Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin 5 gün boyunca 70’i aşkın dünyaca ünlü astronotu ağırlayacağını belirterek, etkinliğin Türkiye’nin Milli Uzay Programı’nın meyvelerini toplaması bakımından önemli olduğunu söyledi.
#Bakan KacırMemleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşmenin ardından yapılan ortak basın toplantısında sarf ettiği 'hoş geldiniz güle güle' sözlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Habertürk'te konuşan İnce "Sayın Kılıçdaroğlu giderken Halil İbrahim sofrasında bahsetti, içeride onu da söylemedi. Amaç anlaşmak, ikna etmek değildi zaten. Öyle bir amaçları olsaydı son güne kalmazdı, onu da milletimin takdirine bırakıyorum" dedi.
#Muharrem İnceABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Ay görevi olan ve aynı zamanda Ay’a ilk kadın astronotu da götürecek olan ‘Artemis’ programı kapsamında insansız uçuş denemesi Artemis 1 görevi için mega ay roketinin Şubat 2022’de kalkmasının hedeflendiğini belirtti.
#NASABu hafta sonu birçok kişinin planında Tersane İstanbul’da 19’uncu edisyonu gerçekleşen Contemporary Istanbul’u ziyaret etmek var. Fuarın ziyaretçi akınına uğrayacağını tahmin etmek hiç de zor değil. İki gün boyunca kalabalıktan bunalmadan sanatla iç içe güzel saatler geçirmeniz için fuarın öne çıkanlarından bir seçki hazırladık.
#Çağdaş SanatDünya üzerinde eşsiz doğal güzellikler ve insanlık tarihine ışık tutan özel mekânlar, UNESCO tarafından 'Dünya Mirası Listesi’ne alınıyor. Ülkemiz de bu prestijli listeye pek çok eser ve yapıyla katkı sağlamış durumda. Biz de bu hafta uzmanlarımıza 'Ülkemizde mutlaka ziyaret edilmesi gereken UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki yerler hangileri?' diye sorduk. 10 şehirden birbirinden büyüleyici 10 adresi önerdiler.
#RotaArtık yaz mevsiminin sonuna geldiğimiz şu günlerde deniz, kum ve güneş tatilini bir kenara bırakıp kültür, sanat ve tarihin izinde yola koyulmaya ne dersiniz? Uzmanlarımıza ‘Mutlaka görülmesi gereken müze ve eserler hangileri?’ diye sorduk. 8 şehirden birbirinden güzel 15 müzeyi önerdiler.
#RotaTarih boyunca Anadolu'da başta Urartular, Lidyalılar ve Frigler olmak üzere birçok uygarlık kurulmuştur. Bu nedenle Mezopotamya'ya Medeniyetler Beşiği adı verilmiştir. Anadolu'daki toprakların tarıma uygun olması buradaki uygarlıkların ekonomik olarak büyümesinde ve güçlenmesinde etkili olmuştur. En çok bilinen Anadolu medeniyetleri ve uygarlıkları nelerdir? Anadolu medeniyetlerinin ortak özellikleri ile birlikte ayrıntılı olarak derledik.
#En Çok Bilinen Anadolu Medeniyetleri Ve Uygarlıkları Nelerdir?Ülkemizde sonbaharın tadı bir başka oluyor. Geçen haftaki yazımda size doğa içinden rotalar önermiş, bağbozumu yapmaya davet etmiştim. Bu hafta da birlikte bu topraklardan geçen medeniyetleri hatırlayalım. Yüzyıllar öteden hikâyeler, sonbaharın ılık rüzgârlarıyla fısıldasınlar kulağımıza...
#SeyahatAsartepe olarak isimlendirilen küçük bir tepenin üzerine konumlanmış olan Apollon Lairenos Tapınağı, Menderes Vadisine hakim konumdaki konik formlu tepenin üzerinde kurulmuş. İlk bakışta Batı Anadolu’da bir çok bölgede karşımıza çıkan yerel kült merkezlerinden birisi izlenimi veren bu tapınak, bir süredir özellikle din tarihi çalışan araştırmacıların dikkatini çekiyor.
#Apollon Lairenos Tapınağıİletişim Başkanı Fahrettin Altun'un Ayasofya paylaşımı ardından bazı iddialar gündeme geldi'Özledik! Ama az daha sabır. Birlikte başaracağız…' notunu düşen Altun'un bu sözleri 'Ayasofya'nın ibadete açılacağının mesajı' olarak yorumlandı. Bu paylaşım ardından Ayasofya'nın tarihi ile ilgili araştırmalar arttı. Peki, Ayasofya ne zaman müze oldu? İşte açılacağı iddialarıyla gündeme gelen Ayasofya'nın tarihi...
#Ayasofya Ne Zaman Müze Oldu?İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, E.C.A. sponsorluğunda 2-25 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek 48. İstanbul Müzik Festivali’nin programı açıklandı. ‘Beethoven’ın Aydınlık Dünyası’ temasıyla bestecinin ikonik eserlerine, yeni eser siparişlerine ve ondan esinlenen yeni projelere yer verecek festival, Beethoven’in tüm eserlerini yorumlayıp kaydeden dünyadaki tek piyanist İdil Biret’in yanı sıra Evelyn Glennie, Konzerthausorchester Berlin & Vikingur Olafsson, Beethoven &David Bowie ‘Rabel Rabel’, ‘Bebeklere Beatles’, Wiener Akademie, Borodin Quartet gibi heyecan verici konserlere ev sahipliği yapacak.
#48. İstanbul Müzik FestivaliBugün hala yerli ve yabancı turistin gözdesi olan Halikarnassos, ülkemizin güney bölgesinde yer almaktadır. Halikarnassos, Kanuni Sultan Süleyman’ın Rodos’u almasına kadar şövalyelerin elinde kalmıştır. Peki, Halikarnassos hangi ilçemizin eski adıdır?
#Halikarnassos Hangi İlçemizin Eski Adı‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. İşte jüri üyelerinin madde madde en iyi 20 seçimleri...
#Mimari‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. Mimarlık, tarihsel açıdan uğradığımız bütün duraklardan çok çok daha eski. İnsanın varlığıyla birlikte etrafını inşa etme çabası, dokunuşu upuzun bir sürecin ifadesi. Doğanın fiziksel koşullarından korunma çabası, başını sokacak bir mekân arayışı, sonrasında malzemelerin ve bilimin gelişimi derken basit ihtiyaçlardan ihtişama, işlevsellikten estetiğe, günü kurtarmaktan tarihe tanıklık etmeye onca yapı insanların, toplulukların, ait oldukları coğrafyaların da bir ifade biçimine dönüştü. Üzerinde yaşadığımız Anadolu da sayısız medeniyetin tanığı. Dolayısıyla mimarlık serüveninin de... Bu açıdan ‘En İyi 100 Mimari Eser’ soruşturmamızda 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Bu parantezin içinde antik çağ, Roma, Selçuklu, Osmanlı ve tabii ki Cumhuriyet dönemi mimarisi vardı. Jüri bu çağların ifadesi olan yapıları (tek ya da çoğul) kendi mimarlık anlayışları ve beğenileri doğrultusunda seçti. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. Biz de onların seçimlerini sayfalarımıza taşıyarak tarihe özel bir not daha düştük... Kültür hayatımıza ışık tutmasını dilediğimiz bu soruşturmayı da umarız öncekiler gibi beğenirsiniz diyelim... Not: Soruşturmamızda çeşitli nedenlerden dolayı hatıralarımızdan olmasa da fiziksel çevreden silinmiş, yıkılmış, hayatı sona ermiş yapılar yer almadı. 100’lük tablo, varlığını hali hazırda sürdüren yapılardan oluştu.
#Türkiye'deki En İyi 100 Mimari EserAnadolu’da yaşayan kadim medeniyetler ve imparatorluklar arkalarında paha biçilemeyecek sayısız eser bıraktı. Bilinen ilk aşk şiirinden efsanelere konu olan elmasa, mitolojik dönemdeki heykellerden dev kadırgaya... Müzelerimizde mutlaka görmeniz gereken eserleri seçtik.
#Seyahat