Birçoğumuz kış gelince kapımızı çalan grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı nesilden nesle aktarılan doğal reçetelere başvuruyoruz. Kimimiz tuzlu suyla gargara yaparken kimimiz zencefil çayına bal katıp içiyor kimimiz de göğsüne mentollü merhem sürmeden edemiyor. Peki evde yapılan bu reçeteler hakkında uzmanlar ve araştırmalar ne diyor?
#SağlıkMersin’in coğrafi işaret tescili almaya aday ürünü kan portakalı, C vitamini ve antioksidan deposu; bu sayede bağışıklığı destekliyor. Yazarımız Dr. Ayça Kaya sağlığa faydalarını anlattı, ürüne dikkat çeken ‘Yerelin İzinde’ projesinin işbirlikçisi şef Murat Deniz Temel ise kan portakallı acı sos tarifini paylaştı.
#MersinABD’de yapılan yeni bir araştırmada bazı meyve ve sebzelerdeki ‘flavonoidlerin’ beyindeki hafıza fonksiyonlarını iyileştirdiği ve yaşa bağlı zihinsel gerilemeyi azalttığı saptandı. Peki hangi sebze ve meyveler hafızaya iyi geliyor? Ne kadar sıklıkla tüketmek gerekiyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Sağlık‘Süper besin’ son zamanların en popüler kavramlarından biri, ancak pek çok insan süper gıdanın gerçekte ne olduğu konusunda net bir fikre sahip değil. Peki ne demek süper besin? Hangi gıdalar bu kategoriye giriyor? Bu kavram neden tartışılıyor? En önemlisi de süper gıdaları tüketirken nelere dikkat etmek gerekiyor? Son dönemin favori süper besinlerini uzmanlarımızın da desteğiyle teker teker masaya yatırdık...
#SağlıkÜlkemizde yeni yeni görmeye başladığımız aronya, tam bir şifa kaynağı... Görüntüsü yabanmersinini andıran bu meyveyi yoğurtla veya yulafla yiyebilirsiniz. Suyu, tozu ve reçelleri de satılan bu ‘süper besin’in kalorisi düşük, çözünür lif içeriği yüksek. Bu sayede kan şekerini düzenliyor, tokluk hissi veriyor.
#AronyaAronya meyvesi, sağlığa olumlu etkileri ve yararları nedeniyle ‘’süper meyve’’ olarak da adlandırılıyor. Anavatanı Kuzey Amerika olan aronya meyvesinin insan sağlığına pek çok faydası var. Ülkemizde de üretilmeye başlanan bu besin içeriği nedeniyle kanser hücrelerini yok ettiği ve vücudu baştan aşağıya yenilediği iddia ediliyor. Peki, aronya meyvesi gerçekten bu kadar faydalı mı? Aronya meyvesi hangi hastalıklara iyi geliyor? Aronya meyvesi nasıl tüketilmelidir? Diyetisyen Gülçin Işık, şifa deposu besin aronya meyvesiyle ilgili aklımıza takılanları anlatıyor.
#AronyaCeviz bilişsel işlevi iyileştirebilir, yaban mersini hafızayı güçlendirebilir, balık yağı takviyeleri Alzheimer hastalığı riskinizi azaltabilir… İnternetteki sağlık makalelerinde ve sosyal medya paylaşımlarında sık sık ‘Beyne iyi gelen gıdalar’ içerikli bilgilere rastlıyoruz. Bunların ne kadarı doğru? Bazı gıdalar gerçekten beyne iyi gelebilir mi, demansı önleyebilir mi?
#Beyin Sağlığıİçi kırmızı bir narenciye kan portakalı... Aroması, renklenme derecesine göre artıyor. Rengini veren ‘likopen’ sayesinde güçlü bir antioksidan… En bilinen türleri ‘moro’, ‘sanguinelli’ ve ‘tarocco’. Eğer öğle ve akşam arasında sağlıklı bir ara öğün seçeneği arıyorsanız, yağlı tohumlar veya yoğurt gibi süt ürünleriyle tüketebilirsiniz.
#Metro TürkiyeBaklagiller, Fabaceae adı verilmiş durumda olan bir bitki ailesinin meyveleri yahut tohumları olan besin kaynaklarıdır. Dünya üzerinde bol miktarda tüketimi söz konusu olan ve zengin bir lif ve B vitamini kaynağı olma özelliği taşımaktadır. Sizin için Baklagiller nelerdir ve isimleri nedir? Baklagiller protein mi ve faydaları konu başlıklarını detaylarıyla derledik.
#BaklagilModern yaşam, getirdiği konforun yan sıra olumsuz yönleri ile de çağdaş insanın sağlığını etkileyen bir olgudur. Bilinçlenen bireyler, olanaklar ölçüsünde sağlıklı beslenerek, spor yaparak hem ruh hem de beden sağlığını korumaya çalışmaktadırlar. Kiloyu korumak, yeterli egzersiz yapmak ve besinleri mevsiminde tüketmek gibi alışkanlıkları edinmeye çalışmaktadırlar. Beslenme uzmanları özellikle doğal gıdaları mevsiminde tüketmenin önemine vurgu yapmaktadırlar. Meyve sularını paketlenmiş hazır ürünlerden değil de taze olarak hazırlayıp tüketmek gerektiği bilinmektedir. Meyve ve sebze sularını evde hazırlamak sanıldığı kadar zor değildir. Meyve suyunun nasıl hazırlanacağı, karpuz suyunun nasıl elde edileceği merak konusu olmaktadır. İşte ilgiyle okuyacağınız karpuz suyu nasıl yapılır, nasıl çıkarılır, karpuz suyu tarifi ve yapımı gibi konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Karpuz SuyuAronya meyvesi, insan sağlığı üzerindeki olumlu etkisi dolayısıyla son günlerde sıkça tercih edilen meyve türleri arasında yer alıyor. Aronya meyvesinin 'süper meyve' adıyla bilinmesinin temel nedeni ise insan sağlığına olumlu etkileri olarak yorumlanıyor. Peki, aronya meyvesi nedir ve sağlığa faydaları nelerdir? İşte, kanser hücrelerini dahi yok ettiği söylenen aronya meyvesi hakkında detaylı bilgiler
#Aronya MeyvesiRengiyle bile ağzımızı sulandıran kırmızı erikler tezgâhlarda... Mürdüm, anjelik gibi farklı türleri var. Onlarla istersek bir zeytinyağlı yemek, istersek de kremalı bir tart yapabiliriz. Ünlü şeflerden farklı reçeteler aldık, iç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya’ya faydalarını sorduk.
#ErikBöğürtlen kalsiyum, magnezyum, potasyum ve çeşitli vitaminleri içeren bir besin. Ayrıca zengin bir antosiyanin kaynağı... Peki böğürtlenin faydaları nelerdir, neye iyi gelir? İşte böğürtlenin kalorisi ve besin değerleri...
#Böğürtlenin FaydalarıVişne, A, C ve E vitaminleri bakımından oldukça zengin bir bir besin. Ayrıca içeriğindeki antosiyanin de vişneye antioksidan özelliği kazandırır. Peki vişnenin faydaları nelerdir ve neye gelir? Vişnenin sağlığa etkileri...
#Vişnenin FaydalarıTRABZON'da halk arasında 'süper meyve' olarak bilinen ve ana vatanı Kuzey Amerika olan aronya meyvesinin 3 yıl süren deneme üretimleri başarıyla tamamlandı. Karadeniz'e uyum sağlayan meyvenin bakanlık destekleri ile üretimi yaygınlaştırılacak.
#AronyaKoronavirüs sonrası, özellikle hastalığı ağır atlatan bireylerde vücudun kendini toparlaması uzun bir zaman alabiliyor. Yapılan tüm araştırmalar ise bu süreçte sağlıklı beslenmenin önemine işaret ediyor. Üstelik virüse yakalanıp iyileşen bireylerin bir süre sonra tekrar hasta olabildiği de artık bilindiğinden bu hastalığı atlatmış kişilerin beslenmelerine vermeleri gereken önem daha da artıyor.
#KoronavirüsYemişen ya da ekşi muşmula adıyla da bilinen alıç, faydalarıyla adeta doğal ilaç görevi görüyor. Yüzyıllardır kullanılan bu meyve son zamanlarda farklı formlarda da kullanılıyor ve oldukça ilgi görüyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ecem Tuğba Özkan ile Diyetisyen Şeyma Yılmaz faydaları saymakla bitmeyen alıç sirkesi hakkında açıklamalarda bulundu.
#Alıç SirkesiAlıç meyvesi, milattan önce yedinci bin yıl gibi erken bir tarihte Çin'de bir yiyecek olarak ortaya çıkmıştır. Son yıllarda, kan yağları konsantrasyonlarını azaltma ve kalp aritmisini tedavi etme potansiyeli nedeniyle çok ilgi görüyor. Ayrıca alıç tüketiminin, konjestif kalp yetmezliğinin erken aşamalarında ve kan basıncını düşürmede olumlu etkileri vardır. Ek olarak, alıç meyvesi aterom ve tromboz oluşumunu da azaltıcı etki gösterir.
#Alıç SirkesiÇok iyi bir antioksidan kaynağı olan yaban mersini, taze veya kuru olarak tüketilebildiği gibi çayı da yapılabiliyor. Çay üzümü, turna yemişi, mavi yemiş ve çoban üzümü gibi adlarla da biliniyor. Farklı sağlık sorunlarına karşı tüketilebilen yaban mersininin yararlarını ve nasıl tüketilmesi gerektiğini uzmanlardan öğrenelim.
#Yaban Mersini