Türkiye Kültür Yolu Festivalleri'nin 13. durağı olan İstanbul Kültür Yolu Festivali'nin açılış programı, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un katılımıyla Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) gerçekleştirildi.
#İstanbul Kültür Yolu Festivaliİtalyan Kültür Merkezi’nin (İstanbul) bu yıl “Eski Anadolu'da Arkeoloji ve Toplum: Türkiye’deki Arkeolojik Çalışmalara Eğitim, Araştırma ve Kazıda İtalya Katkısı” başlığıyla 14'üncüsünü düzenlediği İstanbul İtalyan Kültür Merkezi Arkeoloji Sempozyumu, Türkiye’deki çeşitli antik kentlerde kazı çalışmaları yürüten 18 İtalyan arkeoloji misyonunu bir araya getirdi. İtalya Büyükelçisi Giorgio Marrapodi ve İstanbul İtalyan Kültür Merkezi Müdürü Salvatore Schirmo’nun da katıldığı 17-18 Kasım'daki sempozyumda paylaşılan bulgular, önümüzdeki günlerde ayrıca kitap haline getirilecek ve sempozyumun kaydı da İtalyan Kültür Merkezi’nin YouTube sayfasında yayınlanacak.
#İstanbul İtalyan Kültür MerkeziYokluk ve olanaksızlıklar içinde başarılan ‘Büyük Zafer’in yıldönümünü, onun önemini ve ulusumuzun gönlündekini yerini kavrayamamış olanlara, tarihteki başka zaferlerle eşdeğerde göstermek isteyenlere inat, bugün coşku içinde kutlayacağız. Başta 30 Ağustos Zaferi olmak üzere Cumhuriyet tarihimizin önemli günlerini umursamayan, varlıklarını Mustafa Kemal Atatürk’e borçlu olan, Anayasa’da yer alan “...laiklik ilkesi doğrultusunda, bütün siyasi görüş ve düşüncelerin dışında kalarak ve milletçe dayanışma ve bütünleşmeyi amaç...” edinmesi gereken Diyanet İşleri Başkanlığı ve benzeri kuruluşların anlamsız çekingen ve utangaç tavırlarına inat ulusun büyük çoğunluğu ile Zafer Bayramı’nı kutlayacağız.
#Büyük ZaferDiplomasi bir dış politika aracıdır, uluslararası sistemdeki aktörler arasında, uzlaşı temelli ve barışçıl bir bakış açısına sahip yöntemler ve görüşmeler yolu ile yürütülür. Kavram olarak ilk kez 1796’da İngiltere’de kullanıldığı bildiriliyor. 21’nci yüzyıl klasik diplomatik kanallara yeni ilaveler getiriyor…
#Konuk YazarAltın Kitaplar Yayınevi'nin eğitim platformu Altın Kitaplar Akademi'nin İstanbul Planlama Ajansı (İPA) işbirliğinde düzenlediği 'Dünyayı Okumak: Değişen Gezegende Sürdürülebilir Yaşam ve Dünyadaşlık Sempozyumu', 25 Kasım Cumartesi günü İPA Florya Kampüsü’nde gerçekleşecek. Halka açık ve ücretsiz düzenlenen etkinlikte Oktay Kargül, Dr. Nilay Yılmaz, Coşkun Tezic, Dr. Av. Fevzi Özlüer, Prof. Dr. Ünal Akkemik, Merve Özkorkmaz, Seymen Bozaslan, Dr. Olcay Aydemir, Petek Tokuz, Hatice Gökçe, Asuman Kerkez ve Ozan Gündoğdu konuşmacı olarak yer alacak.
#Altın KitaplarTürk bilim insanı Prof. Dr. Cemal Pulak, Türkiye’nin su altı arkeoloji haritasına ilişkin çalışmalar yürütüldüğünü açıkladı. İki farklı grubun Türkiye’nin su altı zenginliklerini belirleyen haritalar üzerine çalışma yürüttüğünü belirten Pulak, “Bu çalışmalar batıkların yağmalanma riskine karşı açıkça paylaşılamıyor. Bu nedenle bölge bölge bir çalışma yürütülüyor” ifadelerini kullandı.
#ArkeolojiNeyimiz var bu kentte dediğimizde... O kadar çok şey var ki... Say say bitmez bir kent Antalya. Ama şu bir gerçek ki; kentin havayolu ile kolay ulaşılabilir bir destinasyon oluşu, uluslararası arenada en önem arz eden özelliği diyebilirim. Sonra, göğsümü kabarta kabarta anlattığım antik kentlerimiz ve tabiki bu kentlerden çıkan tarihi eserlerimizin sergilendiği Antalya Arkeoloji Müzemi’zin oluşu.
#ANTALYAMilli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Kıbrıs Rum kesiminde Atatürk'ün anlatıldığı kitabın sayfasının yırtılması kararına ilişkin, "Bu çarpık ve düşmanca zihniyetin yeni bir örneğidir. Bu olay kimlerle ve nelerle uğraştığımızı açıkça göstermektedir. Şiddetle reddediyor, şiddetle kınıyoruz. Gerçekten pes doğrusu." ifadelerini kullandı.
#Milli Savunma BakanıDünyanın önde gelen dört Bizans tarihçisiyle buluştuk, şehirlerin şehrini konuştuk: Atatürk ve Jön Türkler Bizans’a nasıl bakardı? Ortalama bir Bizanslının günü nasıl geçerdi? Fatih İstanbul’da kimin intikamını aldığını söyledi? Osmanlı mimaride ve sanatta Bizans’ı aştı mı?
#İstanbulTevazuu şaşılacak ölçülerdeydi. Milli şair mesabesindeki Resul Rıza’nın oğlu belli ki iyi bir terbiye görmüş ve kendini öne atmamayı öğrenmişti. Şiirleriyle tanınıyordu. Romanlarını da bu birkaç yılın içinde okudum ve şunu açıkça ifade ettim: Azerbaycan’da nesir bizimkinin önüne geçiyor. Gürültücü olmayan, ölçülü bir yurtseverdi. Ulusalcıydı.
#YazarTürkiye’den ve yurtdışından akademisyenler Hacettepe Üniversitesi Tarihi ve Kültürel Mirası Araştırma Merkezi (HÜTKAM) tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenecek olan ‘Kültürel Bellek 2018’ Sempozyumu’nda bir araya gelecek.
#Hacettepe Üniversitesi Tarihi Ve Kültürel Mirası Araştırma Merkezi