Google, Apollo 11’in görevi olan insanın Ay’a ilk kez gidişinin 50. Yılını Doodle tasarımı ile hatırlattı. Doodle tasarımında yer verilen videoda astronot Micheal Collins’in kendi sesiyle Apollo 11'in tarihi anlatılıyor. İşte, Apollo 11'in göreviyle ilgili bilgileri merak edenler için detaylar…
#Apollo 11'İn Görevi‘Beni Ay’a Uçur’, Apollo 11 mürettebatından Neil Armstrong’un “Benim için küçük, insanlık için büyük bir adım” diye nitelendirdiği Ay’a ayak basma harekâtının reklam kampanyası sırasında olası başarısızlığa önlem almak için sahte bir projenin devreye girmesini anlatıyor. Scarlett Johansson, Channing Tatum ve Woody Harrelson’ın sürüklediği film vasat bir örnek olmanın ötesine gidemiyor.
#Beni Ay’A UçurABD'nin 1969 yılında Ay'a ayak basmasıyla, teknolojinin gidişatı baştan sona değişti. NASA, Apollo programıyla insanlığı Ay yüzeyine taşımakla kalmadı, bugün dahi kullandığımız pek çok teknolojik aygıtın gelişimine öncülük etti. Teknolojik devrimle değişen dünyamız bugün ARTEMIS projesiyle yeni bir eşik atlamaya hazırlanıyor. Peki Apollo ile hangi teknolojik aygıtlar hayatımıza girdi? İşte uzay maceramızın çığır açan teknolojileri...
#NASAÖncelikle “uzay teknolojileri” kavramına açıklık getirmek gerekir. Bu bağlamda ilk olarak “uzay çalışmaları” kavramını açıklamak gerekir. “Uzay”, evrenin, dünyamızın dışında kalan kısmıdır. Dünya ise üzerinde yaşadığımız gezegen olup, atmosferi ile bir bütündür. Ne yazık ki atmosferin nerede bittiği konusunda kesin bir bilgimiz yoktur. Genel bir kabul olarak yeryüzünden 110 km yükseklik uzayın sınırı kabul edilir. Bu yükseklikte atmosferin yoğunluğu, yeryüzündeki değerinin yaklaşık olarak milyonda biri kadardır. Buna göre Yeryüzünden 110 km’den daha fazla yükseldiğimizde uzaya çıkmış sayılıyoruz ve bu bölgede yapılan çalışmalar “uzay çalışmaları” sayılır.
#PROF. DR. ÖMER LÜTFİ DEĞİRMENCİSon dakika haberi... Neil Armstrong'un Ay'a ayak bastığı Apollo 11 misyonunun üç isminden biri olan ABD'li astronot Michael Collins'in 90 yaşında hayatını kaybettiği açıklandı.Kanser tedavisi gören Collins, 1969 yılında Ay zeminine ayak basmamış ve yörüngede dönen uzay aracında arkadaşlarını beklemişti.
#Michael CollinsHer deprem sonrası değerlendirmelerin yapıldığı Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi, astronomi, meteoroloji, jeomanyetizma laboratuvarları ile de 153 yıldır bilime ışık tutuyor. Kandilli Rasathanesi, Astronomi Laboratuvarı'nda sürdürülen bir diğer çalışma ise Adli Bilimler'in bir dalı olan Adli Astronomi. Hülya Yeşilyaprak, Adli Astronomi alanında yaptıkları çalışmalar hakkında, 'Adli Astronomi 1950'li yıllarda başlıyor. Örneğin ölümlü bir trafik kazası oluyor ya da beni çok üzen bir konu özellikle tarlalarda insanlar birbirlerini yaban domuzu sanıp vuruyor.' ifadelerini kullandı.
#İstanbulHer deprem sonrası değerlendirmelerin yapıldığı Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi, astronomi, meteoroloji, jeomanyetizma laboratuvarları ile de 153 yıldır bilime ışık tutuyor. Kandilli Rasathanesi, Astronomi Laboratuvarı'nda sürdürülen bir diğer çalışma ise Adli Bilimler'in bir dalı olan Adli Astronomi. Hülya Yeşilyaprak, Adli Astronomi alanında yaptıkları çalışmalar hakkında, 'Adli Astronomi 1950'li yıllarda başlıyor. Örneğin ölümlü bir trafik kazası oluyor ya da beni çok üzen bir konu özellikle tarlalarda insanlar birbirlerini yaban domuzu sanıp vuruyor.' ifadelerini kullandı.
#İstanbulCumhurbaşkanı Erdoğan, uzay çalışmalarını başlatacaklarını ve Türkiye'nin kendi milli ve özgün hibrit roketiyle Ay'a iniş gerçekleştireceğini söyledi. Peki aya gitmek insanlık için ne anlama geliyor? Türkiye gerekli altyapıya sahip mi? İşte Türkiye'nin uzay macerasında merak edilenler...
#Aya Giden Ülkelerİnsanoğlunun Ay’a ilk ayak bastığı günün üzerinden 51 yıl geçti. Astronot Neil Armstrong'un "bir insan için küçük fakat insanlık için büyük" diye tasvir ettiği adıma giden yolun taşları, ABD ile Sovyetler Birliği (SSCB) arasında güç mücadelesinin gölgesinde döşendi.
#AyUzaya gönderilen araçların teknik ve teknolojik özellikleri, uzay çalışmaları açısından önem arz etmektedir. Rusya ve Amerika'nın öncülük ettiği bu alanda, Sputnik ve Mariner uzay araçları dikkat çekiyor. İşte, her defasında biraz daha geliştirilerek uzaya gönderilen araçların teknolojik özellikleri hakkında detaylı bilgiler
#Uzaya Gönderilen AraçlarKIBRIS müzakerelerinin, ‘yarım asırlık, ‘konuşulmadık konu kalmadı’, ‘ilanihâye (sonsuza kadar) devam edemez’ gibi bir çok sözcükle gereğinden fazla sürdüğünü dile getiririz. Özellikle siyasiler ve diplomatlar bu tür tanımları çok sık kullanır. Bu tanımlardan en azından biri gerçekleşti. BM çerçevesindeki Kıbrıs müzakereleri 50’inci yılını tamamladı. 3 Haziran 1968’de Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta başlayan Kıbrıs müzakereleri bugün 50 yaşını tamamladı. Bundan sonra 51 yıllık diyeceğiz.
#KKTCUzaya gönderilen araçlar, özellikleri ile büyük önem taşımaktadır. Devasa bir jet motoruna sahip olan uzay araçları, atmosferden çıkarken sürtünme dolayısıyla zarar görmemesi için silisyum seramik ve kompozit malzemelerle donatılmıştır. İşte, uzaya gönderilen araçların özellikleri hakkında merak edilen tüm detaylar
#Uzaya Gönderilen Araçların ÖzellikleriBugün Ay’a gidilmediğini düşünen belki de milyonlarca insan var. Bu şekilde düşünen insanlar için bu yazıda açıklamalar mevcut, ancak bu yazının cevaplayacağı asıl soru şu: Neden 40 yılı aşkın bir süredir Ay’a bir daha ayak basılmadı? Bu konuda birçok varsayım söz konusu. Gelin asıl nedenlerine bir göz gezdirelim.
#AyTürkiye Cumhuriyeti bugün 91’inci yaşını kutluyor. Bu kutlu günde tarihte iz bırakan ‘Cumhuriyet kadınları’nı hatırlıyoruz. Sanatta, sporda, siyasette hep öncü oldular. Kimi bilimde çığır açtı, kimi söylediği şarkıyla gönlümüzde taht kurdu. Ülkemizi ileriye taşıdılar. İşte Cumhuriyet’in sembolü 91 kadın...
Çin’in Ay’a gönderdiği ilk keşif robotu, TSİ 15.11’de başarıyla Ay’a iniş yaptı. Çin böylece ABD ve Rusya’nın ardından Dünya’nın uydusuna keşif robotu gönderen üçüncü ülke olurken, insanlık 37 yıl sonra Ay'a uzay aracı indirmeyi başardı. İnsansız olarak uzaya gönderilen Chang'e-3'ün (Ay Tanrıçası) Ay'a inişi 12 dakika sürdü. Ay yüzeyine 15 kilometre yükseklikten inişe başlayan Chang'e-3, 100 metre kala ise havada kısa bir duraklama yaptı. İniş aracının motoru ayın yüzeyine 4,5 metre kala toz kalkmaması için durduruldu ve Chang'e-3 yüzeye rahatça iniş yaptı. Çin’in büyük yatırımlar yaptığı uzay keşfi alanında elde edilen en son başarı, astronomi tarihi için büyük bir önem taşıyor. İnsanlık, Sovyetler Birliği’nin Ay’dan 24 numune getiren Luna görevini gerçekleştirdiği 1976’dan bu yana Ay’a uzay aracı göndermemişti. NASA’nın en son Ay görevi ise 1972 yılında Apollo 17 keşfi olmuştu.
#ÇinABD’li astronot Neil Armstrong, 21 Temmuz 1969 tarihinde Ay’a ayak basan ilk insan oldu. İnsanlık için büyük önem taşıyan bu anın kahramanı, aradan geçen onca yıl boyunca şöhretin kendisine sunduğu fırsatlara rağmen, mütevazi bir hayatı tercih etti. Uzay keşfinde çığır açan insanlardan biri olarak, Armstrong sadece tek bir şey istiyor: Daha da iyisini yapmak.
ABD’nin en kıdemli kadın astronotlarından, 59 yaşındaki Marsha Ivins Türkiye ziyareti kapsamında İstanbul’a da geldi. Bugüne kadar uzayda 5 uzay yolculuğuna katılan ve uzayda 1,318 saati aşkın görev süresi bulunan Ivins, hurriyet.com.tr ile söyleşisinde uzayda yaşam olup olmadığından, aya gerçekten gidilip gidilmediğine kadar birçok soruya yanıt verdi.
Amerika’nın ve dünyanın uzay araştırmaları tekeli olan NASA 9 Ekim tarihinde küreselliğin yasa ve görüş birliği tanımayan anlayışının da ötesine geçerek, sanki özel mülkiyetine dâhilmiş gibi Dünya’nın uydusu Ay’ı bombaladı. Dünyaya son birkaç ay içinde üstü kapalı olarak duyurulan proje, bugüne kadar harcadığı akıl almaz paralarla insanlık adına ne yaptığı belirsiz olan kuruluşun gerçek niyetleri hakkında yeni soru işaretleri yaratmakta gecikmedi. Ay’ın bombalanması ardındaki sebebin ne olduğundan önce, NASA’nın ekonomik kriz demeden hayata geçirdiği onlarca milyon dolarlık projelerini nasıl sağladığına ve Ay Bombalanması projesinin içeriğine bakalım: