Kış, sadece kar ve soğuktan ibaret değildir; aynı zamanda doğanın sunduğu lezzetli ve sağlıklı sebzelerle vücudumuzu besleyebileceğimiz bir mevsimdir. Bu sebzelerle yapacağınız yemekler, soğuk günlerde hem sizi ısıtacak hem de sağlığınıza sağlık katacak. Morlahanadan havuca hepsini biraz zeytinyağıyla fırınlayabilir, rendeleyip salatalara katabilir, buharda pişirip zeytinyağıyla her öğününüzde eşlikçi olarak kullanabilirsiniz...
#KışGribin ve diğer mevsimsel solunum yolu enfeksiyonlarının iyiden iyiye arttığı bu dönemde pek çok uzman, bağışıklık sistemini güçlü ve sağlıklı tutmanın önemli olduğunu söylüyor. Bunun için dengeli ve yeterli beslenmeye özen gösterilmesi gerekiyor. Peki hangi besinler kış hastalıklarına karşı kalkan oluyor? Uzman Diyetisyen Aslıhan Altuntaş, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkABD’de yapılan yeni bir araştırmada bazı meyve ve sebzelerdeki ‘flavonoidlerin’ beyindeki hafıza fonksiyonlarını iyileştirdiği ve yaşa bağlı zihinsel gerilemeyi azalttığı saptandı. Peki hangi sebze ve meyveler hafızaya iyi geliyor? Ne kadar sıklıkla tüketmek gerekiyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkGünümüzde sağlıklı beslenme ve sağlıklı gıdaya olan ilginin artmasıyla birlikte fonksiyonel gıdalar öne çıkmaktadır. Gıdaların insan bedenine olan olumlu etkileri çok eski zamanlardan beri bilinmekte hatta Hipokrat “Gıdanız ilacınız, ilacınız gıdanız olsun” diyerek gıdaların sağlık üzerine olan etkisine bundan tam 2500 yıl önce vurguda bulunmuştur.
#Dilek ÇiftçiGeçen haftaki yazımda yaz meyvelerinin faydalarından ve porsiyon miktarından bahsetmiştim. Porsiyon miktarına çok fazla takılmayın, bir avuç büyüklüğündeki taze meyveyi 1 porsiyon olarak kabul edebilirsiniz. Bilgi mahiyetinde meyvelerin porsiyon miktarını da sizlerle paylaşıyorum. Bu hafta da meyve listemize devam ediyoruz.
#Yaz MeyveleriYaz mevsimine girdiğimiz bu dönemde tezgahlarda rengarenk, çeşit çeşit yaz meyvelerine rastlıyoruz. Haziran- ağustos arası meyveleri kavun, karpuz, kiraz, şeftali, kayısı, üzüm, dut, erik, böğürtlen, ahududu, yabanmersini, incir ve daha niceleri… Sayarken bile ağzımızı sulandıran bu meyvelerin her birinin vücudumuza farklı farklı faydaları var. Bu nedenle yaz aylarında her çeşit meyveden yeterli miktarda tüketmek bağışıklığımızı güçlendirecek, bizi kışa hazırlayacak ve bu sıcak günlerde ihtiyacımız olan su ve besin öğelerini vücudumuza kazandıracak.
#Yaz MeyveleriBlack Elderberry ya da bilinen adıyla Kara Mürver, yaygın olarak Kuzey yarımkürede bulunan, meyve veren ve yaprağını döken bir çalı cinsidir. Yüksek antioksidan içeren kara mürver, bağışıklık sistemine olan katkısıyla uzmanlar tarafından öneriliyor. Peki, kara mürver bitkisinin faydaları neler? Kara mürver ekstresi nasıl kullanılır?
#Kara Mürver FaydalarıTrigliserid seviyesi çoğu zaman karın ve göbek bölgesinden kilo alma, iyi kolesterolde azalma, kan şekerinde yükselme gibi sorunlarla beraber yükseliyor. Bu nedenle yaptırdığınız kan testinde trigliserid seviyeniz yüksek çıkarsa bu durumu ciddiye almanızda fayda var.
#Osman MüftüoğluDoğanın en özel armağanlarından biri olan kırmızı üzüm doğal bir antibiyotik ve gerçek bir sağlık deposudur. Lezzetli olmasının yanı sıra, sağlığımız üzerindeki olumlu etkileri ise sayılamayacak kadar çoktur. Beslenme ve Diyet Uzmanı Büşra Çengel, kırmızı üzümün bilinmeyen yararlarını anlatıyor.
#Kırmızı ÜzümAntioksidanlar, hücreleri serbest radikallerden korur. Diyabet, kanser ve kardiyovasküler hastalıklar gibi yaşlanma ve farklı kronik hastalıkların önlenmesine yardımcı olur. İşte tüm bu faydaları nedeniyle antioksidan içeren gıdaları beslenmemize eklememiz son derece önemli. Peki hangi besinlerde antioksidan var?
#AntioksidanBellek gücünün azalması herkesi, en çok da yaşlıları endişelendirir. Doğal yaşlanmanın beyin fonksiyonlarına ilk etkisinin de bellek zayıflaması olduğu kesindir. Ama yine de basit bazı ‘bellek zayıflatıcı’ sebeplerin etkilerini de azımsamamak gerekiyor. Onlar da etkili faktörler. İlk 5’te şunlar var...
#Yazarlar