Sağlık Bakanlığı, corona virüs için son gelişmeleri ve günlük tabloyu paylaştı. Tabloya göre son 24 saatte 438 bin 553 Kovid-19 testi yapıldı, 76 bin 632 kişinin testi pozitif çıktı, 266 kişi yaşamını yitirdi. Bakan Koca Twitter'dan yaptığı açıklamada, tedbir çağrısını yineleyerek, "Salgın boyunca tespit edilmiş vaka sayımız yaklaşık 14 Milyon. Yetişkin nüfusumuz ise 62 Milyon civarında. Süreçten hepimiz etkilendik ama büyük kısmımız kendini korumayı başardı. Bu başarıyı bu dönemin sonuna dek götürmeye çalışın. Nasılsa bulaşacak demek yanlış! Doğrusu tedbir" ifadelerini kullandı.
#Fahrettin KocaHemen herkes hayatının bir döneminde fazla kilolarla mücadele etmiştir. Ancak bu mücadele esnasında yapılan diyetler bazılarını bezdirmiş ve anti diyet hareketinin doğmasına sebep olmuş. Peki nedir anti diyet hareketi? Tüm yönleriyle değerlendirdik…
#Anti DiyetHemen herkes hayatının bir döneminde fazla kilolarla mücadele etmiştir. Ancak bu mücadele esnasında yapılan diyetler bazılarını bezdirmiş ve anti diyet hareketinin doğmasına sebep olmuş. Peki nedir anti diyet hareketi? Tüm yönleriyle değerlendirdik…
#Anti DiyetDiz ağrısı yaş ilerledikçe hayat kalitemizi doğrudan etkileyen büyük bir sorun olarak karşımıza çıkar. 60’lara merdiven dayarken merdiven çıkamama, uzun yolda yürüyememe, yere oturup kalkamama gibi problemler kaçınılmaz oluyor. Bu yaşlarda pek çok kadından aynı şikayetleri duyuyoruz. Çoğunun dizinde sıvı kaybı ya da kireçlenme problemi var. Kimi sorununa ameliyat olarak çözüm buluyor, kimi iğne yaptırıyor, kök hücre tedavisi deniyor, kimi ozon terapi… Bu işlemlerden ve ameliyattan korkanlar ise çareyi kantaron yağında, kuyruk yağında ya da kelle paça çorba gibi kolajen kaynaklarında arıyor.
#Diz Ağrısı50'li, 60'lı yaşlardan sonra insanların dizlerindeki ağrılardan yakınması, hareketlerinde zorlanması normal karşılanır ancak bizim ülkemizde özellikle kadınların dizlerinde sıklıkla kireçlenme ve sıvı kaybı problemi yaşanıyor. Peki neden özellikle kadınlar bu dertten mustarip, temelinde ne yatıyor? Kuyruk yağı, kantaron yağı, kelle paça çorbası, kolajen takviyeleri diz ağrılarına iyi geliyor mu? Yoksa sorunun tek çözümü ameliyat mı? Doç. Dr. Ahmet Sevencan ile konuşuk.
#Diz ProblemleriTikTok, göz sağlığıyla ilgili ilginç bir iddiayı gündeme taşıdı: Çiğ bal, göz problemlerine çare olabiliyor! Jimerito çiğ balının gözlere damlatılmasıyla uçuşan cisimler ve hatta glokom ve katarakt gibi ciddi rahatsızlıkların tedavi edilebileceği öne sürülüyor. Peki, çiğ bal gerçekten de böyle bir etki yapabilir mi? Doç. Dr. Nesrin Tutaş Günaydın ile mercek altına aldık.
#SağlıkSelüliti olanlar bilir. Mayo-bikini, etek-şort giymek, bacak bacak üstüne atmak bile dert olur. Aslında östrojen hormonunun salgılandığının göstergesi olan selülit bir kere çıktı mı sonrasında onunla bağları koparmak pek mümkün değil ama o pürüzlü görünüm azaltılabilir. Gülben Ergen de ekimize verdiği röportajda “Selülitlerden kurtuldum denemez. Karşıdan bakınca kaymak, elinle bir sıkıştır, portakal kabuğunun âlâsı” demişti. Biz de acaba var mı bunun bir çaresi diye uzmanların kapısını çaldık.
#SelülitSevgili lezzetsever dostlarım; Bu hafta size “soğan sever misiniz?” sorusuyla geldim. Soğanla mesafeli olan, soğanı seven fakat diri tüketemeyen, hatta kıyma köftesine efsane bir alternatif arayanları tek bir tarifte buluşturmak istiyorum; kırmızı soğan köftesi. Minimal malzemelerle maksimum lezzet sunan soğan köftesi, iddia ediyorum ki size kaç adet yediğinizi unutturacak.
#Kırmızı SoğanSüper gıdaya en yakın besin olarak gösterilen keten tohumu, faydaları saymakla bitmeyen bitkilerin başında geliyor. Son yıllarda özellikle keten tohumundan yapılan yüz maskesi tarifleri influencer’ların güzellik formüllerinde sıkça kullanılıyor. En çok merak edilen konu ise bu maskelerin işe yarayıp yaramadığı…
#Süheyla BuyrukcuYıllardır uzmanlar hep meyve ve sebzenin önemli olduğunu, her öğünümüzde tabağın yarısının rengarenk sebzelerle doldurmamız gerektiğini söylüyor ancak çoğu insan bu hedeflere yaklaşamıyor. Yirmi yıldır dünyanın dört bir yanında uzun yaşayan insanların beslenme ve yaşam tarzı alışkanlıklarını inceleyen bir ‘Mavi Bölge’ uzmanı, daha uzun ve sağlıklı bir yaşam için protein açısından zengin iki besine öncelik verilmesi gerektiğini söylüyor.
#KurubaklagilViktorya Dönemi'nde sıkça görülen ölümcül hastalıkların geri dönüşü son yıllarda şaşkınlık yaratıyor. Özellikle ‘Kralların hastalığı’ olarak bilinen gut hastalığı, İngiltere’de korkutucu düzeyde artıyor. Paylaşılan verilere göre 2023'te kaydedilen vakalarda yüzde 960’lık bir artış yaşandı. Peki gut hastalığı neden bir anda artmaya başladı? Ülkemizde de görülüyor mu? Uzm. Dr. Zühre Sarı ile mercek altına aldık.
#SağlıkLipödemin, bacaklarda bazen ise kollarda ama genellikle vücudun alt bölümünü etkileyen ve anormal şekilde yağ birikmesine neden olan metabolizma ile bağlantılı bir hastalık olduğunu söyleyen Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Cenk Melikoğlu, ortalama olarak kadınların yüzde 11’ini etkileyen lipödemin, yağın kalça ve bacaklarda düzensiz dağılmasından dolayı görüntü bakımından rahatsız edici olabildiğini, ayrıca ağrı ve diğer sağlık problemlerine de neden olabildiğini söyledi.
#1Türk Nöroloji Derneği Epilepsi Çalışma Grubu Moderatörü Prof. Dr. Kadriye Ağan, “Dünya Epilepsi Farkındalık Günü”nde, dünya çapında 65 milyon kişinin epilepsi ile yaşadığını belirterek. “Her 100 kişiden yaklaşık beşi hayatlarının bir döneminde epileptik nöbet geçiriyor, bu beş kişiden dördünde epilepsi gelişiyor” dedi.
#Türk Nöroloji Derneği Epilepsi Çalışma Grubu ModeratörüSimidi sevmeyen var mıdır? Hele bir de fırından yeni çıkmış ve çıtır çıtır ise aklımızı başımızdan alan o mis gibi kokusuyla tadından yenmez. Peki milli lezzetimiz simidin ne gibi faydaları olduğunu, yiyince neden mutlu olduğumuzu, kilo aldırıp aldırmadığını hiç düşündünüz mü? İşte tüm bu soruların cevabı bu haftaki yazımızda...
#Yelda BaşaranDünya Sağlık Örgütü’nün yayınladığı son rapora göre ‘sessiz katil’ olarak adlandırılan yüksek tansiyon, tüm ülkelerde alarm verici boyuta ulaştı. Rapora göre her üç kişiden biri tansiyon hastası ve bunların yüzde 80’i etkili tedavi görmüyor. Peki yüksek tansiyon neden bu kadar arttı? Hastalığın ülkemizdeki seyri nasıl? Artık gençlerde de yüksek tansiyon görülüyor mu? DSÖ’nün verileri ışığında konuyu uzmanlarla masaya yatırdık…
#SağlıkEnflamasyon, iltihaplanma ya da yangı gibi isimlerle de karşımıza çıkan inflamasyon, ‘modern yaşamın belası’ olarak nitelendiriliyor. İnflamasyonla savaşta gıda takviyelerinden beslenme ve egzersiz önerilerine pek çok yola başvuruluyor. Peki ama iltihaplanan şey tam olarak nedir, neden olur ve bu her zaman kötü bir şey midir? Ne zaman ve nasıl müdahale etmek gerekir? İşte 2023'te sağlık gündeminin en sıcak konusu haline gelen inflamasyon hakkında merak edilen tüm detaylar...
#İnflamasyonBir doktor ve gıda bilimci olan William Li, 20 yıl boyunca beslenme şeklinin hastalıkları yenmeye ve daha uzun bir ömre nasıl yarayacağını araştırdı ve sonunda aradığı cevabı buldu. Akdeniz ve Asya mutfağını harmanladığı beslenme tarzına ‘MediterAsian’ adını veren Li’nin altı kategoriye ayırdığı diyetini Prof. Dr. Alev Keser ile inceledik
#Akdeniz DiyetiBir doktor ve gıda bilimci olan William Li, 20 yıl boyunca beslenme şeklinin hastalıkları yenmeye ve daha uzun bir ömre nasıl yarayacağını araştırdı ve sonunda aradığı cevabı buldu. Akdeniz ve Asya mutfağını harmanladığı beslenme tarzına ‘MediterAsian’ adını veren Li’nin altı kategoriye ayırdığı diyetini Prof. Dr. Alev Keser ile inceledik
#Akdeniz DiyetiAç hissetmeye başladığınızda ve gün içinde enerjiniz düştüğünde, bazı besinler ile enerjinizi yükseltebilir ve açlığınızı yatıştırabilirsiniz. Protein, lif ve vitaminler bakımından zengin besinler sizi sadece tok tutmaz, aynı zamanda vücudunuzun daha dinç olmasına da yardımcı olur. İşte gün içinde, öğün aralarında tüketebileceğiniz atıştırmalıklar.
#Sponsorlu İçerik2007 yılında öldürülen gazeteci Hrant Dink cinayeti araştırmalarım sonrası yazdıklarım üzerinden devlet içindeki Fetullahçı yapılanmaya ve kumpaslarına dikkat çekmeye çalıştığımda, bu iktidar döneminde 2011’de “Ergenekoncu terörist” ilan edilip FETÖ’cülerin kumpasıyla tutuklanmıştım.
#Meral AkşenerIhlamur çayı cilt yüzeyindeki kırışıklıkları giderirken hücreleri de yeniler. Deri soyulmalarını önleyen ıhlamur çayının mideyi rahatlatıcı bir özelliği bulunmaktadır. Ihlamur çayı, yaraların iyileştirilmesi ve selülit tedavisinde de yoğun olarak kullanılır. Ihlamur çayının cilde, saça ve mideye faydaları nelerdir? Ihlamur ne işe yarar? Zayıflatır mı? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Ihlamur ÇayıAkciğer hastalığı, her gün daha fazla teşhis konulan milyonlarca vatandaşı etkileyen yaygın bir hastalıktır. Akciğer hastalığı rahatsız edici olabilir ve yaşam kalitenizi etkileyebilir. Peki, Akciğere iyi gelen yiyecekler nelerdir? İşte, tüm detaylar.
#AkciğerBazı ilaçlar kardiyovasküler sağlığın korunmasına yardımcı olabilir. Ancak pek çok bitki kalp sağlığınızı doğrudan etkiler. Kalbimizin düzgün çalışmasına, sağlıklı ve zinde bir yaşam sürmemize yardımcı olur. Peki, Kalbe iyi gelen bitkiler nelerdir ayrıntıları ile derledik.
#KalpSağlık turizmindeki uygulamalarıyla uluslararası ödüller kazanan ve dünyanın birçok yerine danışmanlık vermeye başlayan Sanitas SPA & Wellness’in Kurucu Ortağı Dr. Şebnem Akman Balta, “Doğru adımlar atarsak Türkiye turizmde ve sağlıkta parlayan yıldız olur” dedi.
#Sağlık Turizmi