Bergama Tarihi Kentler Birliği'ne evsahipliği yaptı

Güncelleme Tarihi:

Bergama Tarihi Kentler Birliğine evsahipliği yaptı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2017 15:15

Bergama Tarihi Kentler Birliği'ne evsahipliği yaptı

Haberin Devamı

İZMİR'in Bergama ilçesi, Tarihi Kentler Birliği'nin (TKB) "İçinde Su Geçen Kentlerde Yeni Olanaklar ve UNESCO Dünya Mirası Sürecinde Bergama Deneyimi" konulu buluşmasına evsahipliği yaptı.

Bergama Kültür Merkezi'ndeki (BerKM) toplantıya Bergama Kaymakamı Osman Nuri Canatan, ÇEKÜL Vakfı Başkanı /Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, UNESCO Milli Komitesi Başkan Yardımcısı Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı, Kütahya'nın Aslanapa Belediye Başkanı Asaf Akar, Altıntaş Belediye Başkanı Ferit Karabulut, Çavdarhisar Belediye Başkanı Halil Başer, Zonguldak Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, Manisa Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun, Edirne Havsa Belediye Başkanı Oğuz Tekin, Eskişehir İnönü Belediye Başkanı Kadir Bozkurt, İzmir Beydağ Belediye Başkanı Süleyman Vasfi Şentürk, Çanakkale Küçükkuyu Belediye Başkanı Cengiz Balkan, İzmir Konak eski Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ, Bergama eski Belediye Başkanı Sefa Taşkın, Dikili eski Belediye Başkanı Osman Özgüven ve TKB üyesi  belediyelerde alanla ilgili uzmanlar katıldı.

"UYGAR BİR MEKANDA OLMAKTAN DOLAYI ÇOK MUTLUYUM"

Buluşmanın açılış konuşmasını yapan ÇEKÜL Vakfı Başkanı /Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen; "Uygar bir mekanda olmaktan dolayı çok mutluyum. Dünyada bütün sistemler değişiyor ve ortak diller oluşuyor. Bergama işte bu ortak dillerin her aşamasında varlık nedenini kanıtlayacak nitelikte adımlar atıyor. Bergama'nın her noktasına dönüp baktığınız zaman, bir beylik dönemine bakıyorsanız, bir Helenistik Döneme bakıyorsanız,  bir Roma Dönemi'ne bakıyorsanız ve bunlar içiçeyse orada akan suyun derinliği var demektir" dedi. Sözen konuşmasında ayrıca; "Kültürel kimliğin çeşitliliğe dayanan varlığını korumadıkça ulusal birlik olmaz. Disiplin, güven ve beraberlik oluşturmaya ihtiyacımız var" dedi.

"TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ HEPİMİZE OKUL OLDU"

Buluşmaya evsahipliği yapan CHP'li Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç de konuşmasına; "Başta belediye başkanları için, belediyelerde kültür işiyle, tarihle, restorasyonla, kentsel korumayla uğraşan herkes için, hatta kaymakamlarımız için, valilerimiz için Tarihi Kentler Birliği bir okul oldu" sözleriyle başladı. Başkan Gönenç, "Bergama özel ve ayrıcalıklı bir kent. Burada 2 bin 500 yıldan beri kesintisiz bir yaşam var. Burada insan nefesi ve ayak izleri hiç eksik olmadı. Onların birikmiş kültürleri, onların bizlere bıraktığı değerler çoğala çoğala ve birbirine eklenerek devam etti. Bu çok kültürlülük, çok katmanlılık UNESCO tarafından da 'Çok Katmanlı Peyzaj Alanı' olarak 22 Haziran 2014 yılında tescillendi. Böyle bir kentte yaşamanın onuru ve gururunun yanında birde bizim omuzumuza yüklediği bir sorumluluğu da var. Çünkü bu emanetleri bizim korumamız gerekiyor" dedi.

"EĞİTİM, BİLİM VE KÜLTÜR; BARIŞ, HUZUR, İSTİKRAR VE REFAH GETİRİR"

UNESCO Milli Komitesi Başkan Yardımcısı, Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı ise "UNESCO hakkında farkındalığı, Türkiye'de karar organlarında, siyasal iktidar düzeyinde ve toplumumuzun daha geniş katmanlarında, sokaktaki düz insana kadar arttırabildiğimizde, ülkemizin, halkımızın, ulusumuzun geleceğini güvence altına almış olacağız. Bugün sıradan politikacılar, sokaktaki bazı insanlar, kamuoyunun bazı kanaat önderleri 'Kültür'de neymiş, uygar kişilerle uğraşmayalım, etrafımız yangın yeri, ülkemizin içinde sorunlar var, ekonomiyi büyütmeye çalışıyoruz, bu işlere kaynak ve zaman zayi edilir mi' diye kolaycılığa kaçıyorlar. Halbuki bu anlayışın harakiri ile intiharla özdeş olduğunu anlamaları gerekir. Eğitim, bilim ve kültürden kaynağını almayan hiçbir başarı, hiçbir büyüme, hiçbir evrimleşme insanlığa barış, huzur, istikrar ve refah getiremez" dedi.

SUNUMLAR YAPILDI

Yönetmen Hasan Özgen'in "Tarihi Kentler Birliği Filmi-Vatan Nedir?" adlı filminin gösterildiği etkinlikte "İçinden Su Geçen Kentlerde Yeni Olanaklar: Unesco Dünya Mirası Bergama Deneyimi" adlı bir oturum gerçekleştirildi. ÇEKÜL Yönetim Kurulu Üyesi ve Şehir Plancısı Namık Kemal Döleneken'in başkanlığını yaptığı oturumda Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, 'Bergama'da Doğal Kültürel Miras Öncelikli Yeni Gelişmeler' konusunu anlattı. Oturumda Bergama UNESCO Dünya Miras Alanı Başkanı Yaşagül Ekinci ise 'Kültürel Peyzaj tanımlaması altında kültürel, kırsal ve doğal miraslara bütüncül bakış açısının gelişmesi ve bu gelişmenin yerel yönetimlerin faaliyetlerine yansımaları, Bergama Örneği', UNESCO Milli Komitesi Başkan Yardımcısı Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı ise 'Dünya Barışı ve Gelecek Nesiler İçin Kültürel Miras ve UNESCO'  konularını işledi. ÇEKÜL Vakfı Başkanı / Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı Metin Sözen ise "2017 Sonuçları Işığında 2018 Hedefleri ve İçinden Su Geçen Kentler" konusunda konuştu.

Tarihi Kentler Birliği Bergama Buluşması katılımcıların Antik Pergamon Kenti (Akropol Ören Yeri), Kızıl Avlu, Kale Mahallesi ve Arasta'da yapılan kent inceleme gezisi ile sona erdi.

BERGAMA (İzmir), (DHA)

FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!