Engelli asansörünü sadece engelli mi kullanır? Eski bir apartmanda sonradan asansör yaptırılması ile bir engellinin kendisi için asansör yaptırması farklı mı? Engelli bunun için nasıl bir yol izlemeli? Bu durumda asansörün parasını kim öder? Engelli asansörünü sadece parasını ödeyen o engelli malik mi kullanır? Okurlarımın bu sorularını İstanbul Barosu avukatı ve kat mülkiyeti hukuku uzmanı avukat Mustafa Şeref Kısacık yanıtladı.
#Eski Binaİstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok kentte 6-7 katlı eski binalarda asansör olmaması büyük sıkıntı yaratıyor. Yaşlı, hasta ve engelli okurlarım apartmanlarına sonradan nasıl asansör yaptırabileceklerini öğrenmek istiyorlar. Avukat Mustafa Şeref Kısacık’a göre onaylı projede asansör varsa, GK’da karar alınmadan tek bir malik istese bile eksik işin tamamlanması kapsamında asansör yaptırılabilir. ‘Faydalı yenilik ve ilave’ olması nedeniyle kat malikleri bu gidere katılmakla yükümlü.
#AsansorÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde değişiklik yaptı. Dün Resmi Gazete’de yayınlanan düzenlemeye göre bundan böyle 4 ve daha fazla katlı binalarda asansör bulunması zorunlu olacak. 3 katlı binalara da isteğe bağlı biçimde asansör yapılabilecek. Asansör tesisini zorunlu tutan düzenlemeden ‘tek bağımsız bölümlü konutlar’, yani villa tipi yapılar hariç tutuldu.
#Çevre Ve Şehircilik BakanlığıAnkara’nın kent mekân hafızasında tarihi kuleler bulunur. Bunlar Ankara Kalesi giriş kapısının duvarında bulunan ‘Ankara Saat Kulesi’, Türk Hava Kurumu Müzesi içinde bulunan ‘Paraşüt Kulesi’, Çankaya’da bulunan ‘Atakule’ ve yine tarihi gar binası içinde bulunan ‘TCDD Saat Kulesi.’
#Ankara KalesiGeçen haftaki “Fahiş aidata ne yapılabilir?” yazımın ardından siz okurlarımın soru yağmuru bitmedi. Bu hafta da aidat konusuna devam. Fahiş aidata dava açılabilir mi? Sitemize özgü aidat düzenlemesi yapılabilir mi? Sağlık ya da özel nedenlerle “Havuza girmiyorum, basket oynamıyorum aidat ödemem ya da daha az öderim” diyebilir miyiz? İstanbul Barosu avukatı Mustafa Şeref Kısacık, bu hafta da aidat sorularınızı yanıtladı. Avukat Kısacık’a sorularınız ve yanıtları şöyle:
#AidatAnkara’da geçen ay peş peşe üç yayanın hayatını kaybettiği Turan Güneş Bulvarı’nda önlemler alınmaya devam ediyor. Bulvar boyunca panel çit çalışması sürerken hız limiti de 50’ye düşürüldü. Flaşörlü hız kesicilerin yaygınlaştırılmasını isteyen bölge sakinleri, “Hem sürücüler hem de yayaların can güvenliği için daha fazla önleme ihtiyaç var” dedi.
#Turan Güneş BulvarıABB’nin Anafartalar Çarşısı, Ulus İş Hanı ile eski Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü binasındaki dönüşüm çalışmaları devam ediyor. Eski Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü binasındaki çalışmalar 2023 haziran ayında tamamlanacak. Binaya EGO Genel Müdürlüğü’nün taşınmasıyla bölgenin canlanması hedefleniyor.
#ÇamlıdereZemin kat ortak alandaki bölümü daireye katıp sonradan ebeveyn banyosu yaptırmak mümkün mü? Sitenin ortak alanları kiraya verilebilir mi? Sitenin ortak bahçesinde bir kış bahçesi veya sitenin açık-kapalı alanı olan sosyal tesisi varsa bu yeri site işletebilir mi? Sorularınızı kat mülkiyeti hukuku uzmanı İstanbul Barosu avukatlarından Şeref Kısacık yanıtladı.
#SiteKat Mülkiyeti Kanunu’nun 20. maddesine göre aralarında başka türlü anlaşma yoksa malikler personel ücretlerine eşit, diğer giderlere arsa payına göre katılıyorlar. Bu paylaşım şekli her zaman doğru ve adil olmayabiliyor. Okurlarımdan, ’Yasal düzenlemenin dışına çıkarak, farklı bir gider paylaşım modeli belirlenebilir mi?’ soruları geliyor. Yanıtı evet. KMK buna izin veriyor. Örneğin, 40-50 katlı binada, oturulan kata göre asansör parası ödemesi getirilebilir. Sitede oturum başlamadan daha kat irtifakı/kat mülkiyeti kurulurken, Yönetim Planı (YP) siteye özgü hazırlanabilir. YP’de, o siteye ait otopark, asansör, havuz, tenis kortu gibi ortak yer ve tesislerin giderlerinin paylaşımı, malikler ve kiracılar açısından en adil ve doğru bir şekilde belirlenebilir; ‘Az kullanan az, çok kullanan çok öder’. Hatta, bazı hizmetlerden yararlanmayanlar, o konuda hiç ödeme yapmazlar. Böylece, gider paylaşımı ile ilgili gelecekte hiçbir sorun da yaşanmaz.
#SiteSon birkaç yıldır lunaparklarda yaşanan kazalar dikkat çekiyor. En son ise geçtiğimiz hafta Avcılar'da 19 yaşındaki bir genç kadın hayatını kaybetti. Peki neredeyse hepimizin mutlulukla gittiği lunaparklarda güvende miyiz? Aklımızdaki soruları uzmanlara yönelttik...
#LunaparkCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Demokrasi ve Özgürlükler Adası" olarak yeniden düzenlenen Yassıada'yı ziyaret ederek çalışmalar konusunda bilgi aldı. Erdoğan yaptığı açıklamada "Kimse bu ülkede darbe yapamaz. Bütün mesele bizim güç kazanmamızdır." ifadelerini kullandı.
#YassıadaANKARA Büyükşehir Belediyesi tarafından, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 1 Ekim 2017 tarihinde yürürlüğe giren ’Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’ne uyumlu hale getirdiği ve 18 Ocak 2018 tarihinde bakanlığın onayına sunduğu yönetmelik güncellendi. Bundan sonra Başkent’te 1+0 daire yapımı yasak.
#Mustafa TunaÇevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’ne uyumlu hale getirilen Ankara Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği yürürlüğe girdi. Yeni yönetmelikte 1+0 daire yasaklandı, binaların kot altına taşkın düzenlemesi yapıldı, 4 ve üzerindeki katlı binalara da asansör zorunluluğu geldi.
#Ankara