Antikor testi nedir ve nasıl yapılır? Bilim Kurulu Toplantısı sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yaptığı açıklama ile antikor testi bir kez daha gündeme geldi. Ülke genelinde antikor testi uygulaması, 15 Haziran Pazartesi günü başlamıştı. Antikor testinde vücudun bu antikorları üretip üretmediğine bakılacak. Bu antikorların tespit edilmesi, kişinin çok büyük ihtimalle yeni tip koronavirüsün yol açtığı Covid-19 hastalığını geçirdiğini gösteriyor. İşte, Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan antikor testinin açıklaması.
#AntikorSağlık Bakanlığı’nın kademeli olarak 81 ilde gerçekleştireceği bağışıklığını tespit etmeye yönelik antikor testleri için hane ziyaretleri İstanbul’da da başladı. Antikor testi yapılan kişilerde aktif vaka olup olmadığı, hastalığı geçirip geçirmediği ve bağışıklık durumu gibi değerler ayrı ayrı raporlanıyor. Peki, antikor testi nedir, antikor testi kimler yapılıyor?
#Antikor Testi NedirRusya yönetiminin Türkiye’ye 15 Nisan’dan bu yana uyguladığı uçuş kısıtlamasını 22 Haziran tarihinden itibaren tamamen kaldırma kararı Rus halkı ve turizmciler tarafından büyük sevinçle karşılandı. Ancak Rusya’daki belirli kurumlar yurtdışına turistik amaçlı seyahat edecek Rus vatandaşları için yeni kurallar getirilmesini de gündeme taşıdı.
#GazetehaberleriKoronavirüs aşılamasında geçen hafta sıra 55 yaş ve üstüne geldi. Randevular hızla doldu, kimi hastanelerde geç saatlere kadar aşı sırası yoğunluğu yaşandı. Ama siz henüz aşı olmadıysanız ve “Hangi aşıyı olacağım” diye kendinize sorup duruyorsanız, rehberimize göz atın.
#GazetehaberleriGünümüzde artık pek çok kişide görülen diyabet, kanda dolaşan glukoz, yani kan şekeri yüksekliği ile seyreden bir metabolizma hastalığı. Pandeminin yaşantımızda getirdiği birtakım değişikler, diyabet hastaları için çeşitli problemleri de beraberinde getirdi. 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Profesör Doktor Temel Yılmaz ile hem diyabeti hem de salgın sürecinin hastalara etkisini konuştuk.
#DiyabetSağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Şu anki şartlarda salgın kontrol altında” dedi ancak hemen ardından uyarılarını sıraladı: “Alışveriş kuyruğuna girmek, pazar kalabalığına tedbirsiz karışmak risktir. Salgın hastalıklar fırsat tutkunudur. Bu fırsatı tanırsak bir ay öncesine dönebiliriz.” Koca, dünkü basın toplantısında özetle şunları söyledi:
#Fahrettin KocaKoronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ''Şu anki şartlarda salgın kontrol altında'' dedi. Maske kullanımı ve sosyal mesafe uyarısında bulunan Bakan Koca, "Bir pandemi sürecindeyiz. Alışveriş kuyruğuna girmek, pazar kalabalığına tedbirsiz karışmak risktir." ifadelerini kullandı. Sağlık Bakanı, ''Ramazan Bayramı'nda sokağa çıkma yasağı olacak mı?'' şeklindeki bir soruya da ''Salgının seyri bunda etkili olacak'' yanıtını verdi.
#Fahrettin KocaCüzzam, “Mycobacterium leprae” isimli basil tarafından oluşturulan, kronik bir enfeksiyon hastalığıdır. Lepra basili 1873 yılında Gerhard Armauer Hansen tarafından bulunmuştur. Konakçı organizmanın immunolojik durumuna göre kendini sınırlayabilen veya progressif olabilen lokalize ya da geniş yayılımlı bir tablo ortaya çıkabilir. Primer olarak yüzeyel periferik sinirleri, deriyi, üst solunum yolu mukozasını, gözün ön kamerasını, kemikleri ve testisleri tutar.
#LepraHepatit B hastalığı, hepatit B virüsünün neden olduğu, bulaşıcı bir hastalıktır.Hepatit B; hafif bir hastalıktan ömür boyu süren, siroz ve karaciğer kanserine yol açabilen farklı sonuçları olabilen bir karaciğer hastalığıdır. Hepatit B Hepatit B Virüsü (HBV) ile meydana gelir. Hepatit B akut veya kronik olabilir. Peki Hepatit B virüsünün belirtileri nelerdir?
#Hepatit BAvian İnfluenza (Kuş gribi, Tavuk Vebası, Bird Flu) insanlarda grip etkeni olarak gözlenen influenza virüslerinden A tipinin neden olduğu, evcil ve yabani kanatlılar ile memeli hayvanların çoğunda solunum ve sindirim sistemine ait belirtiler gösteren, ölümle sonuçlanan çok bulaşıcı bir hastalıktır. Peki Avian İnfluenza (Kuş Gribi) hastalığının belirtileri nelerdir?
#Kus GribiÜlkemizde her yıl yaklaşık 1800 kadın rahim ağzı kanseri tanısı alıyor. Bu konuda söylenebilecek iyi haber, düzenli jinekolojik kontroller ve smaer testi ile erken tanı alan rahim ağzı kanseri hastalarının tedavisinde yüzde 90’lara varan oranlarda başarı elde edilebiliyor.
#Rahim Ağzı Kanseri TedavisiResmini gördüğünüz, bir çiçek demeti ya da mercan değil. Human Papilloma Virus, yani HPV. Ciltte ve genital bölgelerde siğil yapıyor, kadınlarda sıklıkla rahim ağzı, erkeklerde penis ve anal kansere yol açıyor. 200 çeşidi var. Hedefi gençler. Rahim ağzı kanseri (serviks) olan kadınların yüzde 99,9’unda HPV saptanıyor.