Son zamanlarda dünya genelinde birçok salgın hastalık ortaya çıkıyor. Hava koşullarının etkisiyle hızla yayılan virüsler, çocuklardan yaşlılara kadar herkese hızla bulaşıyor. Şimdi de acillerdeki adenovirüs vakalarının artışı, halk sağlığı açısından endişe verici bir gelişme olarak öne çıkıyor. Peki adenovirüs vakalarındaki artışı nasıl yorumlamak gerekiyor? Hastalığın belirtileri neler? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#Sağlıkİlkbahar ayları hem mevsimsel alerjilerin hem de kıştan kalma hastalıkların bir arada görüldüğü bir dönem. Hal böyle olunca belirtiler birbirine karışıyor ve kafalarda "Alerji mi enfeksiyon mu?" sorusu canlanıyor. Peki bunu belirtilerimize bakarak ayırt edebilir miyiz?
#GripFIP (Feline Infectious Peritonitis), kedilerde görülen ve genellikle ölümcül olan bir viral hastalıktır. FIP virüsü, Coronaviridae ailesine ait olan Feline Coronavirus (FCoV) tarafından neden olur. Bu virüs, iki farklı formda bulunabilir: FECV (Feline Enteric Coronavirus), genellikle hafif veya hiç semptom göstermeyen bağırsak enfeksiyonlarına neden olan form ve FIPV (Feline Infectious Peritonitis Virus), FIP hastalığına yol açan mutasyona uğramış formdur.
#FıpBirçoğumuz yeni bir yıla girerken kendimizle ilgili kararlar alırız. Tam da ‘yeni bir ben’in arifesindeyken daha sağlıklı bir yaşam için doktorlara kulak vermeye ne dersiniz? Vücuda neyin yararlı, neyin zararlı olduğunu meslekleri gereği iyi bilen doktorlara beden ve ruh sağlıkları için ‘kullanmam, yapmam, yemem ve sürmem’ dediklerini sorduk. Ayrıca bağışıklıklarını güçlendirmek için hangi takviyeleri, ne kadar sıklıkla aldıklarını da anlattılar.
#Hazan Aköz IşıkRamsay Hunt sendromu, genellikle herpes zoster virüsü (su çiçeği ve zona virüsü) enfeksiyonuna bağlı olarak ortaya çıkan bir nörolojik hastalıktır. Bu sendrom, yüz sinirinin (yedinci kranial sinir) etkilenmesiyle karakterizedir. Şarkıcı İlyas Yalçıntaş'ta görülen Ramsay Hunt sendromu, hayatın akşında olumsuz durumlara neden olabiliyor. İşte, Ramsay Hunt sendromu belirtileri ve tedavisi hakkında detaylı bilgiler
#Ramsay Hunt Sendromu2020’den bu yana ilk defa bu kışı koronavirüs salgınının tedbirlerinden uzak geçiriyoruz. Ancak grip vakalarında önceki yıllara göre belirgin bir artış var. Doktorlara bu sezon hasta olup olmadıklarını, olduklarında nasıl iyileştiklerini sorduk. Özel tariflerini, yıllardır uyguladıkları püf noktalarını öğrendik...
#GripKoronavirüs, grip ve RSV birlikte büyük bir solunum yolu hastalıkları dalgası yaratmış durumda. Hastaneler dolup taşarken, hastalıklar birbirine karışıyor çünkü semptomların birçoğu ortak… Peki hastalığımızın ne olduğunu nasıl ayırt edebiliriz? Uzmanlar yanıtladı…
#SağlıkLenfatik sistem insan vücudunda kan dolaşımına benzer bir şekilde maddelerin taşınması ve vücut savunmasının sağlanması için çalışır. Lenfatik dolaşımı sağlamakta olan lenf damarlarının üstünde kontrol mekanizması olarak lenf bezleri bulunur. Lenf bezleri vücuda ait olmayan maddeleri tanıyarak onları hapsetmek için şişebilir. Lenf bezinin şişme nedenleri ile birlikte tedavisi hakkında ayrıntıları derledik.
Halk arasında gece yanığı olarak bilinen zona, ‘Varicella zoster’ isimli virüsün yol açtığı hastalığın yetişkinlikteki adıdır. Gece yanığı şiddetli ağrılara yol açabilir, bu nedenle belirtileri takip ederek tedavisi için harekete geçmek gerekir. Peki, gece yanığı nasıl olur, nedenleri nelerdir? İşte zona belirtileri ve merak edilenler...
#ZonaSon zamanlarda özellikle de çocuklarda çok yaygın bir şekilde görülen domuz gribi ya da bilimsel ismi ile influenza belirtileri sıkça merak ediliyor. Çocuklarda domuz gribi belirtileri nelerdir sizler için derledik.
Maymun çiçeği virüsü belirtileri ve semptomları pek çok vatandaş tarafından yakından takip ediliyor. Dünya koronavirüs salgınının sonuna gelirken Avrupa'da görülen ve bulaşıcı olan maymun çiçeği hastalığının nelere yol açtığı merak konusu oldu. Öte yandan konu hakkında Bakan Koca son dakika maymun çiçeği ile ilgili açıklamalarda bulundu. Maymun çiçeği virüsü, Avrupa'da 1980 yılında resmen ortadan kaldırılan çiçek hastalığı ile aynı soydan gelen bir rahatsızlıktır. Peki, maymun çiçeği nasıl anlaşılır, nedir, Türkiye'de var mı? İşte, o konular hakkında ayrıntılar.
#Maymun Çiçeği VirüsüMaymun çiçeği virüsü gündemde yer alıyor. Maymun çiçeği virüsünün belirtileri ve nasıl bulaştığı merak ediliyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, ilk olarak Orta ve Batı Afrika’daki tropik ormanlarında görülen Maymun çiçeği virüsü ile ilgili son açıklama Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yapıldı. Bakan Koca açıklamasında hastalığın Türkiye’de olup olmadığı hakkında bilgi verdi. Peki, Maymun çiçeği virüsü nasıl bulaşır, Türkiye’de var mı? İşte merak edilenler
#Maymun Çiçeği VirüsüDünya henüz COVID-19 kâbusunu atlamamışken şimdi de ‘maymun çiçeği’ endişesi yaşanıyor. Geçmişte sadece Afrika’da görülen virüs, şimdilerde Avrupa, Kuzey Amerika ve Avustralya dahil 12 ülkede görüldü. Hastalığa aşina Afrikalı bilim insanları bile vaka yayılımı karşısında şaşkınlıklarını gizlemiyor.
#Maymun Çiçeği VirüsüKoronavirüsün ilk görüldü yer olan Çin’de hali hazırda yürürlükte olan ‘0 vaka’ politikası eleştirilerin odağı olmaya devam ediyor. Çin vatandaşları artık dayanılmaz hale gelen karantina önlemlerine isyan ederken son sözü Dünya Sağlık Örgütü’nün başı Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus söyledi. Ghebreyesus’un açıklamasının ardından yaşananlarsa deyim yerindeyse dünyayı şaşkına çevirdi…
#ÇinABD'de domuz kalbi nakledildikten sonra hayatını kaybeden 57 yaşındaki David Bennett'in ölümü üzerindeki sis perdesi kalkıyor. Hastanın ölümüne ilişkin inceleme yapan araştırmacılar nakledilen organda 'sitomegalovirüs' adı verilen bir virüs keşfettiler. Bennett'in ölümünde bu virüsün bir rolü olup olmadığı henüz bilinmiyor, araştırmalar devam ediyor.
#Domuz KalbiZührevi hastalıklar, korunmasız cinsel ilişkiye girdikten sonra gelişebilecek ciddi bir durumdur. Yaygın semptomları arasında genital bölge çevresinde kaşıntı ve yanma bulunur. Zührevi hastalıklardan korunmak için ne ve neden olduğunu bilmek oldukça önemlidir. Peki, Zührevi hastalıklar nedir tüm detayları ile derledik.
#SağlıkSon zamanlarda havaların soğumasıyla birlikte ortaya çıkan virüsve grip hastalıklarından biri olan influenza özellikle okullarda etkisini sürdürüyor. Günümüzde kış aylarında en çok rastlanan influenza belirtileri ve tedavisi merak ediliyor. İshal ve kusmaya neden olabilen zorlu bir grip tiri olan influenza nedir, kaç günde geçer sorularının yanıtlarını paylaşıyoruz.
#İnfluenzaEnfeksiyon, hastalık olmasına sebebiyet veren yani hastalık kapasitesi taşıyan virüs ve mikropların vücut içerisinde girmesi ile gelişme gösterir. Vücutta yer alan bağışıklık sistemi pek çok enfeksiyonun oluşumunu önlemektedir. Fakat hızlı bir şekilde bulaşan enfeksiyonlar kişi açısından zorluk oluşturur ve bu sebeple hastalık gelişir. En yaygın belirtileri mide bulantısı, kusma, baş ağrısı ve ateş olarak bilinen enfeksiyonlar, ne anlama gelir ve belirtileri nelerdir? Enfeksiyon tedavisi nasıldır tüm detayları ile derledik.
#Enfeksiyon NedenKoronavirüs salgınıyla mücadelede aşılama çalışmaları tüm hızıyla sürerken, tıp dünyasının elini güçlendirecek tedavi edici ilaçlar için de güzel gelişmeler yaşanıyor. Merck firmasının hap şeklindeki ilacından sonra şimdi de AstraZeneca ‘AZD7442’ adlı 'antikor kokteyli'ni geliştirdi. Kokteyl ölüm ve hastalığa yakalanma riskini yüzde 50 oranında azaltıyor. Peki antikor kokteyli nasıl oluşuyor? Salgının seyrini değiştirebilir mi?
#KoronavirüsOkulların açılmasıyla hareketlilik artarken bir yandan da özellikle gençler maske ve mesafeye ‘mesafeli’ duruyor. Bu durumda vaka artışının kaçınılmaz olduğunu söyleyen Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Kış zor geçecek. Ancak aşılamanın da etkisiyle seneye COVID’in gribal enfeksiyona dönüşeceğini düşünüyorum” dedi.
#KoronavirüsGrip virüsü olarak da bilinen influenza özellikle de sonbahar ve kış aylarında çok hızlı bulaşan bir hastalıktır. Özellikle de influenza A ve B virüsleri, grip olan kişilerin hapşırması, konuşması ya da öksürmesi durumunda havaya yayılan damlacıkların solunması sonucunda bulaşır. Aynı zamanda virüsle kirlenmiş yüzeylere temas edilmesi sonucunda eller aracılığı ile kişiden kişiye çok rahatlıkla bulaşır. İnfluenza A Nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#İnfluenza A Nedir?