir dalganın bekleyebileceğine dair uyarılarda bulunarak, “Dünya Sağlık Örgütü, bu tablonun buzdağının sadece görünen kısmı olduğunu belirtiyor. Bu uyarıyı akılda tutarak toplu taşıma, sağlık kuruluşları ve kapalı alanlarda maske kullanılmaya devam edilmesi gerektiğini belirtmek isteriz” dedi.
#DSÖCovid-19 virüsüyle mücadelemize Sağlık Bakanlığı’nın 14 madde olarak sıraladığı önlemlerle başlamıştık. “Temizlik”, “Maske” ve “Mesafe” kısaca “TMM” en çok duyduğumuz kavramlar oldu. Ön cephede fedakâr sağlık çalışanları vardı. İnsanları sağlığına kavuşturmak için 500 civarında sağlık çalışanı 150 dolayında hekim hayatını kaybetti.
#KoronavirüsSağlık Bakanı Fahrettin Koca, yarın yapılacak Bilim Kurulu toplantısının 'en önemli toplantı' olacağını söylemişti. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan'dan toplantı öncesi açıklama geldi. İlhan, yarın yapılacak Bilim Kurulu toplantısında yeni dönemin belirleneceği düşüncesinde olduğunu söyledi. Yarın yapılacak toplantıda özellikle maske konusunda gevşeme kararları alınması bekleniyor.
#KoronavirüsAnkara’da geçen ay rekor seviyelere ulaşan koronavirüs vakalarında, büyük bir düşüş gözlendi. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Necmi İlhan ise vaka düşüşüne karşın pandeminin devam ettiğinin altını çizdi ve “Vakalar azalsa bile maske kullanımının kapalı alanlarda devam etmesi gerekiyor” uyarısı yaptı.
#Doğahan GİRİTLİOĞLUAçık alanlarda maske kalktı. Ancak okul, hastane, sinema, tiyatro gibi kapalı yerler ile otobüsten uçağa tüm toplu ulaşımda maske zorunlu. AVM, tiyatro, halı saha gibi alanlara girecek veya otobüs, tren, uçak gibi toplu ulaşım yolculuklarında istenen HES kodu uygulaması kaldırıldı. Aşısız, eksik aşılı ya da son altı ayda hastalığı geçirmemiş kişilerden uçakla seyahat gibi durumlarda istenilen PCR testi zorunluluğu da bitti.
#KoronavirüsMaskeyle ilgili alınan yeni kararların bir gevşeme gibi yorumlanmaması gerektiğinin altını çizen Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, “Mesafenin korunamadığı, kapalı ve kalabalık ortamlarda risk almamak için maske kullanımına devam etmemiz gerekiyor” dedi.
#Doğahan GİRİTLİOĞLUİçişleri Bakanlığı 81 ile maske kullanımına ilişkin genelge gönderdi. Genelgeye göre açık alanlarda maske takma zorunluluğu kaldırıldı. Okul, hastane ve toplu taşımada maske zorunluluğu devam ediyor. AVM, sinema ve ulaşımda HES kodu ve PCR zorunluluğu kalktı.
#İçişleri Bakanlığıİçişleri Bakanlığı 81 ile maske kullanımına ilişkin genelge gönderdi. Genelgeye göre açık alanlarda maske takma zorunluluğu kaldırıldı. Okul, hastane ve toplu taşımada maske zorunluluğu devam ediyor. AVM, sinema ve ulaşımda HES kodu ve PCR zorunluluğu kalktı.
#MaskeSon dakika... Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, tüm Türkiye'nin beklediği koronavirüsle mücadelede yeni dönemin detaylarını açıkladı. Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından sözlerine "Size nihayet beklediğiniz haberleri vereceğim" diye başlayan Bakan Koca, kaldırılan koronavirüs kısıtlamalarını madde madde açıkladı. Alınan yeni kararlara göre; açık havada maske zorunluluğu kaldırıldı, HES sorgulama şartı sona erdi, okullarda karantina uygulanmayacak ve belirtisi olmayan kişilerden test istenmeyecek.
#Fahrettin KocaDışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle ilgili olarak önemli açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, Ukrayna'daki Türk vatandaşlarının tahliyesi için tüm hazırlıkların yapıldığını belirterek, "Durum sakinleştiği zaman vatandaşlarımızı kara yoluyla Moldova'ya Romanya'ya ve Polonya'ya götürebileceğiz. Bu ülkeler bizim vatandaşlarımızdan vize istemeyecek, PCR testi ya da aşı sertifikası da istemeyecek." ifadelerini kullandı.
#Mevlüt ÇavuşoğluOmikron varyantıyla birlikte hızla artan korona vakalarının önümüzdeki iki hafta içinde pik yapması beklenirken, uzmanlar toplumda salgına karşı bir rahatlama görüldüğüne dikkat çekiyor ve uyarıyor: “Rahatlamayla birlikte günlük aşı rakamı düştü. Halen 24 milyon kişi, 3’üncü dozu yaptırmadı.”
#KoronavirüsOmikron müthiş bir hızla yayılıyor. Bu olağanüstü yayılma hızı da hemen her ülkede sağlık otoritelerini korkutmaya devam ediyor. Her ülkede otoriteler farkına vardı ki böylesine yüksek bir bulaşıcılık hızında tedbirler eğer fazlaca gevşetilirse “YAVAŞ OLMAK, KAYBETMEK İLE EŞ ANLAMLI” olabilir.
#Omikron