Diyarbakır Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri dördüncü kez başladı. 30 Ekim'e dek sürecek etkinlik Îhsan Colemêrgî, Murat Gülsoy, Müge İplikçi, Yiğit Bener, Altay Öktem'inde aralarında olduğu çok sayıda yazar ve şairi buluşturacak. Bu senenin teması 'Hayal dilinde hakikat'...
#Diyarbakır Karşılaştırmalı Edebiyat GünleriYaklaşık 750 bin ziyaretçi sayısıyla geçen yıl rekor kıran Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nın 37’ncisi yarın TÜYAP Büyükçekmece’de başlıyor. ‘Hayatı Edebiyatla Kuşatmak’ temasıyla 18 Kasım’a kadar yüzlerce imza günü ve etkinliğe ev sahipliği yapacak fuarın bu yılki onur yazarı, Türk edebiyatının büyük ismi Selim İleri olacak.
#37. İstanbul Kitap FuarıDiyarbakır insanını en iyi anlatan yazarlardan biri olan Mıgırdiç Margosyan dört yıl aradan sonra yeniden düzenlenen Diyarbakır Kitap Fuarı’nın onur konuğu oldu. Margosyan’la yazın hayatını ve değişen Diyarbakır’ı konuştuk.
#Aras YayınlarıMerakla beklenen Ara Güler Müzesi, efsane fotoğrafçının 90’ıncı yaş gününde Bomontiada’da açıldı. Tasarımıyla dikkat çeken aynı adlı kitabın da eşlik ettiği ‘Islık Çalan Adam’ başlıklı açılış sergisi, Güler’i daha yakından tanımamızı sağlıyor. Galatasaray’daki Güler Apartmanı’nın müzeye dönüştürülmesi ve Türkiye’nin görsel hafızası niteliğindeki Ara Güler arşivinin dijital ortama aktarılması çalışmaları ise sürüyor.
#Ara GülerFotoğraf çerçeveleri, yastıklar, şallar, fincanlar, porselenler, kahve sehpasının üzerine yerleştirilmiş içi meyve dolu kaseler ve kitaplar... Parvus karakterini canlandırdığı ‘Payitaht Abdülhamit’ dizisi nedeniyle kaldığı İzmit’te, iki ayda eve dönüştürülmüş bir otel odası... Farklı şehirlerde, ülkelerde sürdürülmüş 74 yıllık bir hayatın ardından Kevork Malikyan, nerede bulunuyorsa orayı eve dönüştürmeyi iyi biliyor. Onunki, 1915’ten sağ çıkmayı başarmış iki Ermeni çocuğun, Diyarbakır ‘Gavur Mahallesi’nde kurduğu aile ile başlayan, İstanbul’da ruhban eğitiminden İngiltere’de tiyatro sahnelerine, ABD’de film setlerine uzanan bir hikâye. Kariyerinde Ridley Scott, Alan Parker, Steven Spielberg gibi önemli yönetmenler, Royal Shakespeare Company, Royal Shakespeare Theatre, Shakespeares Globe’da sahnelenmiş oyunlar, yıllardır izlenen diziler var. Yarım asırlık kariyerini, çemberi kapatmak için döndüğü Türkiye’de, Hrant Dink Vakfı tarafından düzenlenen etkinlikle kutladı. Tuğba Esen’in kaleme aldığı biyografisi ise ‘Aktör Dediğin Nedir ki’ ismiyle Aras Yayınları’ndan, Kevork Atinizyan desteğiyle çıktı.
#ParvusAmerikalıların 1886’da Merzifon’da kurduğu Anadolu Koleji’nin aşçısıydı Boğos Piranyan. Çorbadan böreğe, külbastıdan reçel ve hamurişine toparladığı 243 tarifi yazmış, kitabı Merzifon Anadolu Lisesi Matbaası’nda basılmıştı. Bir yıl sonra tehcir kararını duyunca şehrinden ayrılmak yerine zehir içmeye yeltenen, son anda vazgeçen Piranyan’ın akıbeti meçhul.
<i>Dersaadet (İstanbul) civarındaki boğaz ve denizlerde avlanan balıklar lezzet ve nefaset itibariyle müstesna bir şöhrete sahip oldukları halde; bunlar hakkında şimdiye kadar hiçbir inceleme yapılmaması ve buna dair bir eser vücuda getirilmemesi bizde balıkçılık fen ve ticaretinin zamanın terakkisinden nasipsiz ve avcılığın yalnızca sahil balıkçılığına münhasır kaldığına delil telakki olunabilir." </i>
Geçtiğimiz haftalarda Karekin Deveciyan'ın inanılmaz güzellikte bir kitabı yayımlandı. Türkiye'de Balık ve Balıkçılık adını taşıyan kitap bu alanda yapılmış ilk ve en önemli çalışma. Korkmayınız Mr. Sherlock Holmes adlı incelemesiyle polisiye türünün Sherlock Holmes'u olarak gönüllerimizde taht kuran Erol Üyepazarcı çevirmiş kitabı.
TEMA Vakfı, Bakü’de sona eren BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesinin 29. Taraflar Konferansı (COP29) sonrasında yaptığı açıklamada, iklim krizine karşı mücadele küresel finansman hedeflerinin yetersiz kaldığını vurguladı. Vakıf, Türkiye için zamanın daraldığına ve ulusal iklim politikasında kömürden çıkış gibi somut adımlar atılması gerektiğine dikkat çekti.
#TEMA Vakfı6 Şubat depremleri nedeniyle bu yıl ülkece yastaydık. Yaza doğru canlanmaya başlayan kültür-sanat ve spor etkinliklerinde bir arada olmak bir nebze de olsa iyi geldi. Sinemaya gittik; ‘Hayat’, ‘Tanrının Unuttuğu Yer’ gibi başyapıtları izledik. Konserlere, festivallere katıldık; Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı için özel bir şov hazırlayan Edis’le coştuk. Tiyatroyu da ihmal etmedik, Haluk Bilginer ve Zuhal Olcay’ın 20 yıl sonra ‘Kel Diva’da buluşmasına tanık olduk. Brieflyart’taki sergisini gezerken değerli sanatçı Şenol Yorozlu’nun kısa bir süre sonra aramızdan ayrılacağı aklımıza bile gelmedi. Canımız evde oturmak istedi, açtık Murathan Mungan’ın ‘995 km’sini okuduk, Mert Demir’in ‘Ateşe Düştüm’ şarkısıyla hüzünlendik. Akşam olunca Gallada’da güzel bir yemek yiyip arkasından Frankie’de müzik dinledik. İstanbul Modern’in önünden geçerken Renzo Piano imzalı binasını hayranlıkla inceledik. Bu arada spordaki başarılarımız bizi mutluluktan ağlattı. Antalya yine tatil için ilk tercihimiz oldu. Barbie çılgınlığı modayı esir alırken herkesin dilinde iklim değişikliği vardı… Ve elbette bir de şu soru: “Yapay zekâ dost musun, düşman mısın?”
#Melis YılmazDaha sonbaharın serinliğini hissetmeden haberleri duymaya başlamıştık. Yepyeni sergiler, konserler, festivaller, oyunlar, filmler ve kitaplar yoldaydı. Eylül ayının gelmesiyle birlikte kültür ve sanat dünyası da sezonu açtı, birbirinden güzel etkinliklerin, yayınların tarihi belli oldu. İçlerinden kaçırmamamız gerekenleri derledik.
#EylülTürkiye’nin 1940’lardaki Yahudi mülteci krizine bakışı, dönemin Başbakanı Refik Saydam'ın mecliste sarf ettiği "Türkiye başkaları tarafından arzu edilmiyen insanlar için vatan hizmeti göremez. Bizim tuttuğumuz yol budur” cümlesinde somutlaşır.
#Türkiye