Bilim dünyasında 15 yıldır devam eden bir tartışma, sonuçları hafta başında açıklanan bir oylamayla noktalandı. Bilim insanları 2009'dan bu yana gezegenimizdeki insan etkisinin yeni bir çağ başlatacak kadar güçlü olup olmadığını değerlendiriyordu. Bunun için pek çok araştırma yapıldı, deliller toplandı, oylamalar yapıldı. Ve nihayet karar verildi. İşte ayrıntılar...
#Antroposen ÇağıKuzey İsrail'de bilim insanları bilinen en eski el yapımı aletlerden birini buldu. Keşif bilim çevrelerinde büyük yankı uyandırdı. Gelişmiş alet yapımının daha önce 200.000 yıl önce ortaya çıktığı düşünülen ve "modern insan" olarak tanımlanan Homo Sapiens türü ile başladığına inanılıyordu fakat yeni keşif bu veriyi çürüttü. Araştırmacılar günümüz İsrail'inin bulunduğu bölgede yaklaşık 350.000 yıllık yeni bir keşif yaptılar.
#AntropolojiEzgi Polat’ın ikinci kitabı ‘Hiçbir Yerin Ortasında’, savaştan dönmüş bir gazetecinin hayata, babasına, eşine, doğaya, en çok da kendisine dönmeye çalışmasını anlatıyor. Altı öyküde farklı ilişki çeşitlerini ve insan psikolojisini derinlemesine inceleyen Polat’la konuştuk.
#Ezgi PolatOkyanusun ortasında biriken çöplerden oluşan devasa adaya verilen ‘Yedinci Kıta’ ismini tema olarak seçen Nicolas Bourriaud küratörlüğündeki 16. İstanbul Bienali’ne çevre ve ekoloji meselelerine dikkat çeken işleriyle katılan ‘birbuçuk’ ve Ozan Atalan ile dünyanın ekolojik felakete sürüklendiği Antroposen Çağı’nı ve işlerini konuştuk.
#16. İstanbul BienaliBienal, ‘Yedinci Kıta’ başlığıyla üç mekânda kapılarını açacak. Hem kurgu hem gerçek olan yedinci kıta, ‘insan çağı’ anlamına gelen ‘antroposen’in en gözle görünür sonuçlarından birisi. Pasifik Okyanusu’nun ortasında, 1.6 milyon kilometrekare genişliğinde, pet şişelerden, kırık oyuncaklardan, balıkçı ağlarından, poşetlerden ve başka milyonlarca atıktan oluşan dev bir çöplük... Yaşamak istemediğimiz, reddedip attığımız şeylerden oluşmuş bir ülke... İstanbul Bienali de, bu kıta düşüncesini ciddiye almak niyetinde. Bienalin küratörü Nicolas Bourriaud anlattı...
#BienalSabancı Müzesi’nin bahçesinde bu sene 6’ncısı gerçekleşen tiyatro festivali Müzede Sahne bu kez yakıcı gündemimiz ‘küresel iklim değişikliği’ meselesini odağına taşıyor. Festivale özel olarak üretilen iklim krizi temalı oyunlardan ‘Libido’ ve ‘Tek Kullanımlık Hikâye’ hafta sonu izlenebilir.
#Bahar ÇuhadarKültürel antropolog Selcen Küçüküstel’in altı yıllık saha deneyimini aktardığı ‘Rengeyiği Türkleri: Dukhalar’ adlı kitabı, Kolektif Kitap etiketiyle yayımlandı. Moğolistan’ın kuzeyindeki Hövsgöl bölgesinde yaşayan göçer bir Türk halkı olan ve rengeyiklerini evcilleştiren Dukhaların modern hayatın dayattıklarına meydan okuyan yaşantısını Küçüküstel’den dinledik.
#Rengeyiği TürkleriAçık Radyo’nun bir özelliği, birçok konuyu önceden fark etmesi ve bize fark ettirmesidir. Şimdi bir program daha kitaplaştı. Yaşadığımız, nefes aldığımız dünyayı düşünmek zorundayız. İşte ‘Açık Yeşil’ adlı kitap bize bunu sağlıyor.
#Açık Yeşil-Teorisi Ve Pratiği İle Bir Ekoloji RehberiNeden bu kadar dengesiz bu havalar? Kışlar böyle sert, yazlar sıcak mı geçecek? Yeni bir kuraklık tehdidi bizi mi bekliyor? Koca koca şehirlerde betona hapsedilmiş halde yaşamak yoksa bizi daha mı sinirli yapıyor? Küresel ısınmanın gündelik yaşamımıza etkilerini İTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Karaca’dan dinledik.