Arasta mimaride terim anlamı dışında günlük hayatta da sıklıkla kullanılan bir kelimedir. ''Raste'' kelimesinden türetilmiş olan sözcük Farsça kökenlidir ve Osmanlı Devletinden bu yana kullanılmaktadır. Yine dilimize Farsçadan geçmiş olan bedestenin orijinali ise ''bezzezistan'' şeklinde yazılır. Bedesten ve arasta nedir? Sizin için kelimelerin hem gerçek hem terim anlamlarını örnek cümleler ile birlikte derledik.
#Arasta Nedir?1600 yıl Roma ve Bizans, 480 yıl da Osmanlı İmparatorluğu’na başkentlik yapmış İstanbul, 2019’un ilk sekiz ayında 9 milyon 982 ziyaretçi ağırladı. Bu hareketliliği, İstanbul’un kalbi Sultanahmet’te hemen hissediyorsunuz. Meydanda yeniden Batılı ve Uzakdoğulu turistler ve genç gezginlerle karşılaşabiliyorsunuz; kâh Ayasofya Müzesi’nin önünde uzun kuyruklarda bekliyorlar, kâh civardaki parklara serilip soluklanıyorlar. Bu vesileyle “Sultanahmet, yeniden!” diyoruz! Önce, İstanbul tarihçisi ve yazar Haldun Hürel’in rehberliğinde sizi Tarihi Yarımada’da bir gezintiye çıkarıyoruz...
#Sultanahmet GezisiBaşbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 1990'dan başlayarak bugüne kadar dağılmasına veya dağıtılmasına karar verilmiş tüm vakıfların yeniden bir prosedür dahilinde ihya olunmasına imkan sağlayacaklarını bildirdi. Arınç, “Kurucuları sembolik bir katılımla bu vakıfları tekrar kurabileceklerdir. Bu vakıfların geçmişte ellerinden alınan Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün idaresine verilen tüm gayrimenkullerini kendilerine iade edeceğiz” dedi.
İnsanlığın ortak kültür hazinelerini, yeryüzünün en nadide doğal oluşumlarını belirleyip korunmasını sağlamayı hedefleyen Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) 1972’de, Dünya Kültürel ve Doğal Mirasın Korunması Sözleşmesi’ni kabul etti. Ardından insanlığın ortak mirası listelendi. Dünya Mirası Listesi’ndeki 911 yerden 9’u Türkiye’de. Yaz başında dünya miraslarımızı tanımak için yolculuğa çıkacaklar için bir rehber hazırladık.