antikor haberleri sayfasında antikor hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 2143 antikor haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Bazı durumlarda kişilere kan naklinin yapılması için bazı gereklilikler bulunmaktadır. Hastanın kan grubu ve ona verilecek olan kan grubunun aynı olması gerekir. Bu kural kan grubunun genel alıcı kan grubu olması ile değişebilmektedir. Genel alıcı kan grubu nedir? Hangi kişiler ve kan grubu herkesten kan alabilir? İşte, genel alıcı kan grubu hakkında merak edilen tüm detaylar.
#Kan GrubuKoronavirüsün adını Aralık 2019’da duyduk. Sonra hayatlarımıza hızla girdi ve her şeyi geri dönüşü olmayacak şekilde değiştirdi. Peki siz hâlâ Covid-19’a yakalanmayanlardan mısınız? Eğer böyle düşünüyorsanız yanılıyor olabilirsiniz. Nasıl mı? İşte Wall Street Journal'ın çarpıcı makalesi ve kritik uzman görüşleri…
#COVID-19Zürih Üniversite Hastanesi'nden doktorlar, koronavirüs semptomlarının aylarca sürebildiği Uzun-Kovid riski en fazla olan hastaları belirlemeye yardımcı olabilecek "antikor imzası" keşfettiler. Yeni keşif ile Uzun-Kovid'in vücutta neden olduğu uzun vadeli hasarın önüne geçilebilecek.
#KoronavirüsDünya koronavirüs salgınını yenemeden ortaya çıkan son varyant Omicron neredeyse her ülkeye yayılıp korku yaratmaya devam ediyor. Bilim insanları da virüse karşı çare arayışlarını sürdürüyor. Yeni bir makalenin ortaya attığı iddia ise çok konuşulacağa benziyor.
#KoronavirüsUyku süresi, kalitesi ve uyku uyunan ortam, bağışıklık sistemi için kilit bir etken. Türk Nöroloji Derneği Uyku Tıbbı Moderatörü Doç. Dr. Gülçin Benbir, “İyi bir uyku aşılarda daha güçlü antikor oluşumunu sağlıyor” diyerek COVID-19 süresince uykunun öneminin daha iyi anlaşıldığını söyledi.
#UykuCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin'in Soçi'deki görüşmesi sona erdi. Basına kapalı gerçekleşen görüşme 2 saat 45 dakika sürdü. Putin, görüşme sonrasında uğurlama yaparken Erdoğan ile bir süre ayaküstü sohbet etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 'antikor sayısının kaç olduğunu' sorması üzerine Putin, 15 veya 16 olduğunu ancak tam hatırlamadığını dile getirdi. Erdoğan ise bu miktarın oldukça düşük olduğunu, kendisinin antikor sayısının 1000’in üzerinde olduğunu söyledi.
#Recep Tayyip ErdoğanEski ABD Başkanı Donald Trump koronavirüs salgını konusundaki tavırları ve kararları konusunda büyük eleştirilerin hedefi olmuş, kendisi de virüse yakalanınca dünyada ilk kez onun için kullanılan bir antikor kokteyli sayesinde hastalığı yenmişti. İngiltere, işte bu mucizevi Kovid-19 tedavisi için flaş bir karar vererek gündeme bomba gibi düştü.
#KoronavirüsDokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, 3'üncü doz koronavirüs aşısı olan sağlık çalışanlarının antikor seviyelerini ölçtükleri bilimsel araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Çalışmanın 548 sağlık çalışanıyla yapıldığını belirten Prof. Dr. Hotar, "3'üncü doz aşı sonrası gerek Sinovac gerek Biontech olan sağlık çalışanlarının yüzde 100'ünde antikor düzeyinin arttığı ve yeterli düzeyde geliştiği saptanmıştır" dedi.
#Dokuz Eylül ÜniversitesiYeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının üçüncü dozu için ABD’de onay başvurusuna hazırlanan ilaç şirketi Pfizer, üçüncü doz aşının Kovid-19’a karşı antikor üretimini ikinci doza göre üç kattan fazla artırdığını açıkladı.
#PfizerÇinli ilaç firması Sinovac tarafından yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı üretilen CoronaVac aşısının iki dozunun, 3-17 yaş arası çocuk ve ergenlerde güçlü antikor yanıtı oluşturduğu bildirildi. Aşılama sonrası kaydedilen çoğu hafif ve orta şiddetli yan etkilerden en çok görülenin enjeksiyon bölgesinde ağrı (yüzde 13) olduğu bildirildi.
#SinovacErciyes Üniversitesi (ERÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, koronavirüs aşı adayının faz 2 çalışmalarının sonuçlarının çok güzel çıktığını ifade ederek "Aşı yapılan gruptaki gönüllülerin antikorları yüzde 100 çıktı" dedi.
#Yerli AşıDünya 20'nci yüzyılın ilk yarısında korkunç bir virüsün etkisi altındaydı. 5 yaşından küçük çocuklara bulaşan bu virüs ölümle ve engellilikle sonuçlanan çok ağır bir hastalığa yol açıyor bazı vakalarda iyileştikten 40 yıl sonra felce neden oluyordu. Üstelik ne tedavisi ne de önleme yolu biliniyordu. Ta ki 1953 yılına kadar...
#SağlıkNikah işlemleri için alınan sağlık raporunu belediyeye geç teslim edip HIV pozitif olduğunu evlenmeden önce eşinden saklayan E.K. (35) hakkında, "eşe karşı kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan 20 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. E.K ise ilaç kullanmasına rağmen evlenme aşamasında yoğun olduğu için HIV virüsü taşıdığını bilmediğini iddia etti.
#İstanbulDurup dururken başlayan kaşıntıları nedeniyle kolları yara içinde kaldı, hayatı altüst oldu. Yıllarca gitmediği doktor kalmadı ama hiç kimse bu çıldırtan kaşıntının nedenini açıklayamıyordu. Bir doktorun tecrübesi sayesinde nihayet teşhis kondu ama bu kez de tedavi muamması başladı. Peki neydi bu korkunç kaşıntıların sebebi?
#Sağlık52 yaşındaki Martyn Edwards'a 2016 yılında karaciğerine yayılan 4. evre bağırsak kanseri teşhisi kondu. Ameliyat dahi edilemeyeceği söylenen Martyn, doktorların bile mucize gözüyle baktığı bir şeyi başardı ve kanseri yendi. Sekiz yıldız kansersiz olan Martyn, hastalığı nasıl yendiğini anlattı.
#Kolon KanseriÖzel Çapa Medilife Hastanesi’nde 2011’de dünyaya gelen Kenan Gürhan, zamanında kan değişimi yapılmadığı için Serebral Palsi (beyin felci) geçirdi. Ailesinin, 2012’de açtığı tazminat davasında mahkeme, 11.5 yıl sonra Kenan Gürhan’a 9 milyon 932 bin TL tazminat ödemesine hükmetti. Ancak yapılan itirazlar üzerine dosya Yargıtay’a gönderildi. Yargıtay ise henüz kararını açıklamadı. Yetkililere seslenen baba Erkan Gürhan, “Adalet istiyoruz” dedi.
#Özel Çapa Medilife HastanesiYakın zaman önce kanser atlatmış bir gazeteci olarak dünya çapındaki çalışmaları sadece gazeteci gözüyle değil hasta hakları savunucusu kimliğimle de bir farkındalık yaratabilmek adına takip etmeye çalışıyorum. Bu kez önce Türkiye’nin doğusuna Muş’a gittim; 11. Onkoloji Günleri için. Ardından da Barselona’da düzenlenen ve 149 ülkeden, 34 bin kişinin katıldığı, dünyanın saygın kongrelerinden birine; Avrupa Onkoloji Kongresi’ne... Muş’tan Barselona’ya kanser köprüsü kurulmuş gibiydi. Zira Türk bilim insanlarının her iki kongreye de ilgisi muazzamdı. Ortak sonuç ise standart bir tedavi olarak görülen ve 100 yıldan fazladır kullanılan kemoterapinin yerini spesifik ve hedefe yönelik tedavilerin aldığıydı. Bu yeni tedaviler sayesinde sağ kalım süresi eskiye oranla hayli uzarken hastanın yaşam kalitesi de düşmüyor. Bu da demek oluyor ki kanser ‘ölümcül’ olmaktan çıkıp, ‘kronik’ bir hastalık olma yolunda gidiyor.
#KANSEROtizmin bir genetik sorun olduğunu hepimiz biliyoruz. Peki ya daha doğmadan anne rahminde bir herpes virüsüyle enfekte olan çocukların otizmli olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu biliyor muydunuz? Yapılan yeni bir araştırma ilginç gerçekleri ortaya çıkardı. İşte otizmle bağlantılı dört virüs…
#Herpes VirüsüFLiRT isimli yeni bir COVID-19 varyantıyla karşı karşıyayız. Uzmanlar “Bulaşıcılığı önceki varyantlardan daha yüksek ve yaz aylarında vaka sayıları artabilir” diyor. FLiRT ailesinden olan KP.2 varyantınınsa mayıs başı itibariyle enfeksiyonların yaklaşık yüzde 28’inden sorumlu olduğu belirtiliyor. COVID-19’daki güncel durumu doktorlarla konuştuk.
#COVID-19Almanya'da yaşayan 62 yaşındaki bir adam, kendi isteği ile 217 doz Covid aşısı oldu. Bilim dünyasını da şaşkına çeviren bu hiper-aşılama vakası, adamın gönüllü olarak kan ve tükürük örneklerini vermeyi kabul etmesinin ardından tüm detaylarıyla araştırıldı. İşte ilginç sonuçlar ve uzman yorumları…
#Hiper AşılamaKoronavirüs salgınına karşı geliştirilen aşıların olumsuz yan etkileri olduğu, hatta ani ölümlere yol açtığıyla ilgili sosyal medyada çok sayıda paylaşım dolaşıyor. Ancak Almanya’da 134 kez aşı olan 62 yaşında kişinin sağlık durumunun gayet normal olduğu belirlendi.
#AşıBaşta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri olan sokak köpeklerine, Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alpak insani bir çözüm önerisi getirdi: “İstanbul’da yaklaşık 400 bin sokak köpeği var. Biz 300 öğrenciyle köpekleri kısırlaştırarak bu sorunu 5 yıl içinde çözebiliriz.”
#İstanbulTürkiye'de özellikle son günlerde yaşanan köpek saldırıları kuduz şüphesini gündeme getirirken, ölümcül olması nedeniyle en çok korkulan hastalıkların başında geldiğini belirten İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Alper Şener, "2030-2040 yıllarında Türkiye'nin nüfusuna eş değer bir sokak hayvanıyla karşı karşıya kalabileceğimiz öngörülüyor. Bu korkunç bir rakam" dedi.
#Prof. Dr. Alper ŞenerTürkiye'de özellikle son günlerde yaşanan köpek saldırıları kuduz şüphesini gündeme getirirken, ölümcül olması nedeniyle en çok korkulan hastalıkların başında geldiğini belirten İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Alper Şener, "2030-2040 yıllarında Türkiye'nin nüfusuna eş değer bir sokak hayvanıyla karşı karşıya kalabileceğimiz öngörülüyor. Bu korkunç bir rakam" dedi.
#Sokak HayvanlarıHenüz 14 yaşındayken geçirdiği ameliyatla yaşamı değişen bir adam... Anne karnındaki bebekleri tehdit eden bir hastalık... Ve kurtulan milyonlarca hayat... James Harrison'ın hikâyesi genelde bu üç cümleyle özetleniyor ama fazlası da var. İşte ayrıntılar...
#Rhesus HastalığıBu kış etkisi haftalarca süren, bir türlü geçmeyen hastalıklardan mustarip herkes. Yüksek ateş, 2-3 haftayı bulan öksürük şikayetiyle hastaneler dolup taşıyor. Hürriyet’e konuşan uzmanlar, “Bu sene karışık bir etkenle karşı karşıyayız. Hem COVID-19 hem influenza hem de domuz gribi var” dedi ve şu uyarıları yaptı...
#COVIDAvrupa’nın en önemli onkoloji kongresinde (ESMO) Uğur Şahin ve Özlem Türeci’nin 15 yıldır üzerinde çalıştığı kanser aşısının ilk sonuçları da açıklandı. Ne zaman piyasaya sürülür, etkisi ne ve tek umut bu aşı mı? Akciğer, mesane ve rahim ağzı kanserlerinde yaşam süresinin arttıran ve tümör yayılımını durduran yeni çalışmalar neler? Gelin, tüm bu gelişmelere bir bakalım ve ayrıca kanser hastaları arasında çok konuşulan ama yüksek sesle pek söylenmeyen bir soruya cevap arayalım: “Kanseri duyunca kadınlar mı yoksa genellikle erkekler mi terk ediyor?”
#KANSERÇevremizde grip olanların sayısı artıyor. Sadece yaygınlığı değil, ağır geçirilmesi de bir diğer sorun. Oysa ondan korunmak için yapabileceklerimiz var. Prof. Dr. Çağrı Büke ile alabileceğimiz önlemleri ve grip aşısını konuştuk.
#GripEczacıbaşı Topluluğu’nun 1959’dan bu yana tıp ve eczacılık bilimlerini desteklemek üzere düzenlediği Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Tıp Ödülleri’nde bu yılın kazananları belli oldu. 64’üncü kez verilen destekler bu yıl; Tıp Onur Ödülü, Tıp Bilim Ödülü, Tıp Teşvik Ödülü ile Bilimsel Araştırma Destek Ödülleri ve Tıp Öğrencileri Proje Ödülleri kategorilerinde sahiplerini buldu.
#Eczacıbaşı TopluluğuSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca'nın 9 kişide yeni varyant Eris tespit edildiğini açıklaması üzerine Kovid'de son durumla ilgili açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Yavuz, Eylül ayı itibariyle Kovid'de Eris varyantı kaynaklı yeni bir dalgaya girildiğini, şu anda da Omicron'un alt varyantı olarak bilinen yeni varyantların baskın olduğunu düşündüklerini söyledi. Yavuz maske zorunluluğu veya yeni kapanmaların gündemde olmadığını kaydetti.
#Eris