Yapay zekâ bu kez psikoterapiye el attı. Hatırlarsanız, pandemi döneminde dijital sağlık sektörü hızlı büyümüş, platformlar üzerinden online terapi de mümkün hale gelmişti. Zamandan ve mekândan fayda sağlayan online terapiler, terapi almaktan çekinen, bir psikoloğun ofisinde görünmek istemeyenler için de iyi bir seçenek olmuştu. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ise online terapiyi bir üst seviyeye taşıdı ve çok konuşulacak bir karara imza attı. Depresyon tedavisinde antidepresan kullanımına ek olarak psikoterapi aplikasyonu kullanılmasına onay verdi. Hem de reçeteli. Peki, neden? Türkiye’de böyle bir metot mümkün mü? ‘Rejoyn’ uygulaması nedir? Ankara Üniversitesi, Psikiyatri Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Berker Duman anlattı.
#Yapay ZekâHayat zorluklarına bir de pandemi dönemi endişeleri, hijyen takıntıları, yalnızlaşma eklenince toplumda son iki yılda mutsuzluk arttı, psikologlarda randevu bulamaz olduk. Kimi antidepresanlara sarıldı, kimi kendini yemeye içmeye vurdu. Pandemideki psikolojimizi konuştuğumuz Prof. Dr. Sinan Canan “Her gün 45 dakika fiziksel egzersiz yapabilirseniz, dertlerden yüzde 80-90 oranında kurtulabilirsiniz. Bizim en büyük sorunumuz fiziksel hareketsizlik ki bu, zihnimizi de çalışmaz hale getiriyor” diyor.
#Prof. Dr. Sinan CananUyku felci, halk arasında da karabasan olarak da bilinen uyanıklık ve uykuya geçiş arasında görülen bir durumdur. İnsanların neredeyse yarısı hayatında bir kere bu kötü deneyimi yaşıyor. Uyku felci nedeni ile çeşitli halüsinasyonlar görülebilir. Uyku felci neden olur, hangi hastalığın belirtisidir sizler için derledik.
#Uyku FelciDopamin (DA), vücutta doğal olarak üretilen bir kimyasaldır. Vücuttan beyine sinyaller iletmek yönünde görev üstlenmektedir. Bu nedenle önemli bir görevi olan dopamin eksikliği de aynı derecede vücutta aksaklıklara neden olmaktadır. Peki dopamin ne işe yarar, nedir? İşte dopamin eksikliği ve neden olduğu hastalıklar…
#Dopamin EksikliğiDopamin, insan vücudunda doğal bir şekilde varlık durumu söz konusu olan kimyasal bir madde olmakla birlikte vücuttan beyne sinyaller iletmek yönünde görev üstlenmektedir. Bu bakımdan vücutta varlığı önem taşımaktadır. Sizin için Dopamin nedir ve ne işe yarar? Dopamin eksikliği ne gibi sorunlar oluşturur tüm detayları ile derledik.
#Dopamin Nedir Ve Ne İşe Yarar?Pandemi döneminde her yaştan bireyi saran kaygı ve endişe halinin, farklı travmalara yol açabildiğini kaydeden Prof. Dr. Burçin Büyükünaldı, bu dönemde yaşanan psikolojik gerilimlere bağlı olarak kimi fiziksel sağlık sorunları da gözlenebildiğini söyledi. Büyükünaldı, “Yoğun stres altında olma durumunun en belirgin örneklerinden olan gece uykuda diş sıkma-diş gıcırdatma (bruksizm) vakalarının da arttığı pandemi döneminde kullanılan ilaçlar da bruksizmi tetikleyici etki yapabiliyor” diye konuştu.
#Prof. Dr. Burçin BüyükünaldıAntidepresan kullanımının arttığını söyleyen Klinik Psikolog Dr. Kahraman Güler, “Antidepresan kullanımını mutlaka psikiyatr denetiminde olmalıdır. Uzman klinik psikologlardan da psikoterapi alınmalıdır” dedi.
#Klinik Psikolog Dr. Kahraman GülerHamilelikte ilaç kullanımı genel olarak sorunlara yol açabilir. İlaç kullanımının bu özel dönemde mutlaka doktor kontrolünde yapılması gerekir. Depresyona bağlı olarak kullanılan ilaçların gebelikte de kullanılmasına ilişkin karar verilirken detaylı bir analiz yapılması lazım.
#AntidepresanÜlkemizde artan psikiyatrik bozukluklar ve antidepresan kullanımı dikkat çekerken, ABD’de her 4 kişiden birinin ruhsal bozukluğu olduğu, on kişiden birinin antidepresan ilaç kullandığı ve ruhsal bozuklukların temelinde modern yaşam tarzının olduğu açıklan
#Modern Yaşam- “Hekimlik mesleği üyeleri arasına katıldığım şu anda, hayatımı insanlık yoluna adayacağımı açıkça bildiriyor ve söz veriyorum.” Mesleğe bu yeminle başlayan hekimler, dozu giderek artan sözlü ve fiziksel şiddet karşısında neredeyse mesleklerini bırakma noktasına gelmiş durumda.
#DoktorSağlık Bakanlığı istatistiklerine göre yılda 8.6 milyon kişi ruh ve sinir hastalıkları nedeniyle doktora başvuruyor. Gerek bu başvurular gerekse antidepresan kullanımı her yıl artıyor. 5 yılda antidepresan kullanımı % 25.6 arttı. Psikiyatri uzmanları, rakamlardaki artışın bir kısmının hastalık hakkında farkındalık ve başvuruların artması ile ilgili olabileceğini belirtiyor.
#GazetehaberleriDepresyon çağımızın en büyük salgınlarından biri. Artık çocukların bile depresyona yakalanma riski bulunuyor. Bu durum depresyonla mücadele eden birçok kadın için ise beraberinde çok daha büyük soruları getiriyor. Özellikle anne olmak isteyen kadınlar tedavi sürecinde kullandıkları antidepresanlar konusunda kaygılanıyor. Hamilelik sırasında depresyona yakalanma ya da devam etme olasılığı beraberinde antidepresan kullanımını da getirdiğinden ortaya yeni bir kaygı sebebi daha çıkıyor.
#HamilelikSAĞLIK Bakanlığı verilerine göre 2011-2016 arasında antidepresan kullanımı yüzde 25.6 arttı. Sağlık Bakanlığı’nın Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka’nın konuyla ilgili soru önergesine verdiği yanıtta, “Türkiye’de 2015 yılında 7 milyon 915 bin 911 kişi ruh sağlığı ve hastalıkları dalında muayene oldu. Muayene sayısı bir yılda 740 bin 602 kişi artarak 2016 yılında 8 milyon 656 bin 513 kişiye yükseldi. 2017 yılının ilk dört ayında ise ruh sağlığı ve sinir hastalıkları dalında muayene olanların sayısı 3 milyon 238 bin 430 oldu” verileri yer aldı.
#GazetehaberleriUluslararası Pazarlama Servisinin (IMS) 2014 verilerine göre Türkiye’de antidepresan kullanan kişi sayısı 8 milyonu geçti. Sağlık Bakanlığı 2015 verilerine göre ise Türkiye’de her 10 kişiden 1’i antidepresan kullanıyor. Bu rakam içinde çocukların sayısı da bir hayli fazla. Nedenlerini ve sonuçlarını Psikiyatrist Dr. Tanju Sürmeli ile konuştuk.
#Çocuk