Güncelleme Tarihi:
Domuz gribi, hafif ya da şiddetli bir hastalığa neden olabiliyor ve hatta bazen de ölüme de yol açabiliyor. Bu nedenle de hafife alınmayacak bir salgın olan domuz gribinin belirtilerinin takip edilmesi tedavi için oldukça önemlidir.
Çocuklarda Domuz Gribi Belirtileri Nelerdir?
Soğuk algınlığından daha farklı ve ciddi bir domuz gribi (influenza) belirtileri diğer salgınlarda karşılaşılan belirtiler benzerlik taşır. Bu nedenle de erken teşhis hayati önem taşıyor. Son zamanlarda özellikle de covid-19 ile sıkça karıştırılan domuz giribi belirtileri aniden ortaya çıkıyor ve daha çok da çocukları etkiliyor. İnfluenza, boğazı, burnu ve bazen akciğerleri de enfekte eden influenza virüslerinin yol açtığı bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır. Hafif ya da şiddetli bir hastalık ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda ise, ölüme yol açabilir. Gripten korunmanın en kolay ve en iyi yolu her yıl grip aşısı yaptırmaktır.
Grip olan kişiler genellikle bu belirtilerin bir kısmını ya da tamamını da hisseder:
Ateş ya da titreme hissi,
Boğaz ağrısı,
Öksürük,
Kas ya da vücut ağrıları,
Boğaz ağrısı,
Burun akıntısı ya da tıkalı burun,
Halsizlik,
Baş ağrısı,
Bazı kişilerde ishal ve kusma meydana gelir. Ama bu çocuklarda yetişkinlere göre çok daha yaygındır. Domuz gribi herkeste yüksek ateşe neden olmaz.
Domuz Gribi (İnfluenza) Belirtileri Kaç Günde Ortaya Çıkar?
Kişiler, enfekte olduğu andan ve domuz gribe maruz kaldığı semptomların başladığı zamana kadar geçen sürede yaklaşık olarak 2 gündür. Ama yaklaşık olarak 1 ila 4 gün arasında değişiklik gösterir. Hasta olduğunuzu bilmeden önce başka birine gribi bulaştırabilirsiniz.
Domuz gribi, hastalığı başladıktan sonraki ilk 3-4 gün içinde en bulaşıcı hali ile bilinir. Aksi takdirde sağlıklı bazı yetişkinler, belirtiler gelişmeden 1 gün önce ve hastalandıktan 5 ila 7 gün sonrasına kadar başkalarına hastalığı bulaştırabilir. Özellikle de bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler ve küçük çocuklar, başkalarına daha uzun bir süre sonra bulaştırabilir.
Çocuklarda Domuz Gribi Tanısı ve Tedavisi
Doktorlar domuz gribi teşhisi koymak için aynı normal grip teşhisinde olduğu gibi önce bir fiziksel muayene gerçekleştirir ve grip semptomlarını ve belirtilerini ararlar. Bu süreçte ise, grip virüslerini tespit eden bir laboratuvar testinin yapılması oldukça gerekli olabilir.
Grip teşhisi sürecinde kullanılan birkaç farklı test bulunur. Ama grip olan herkesin test edilmesi gerekmez. Pek çok hastada kişilerin grip olduğunu bilmek, semptomlar için uygulanacak olan tedavi planında herhangi bir değişikliğe yol açmaz. Ama doktorlar, gripten kaynaklanan daha ağır komplikasyonlar geliştirme riski olan ya da bu komplikasyonları geliştirme riski bulunan başka kişilerle yaşayan kişiler için de test uygulayabilir.
Domuz gribi vakalarında da diğer grip türlerinde de olduğu üzere, genellikle sadece semptom ve belirtilerin rahatlatılarak hafifletilmesi yeterli olur. Kronik solunum yolu hastalıkları bulunan kişilerin semptomlarının önemli ölçüde hafifletilmesi için doktor tarafından ek ilaçlar da reçete edilebilir.
Domuz gribinin semptomların oluşabilecek muhtemel komplikasyon riskini ve şiddetini önemli ölçüde azaltmak için bazı hastalarda semptomların ilk görüldüğü günlerde ise, antiviral ilaçlar doktorlar tarafından reçete edilebilir. Ama grip virüsünün bu ilaçlara karşı direnç geliştirme imkanı da oldukça yüksektir. Bu direnç gelişimi imkanını da en aza indirmek ve bu ilaçlara diğer sağlık sorunları nedeni ile gerçekten ihtiyaç duyanların tedarik edilebilmesini sağlamak için doktorlar bu ilaçları ise, yüksek komplikasyon riski bulunan kişiler ve yüksek komplikasyon riski olan kişilerle yakın bir temas içinde olanlar için kullanırlar.