Arkeolojik Kazılar haberleri sayfasında Arkeolojik Kazılar hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 999 Arkeolojik Kazılar haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
İstanbul’da son yıllarda metro ve inşaat hafriyatları sırasında tesadüfen bulunan tarih öncesi dönemlere ait eserler İstanbul tarihini zenginleştirdi. Diğer taraftan İstanbul Arkeoloji Müzesi tarafından gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda elde edilen eserler, birkaç farklı konseptte müze kuracak kadar çok sayıda.
#GazetehaberleriKADIKÖY'de Haydarpaşa Garı’nın istasyon bölgesinde başlatılan ve 1 yılını geride bırakan arkeolojik kazılar, tarihe ışık tutuyor. Kazılar kapsamında 5. yüzyıla ait olduğu belirtilen kilise kalıntıları, toplu mezarlar, mimari kalıntılar ile yaklaşık 6 bine yakın sikke bulundu. Devam eden kazı çalışmaları hakkında DHA'ya bilgi veren İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdürü Rahmi Asal, "Kadıköy hep yazılarda, tarihçilerin bahsettiği antik kaynakların aktarımları ile arkeolojisi ve tarihi ile biliniyordu. Bu yaptığımız işle Kadıköy gerçekten arkeolojisi ve tarihi ile yeniden gündeme oturdu ve gün ışığına çıktı diyebiliriz” dedi.
#HaydarpaşaSivas'ın Yıldızeli ilçesine bağlı Kayalıpınar köyündeki "Hitit Şehri Kayalıpınar Harabe Ören Yeri"nde yapılan kazılarda, MÖ 1550'li yıllara ait olduğu tahmin edilen, Sivas'tan Halep'e sefere giden bir Hitit askerinin yaşadıklarını çivi yazısıyla yazdığı tablete ulaşıldı. AA - KURGU: Levent SERT
#Hitit AskeriKarabük’te Eskipazar ilçesinde Hadrianopolis Antik Kenti’ndeki arkeolojik kazı çalışmalarında, Hz. Süleyman’ın at üzerinde elinde mızrak ile şeytanı mızrakladığı resmedilen kolye ucu bulundu. Kazı Başkanı Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Çelikbaş, kolyenin üzerinde ön yüzünde "Rabb’imiz kötülüğü yendi" yazsının, arka yüzünde ise 4 meleğin isimlerinin yer aldığını belirtti. Çelikbaş, “Anadolu arkeolojisinde bu güne kadar bu eserin benzer örneğine rastlanılmamıştır” dedi.
#Hadrianopolis Antik KentiKarabük’te Eskipazar ilçesinde Hadrianopolis Antik Kenti’ndeki arkeolojik kazı çalışmalarında, Hz. Süleyman’ın at üzerinde elinde mızrak ile şeytanı mızrakladığı resmedilen kolye ucu bulundu. Kazı Başkanı Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Çelikbaş, kolyenin üzerinde ön yüzünde "Rabb’imiz kötülüğü yendi" yazsının, arka yüzünde ise 4 meleğin isimlerinin yer aldığını belirtti. Çelikbaş, “Anadolu arkeolojisinde bu güne kadar bu eserin benzer örneğine rastlanılmamıştır” dedi.
#KarabükBu yıl ilk kez 12 ay boyunca çalışma yapılacak 20 alan dışında kalan arkeolojik kazılar sezonu kapattı. Biz de sezon sonunda Şanlıurfa’daki Karahantepe’ye gidip Prof. Dr. Necmi Karul başkanlığındaki çalışmaları izledik. Denizli’deki Hierapolis Antik Kenti’niyse kazı başkanı Grazia Semeraro’dan yerinde dinledik.
#Uygar TAYLAN1974 Barış Harekâtı Türkiye’nin kendi sanayisi, askerî ve politik yapısı bakımında bir mucizedir. Bülent Ecevit (Cumhuriyet Halk Partisi) ve Necmettin Erbakan (Millî Selâmet Partisi) koalisyon hükümetiyle adaya çıkarmayı mükemmelen becermişlerdir. Doğu Akdeniz nükleer gücü olan büyük devletlerin hemen hepsinin yerleştikleri yer oldu. Bu durumda Kıbrıs Türkiye için çok büyük stratejik öneme haizdir.
#1974 Barış HarekâtıBakanlığı döneminde Türkiye’nin en çok turist ağırlayan 7’nci ülkeyken 4’ncülüğe çıktığını söyleyen Kültür ve Turizm Bakanı Nuri Ersoy, “Turizmi 12 aya yaymaya çalışıyoruz. Ancak artık belediyelerin de turizm master planı hazırlaması lazım. Herkes şehrime şu kadar turist getirdim diyor. Getirdin de ne yaptın. Toplasanız 8 tane şehri geçmez turizm master planı olan. Israrla şu anda bütün belediyelere yazı yazdık. Acil bir şekilde, turizm master planlarını oluşturmalılar. Yerel yönetim işbirliği yapmayacaksa, üzerine düşeni yapmayacaksa, sadece bizim ittirmemizle bu işin olma şansı yok” diye konuştu.
#Nuri ErsoyTarih boyunca sayısız medeniyete ev sahipliği yapan Türkiye toprakları, her bir köşesinde eşsiz hazineler barındırıyor. Bunlardan en dikkat çekenleri ise yüzyıllar öncesine ışık tutan yer altındaki büyüleyici yerler… CNN Travel de bu adreslere dikkat çekti ve ülkemizde keşfedilmeyi bekleyen 7 öneride bulundu. İşte o adresler...
#SeyahatTEKRARLAYAN streslerin sağlığımızın en büyük düşmanlarından biri olduğu kesin. “Yeni hayat”ın özellikle şehirlerde yaşayanlar ve çalışanlar için stresi azaltmayı son derece güç bir süreç haline getirdiği de tartışılmaz. Bu nedenle hepimizin stresi azaltmaya değil, onu daha akıllıca yönetmeye çalışmamızda fayda var. Bunu yapmazsak, her geçen gün biraz daha “stres yorgunu” olmamız kaçınılmaz... Akapunktur uzmanı Dr. Tayfur Yağcı, stresi yenmek ve olumsuz etkilerini önlemek için yapılacak en akıllı şeyin “seyahat terapisi” olduğunu belirtiyor. Gezmenin, yeni yerler görmenin, keşfetmenin bir kişinin ruhuna ve bedenine yapabileceği en iyi terapi yöntemi olduğunu ifade eden Yağcı, şunları anlattı:
#1ABB, Namazgâh Tepe bölgesinin dokusuna uygun bir anıt yapılması için çalışmalara başlandığını duyurdu. Ayrıca Bentderesi’ndeki 20 bin metrekarelik alanın da dolmuş duraklarının taşınması sonrasında yeşil rekreasyon alanına dönüştürüleceği belirtildi.
#Namazgâh TepesiHiç şüphesiz ki Bizans’ın sahip olduğu Küçük Asya, donanım bakımından bilhassa İstanbul, bütün şehirleri geçecek durumdadır. Aynı talih Selçukî Türkiyesi ve ardından Osmanlılar için de söz konusudur. Böyle bir yerde arkeolojinin millî bir sanat olması, arkeolojik kazıların akademik heyetlerin dışında geniş vatandaş kitlesini ilgilendirmesi gerekir. Bu düzeye erişmekte bir hayli sorun yaşıyoruz.
#ArkeolojiKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Kapadokya Alan Başkanlığı hayata geçtiği andan itibaren, tarihi ve kültürel dokuya zarar veren 500'ün üzerinde kaçak yapı yıkıldı. Hem altyapı sorunlarıyla ilgili hem de kamusal ihtiyaca çözüm getirmek üzere 3 bin 700'den fazla konu karara bağlandı ve bağlanmaya da devam ediyor" dedi.
#Mehmet Nuri ErsoyKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Kapadokya Alan Başkanlığı hayata geçtiği andan itibaren, tarihi ve kültürel dokuya zarar veren 500'ün üzerinde kaçak yapı yıkıldı. Hem altyapı sorunlarıyla ilgili hem de kamusal ihtiyaca çözüm getirmek üzere 3 bin 700'den fazla konu karara bağlandı ve bağlanmaya da devam ediyor" dedi.
#Mehmet Nuri ErsoyBu hafta takvim yapraklarını normalden biraz daha gerilere saracağız; milattan önce üç binli yıllara, insanlık tarihinin en meşhur yazarlarından, yüzyılların ‘bestseller’ı (çok satan yazarı) Homeros’un, İlyada Destanı’nda anlattığı Troya’ya gideceğiz. Güzel Helen’le Paris’in aşkı uğruna çıkan kanlı savaşın, tahta atın içinde dönen entrikaların izini süreceğiz. Rehberimiz ise kendi hikâyesi de burayla özdeşleşmiş Troya Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Rüstem Aslan…
#TroyaIndiana Jones, namıdiğer ‘Kamçılı Adam’ın sinema tarihinde kendine özgü bir yeri var. 5’inci kez beyaz perdeye taşınan bu maceraperest arkeoloğun karizmatik, maskülen ve içten içe de sevimli Harrison Ford olmadan aynı etkiye sahip olması beklenemezdi. ‘Indiana Jones ve Kader Kadranı’nda yeniden buluştuğumuz ikonik karaktere ve 81 yaşındaki delikanlı Ford’a yine merhaba!
#Indiana JonesKırıkkale'de, Erken Tunç Çağı'ndan Osmanlı dönemine kadar iskan görmüş ve her dönem doğu-batı geçiş noktasının üzerinde adeta doğal bir köprü görevinin üstlendiği tahmin edilen Büklükale'de, Japonyalı arkeolog başkanlığında yapılan kazı çalışmalarında binlerce yıllık tarih gün yüzüne çıkartılıyor.
#KırıkkaleKırıkkale'de, Erken Tunç Çağı'ndan Osmanlı dönemine kadar iskan görmüş ve her dönem doğu-batı geçiş noktasının üzerinde adeta doğal bir köprü görevinin üstlendiği tahmin edilen Büklükale'de, Japonyalı arkeolog başkanlığında yapılan kazı çalışmalarında binlerce yıllık tarih gün yüzüne çıkartılıyor.
#ArkeolojiBURSA’nın İznik ilçesindeki tarihi surlarda, Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji bölümünce sürdürülen arkeolojik kazılarda insan iskeletlerine rastlandı. Kazıların sürdürüldüğü Yenişehir Kapı bölümünde, iki sur duvarı arasındaki alanın Bizans ve Osmanlı döneminde mezarlık olarak kullanıldığı belirlendi.
#BursaŞef Mehmet Gürs ve yemek yazarı Cemre Torun’un Londra’da düzenlediği Cradle of Food (Yemeğin Beşiği) organizasyonu, Türk ve Ortadoğu mutfağının üst düzey şeflerini beraber pişirmek, konuşmak ve depremin yaralarını hep beraber sarmak için bir araya getirdi.
#Şef Mehmet GürsŞair, romancı ve düşünür Tahir Musa Ceylan’ın yeni romanı ‘Hipomania’ daldan dala atlayan, düşünceleri jet hızıyla yer değiştiren, kafasına göre takılan bir iç monolog... Aşk, ölüm, tutku, toplum, intihar, edebiyat, affetme, hayata tutunma (ya da tutunamama) adacıklarını mesken edinmiş bir bilinç akışı romanı. Ceylan ile ‘Hipomania’ üzerine söyleştik.
#HipomaniaAntik çağdan gelme olan pek çok antik kent bulunmaktadır. Türkiye'de yer alan antik kentlerden birisi de Aigai antik kentidir. Aigai antik kenti gerek yaz sezonu gerekse de kış sezonunda en çok ziyaret edilen antik kentlerden birisidir. Özellikle tarih meraklıları için biçilmiş kaftan olan Aigai antik kenti ziyaretçilerini tarihin tozlu sayfalarına götürmektedir. Aigai antik kentine ziyaret etmek isteyen turistler bu antik kent hakkında bilgi edinmektedirler. Peki, Aigai antik kenti nerededir? Aigai antik kenti tarihi ve efsanesi nedir? Aigai antik kentine giriş ücretli mi? Ücretli ise ne kadar? İşte Aigai antk kentine dair tüm bilgiler.
#AİGAİÜlkemizde birçok antik kent bulunmaktadır. Bu kentlerden arasında en fazla ziyaret edilenlerden biri tarihi özellikleri ile beğenilen Assos Antik Kentidir. Assos Antik Kenti nerede? Assos Antik Kenti hakkında bilgi, tarihi, efsanesi, giriş ücreti ve ziyaret saatleri (2023) detayları ile yazımızda.
#SeyahatAntik çağların en önemli yerleşim alanlarından biri olan Kibyra, ticaret yollarının merkezi noktasında konumlanarak Likya, Karya, Psidya ve Frigya bölgelerinin kesiştiği alanlarda dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştır. Kibyra Antik Kenti nerede? Kibyra Antik Kenti hakkında bilgi, tarihi, efsanesi, giriş ücreti ve ziyaret saatleri (2023) hakkında bilgileri sizler için derledik.
#KbyraMardin, ülkemizde tarihi alt yapısı güçlü olan illerimizden biridir. Mardin'e seyahat etmek isteyenler Mardin Müzesi hakkında detaylı araştırma yapmaktadır. Mardin Müzesi nerededir? Tarihçesi nedir? Mardin Müzesi'ne nasıl gidilir? Merak edilen tüm soruların cevaplarını derledik.
#Seyahat