Anne karnında fetusun gelişim sürecinde kalıtımsal hastalık, radyasyona maruz kalma ve anne rahminde şekil bozukluğu gibi pek çok nedenden dolayı bebeğin fiziki görüntüsünde ve yapısında meydana gelen sorunlarla anomali ortaya çıkar. Anomali nedir? Tüm detayları ile derledik.
#Anomali Nedir?Son zamanlarda özellikle sosyal medyada kadın sağlığını tehlikeye atan pek çok denetimsiz ürün satılıyor. 'Vajinal detoks' adı altında satılan bitkisel karışımlar, inciler, buhar banyoları, yumurtalar ve buna benzer pek çok ürün hiç sorgulanmadan onlarca kadın tarafından sepete atılıyor. Vajina sağlığı için alternatif tıptan yardım alanlar, 'Bitkisel üründen zarar gelmez' diyenler, nasıl tehlikelerle karşı karşıya olduklarının farkında değiller… Biz de bu ürünleri ve olası zararlarını konunun uzmanları ile konuştuk.
#Vajinal DetoksSapmak fiilinden türetilen birçok kelime hem günlük hayatta, hem de psikoloji, felsefe, sosyoloji gibi bilim dallarında kullanılmaktadır. Bu kelimelerden biri olan sapaklık, mevcut ölçütlerin ve kuralların dışında olan, uygunsuz ve radikal demektir. Çengel ve kare bulmacalarda sorulan sapaklık kelimesinin bulmacadaki cevaplarını harf sayısına göre derledik.
Kadınların birçoğunda meme asimetrisi görülmesi normal ancak bazı insanlarda iki meme arasındaki fark çok büyük olabiliyor. Rebecca Butcher, Poland Sendromu adı verilen bu nadir hastalıktan mustarip kadınlardan sadece biri... Hem Butcher'ın yaşadıklarını hem de Poland Sendromu hakkında merak ettiklerimizi uzmanlarla konuştuk.
#SağlıkErkeklerde infertilite ve sperm DNA hasarı arasındaki ilişki hassas, hassas olduğu kadar da önemlidir. Sperm DNA bütünlüğü döllenme, embriyo gelişimi, gebelik oluşumu ve sperm ile genetik materyalin iletilmesi süreçlerinde belirleyici role sahiptir. Yapılan bilimsel çalışmalar sperm DNA hasarının artması ile sperm kalitesinin azaldığını, embriyo oluşumunun ve gelişiminin doğrudan etkilendiğini ortaya koymaktadır. Bu hafta köşemde “Sperm DNA hasarı nedir?” ve “Sperm DNA hasarı neden olur?” gibi önemli soruların yanıtlarını sizlerle paylaşacağım.
#Sperm DNA HasarıGünümüzde böbreklerde pek çok hastalık görülür. Bu hastalıklardan birisi de pyelonefrit hastalığıdır. Böbrek enfeksiyonu şeklinde de bilinen bu hastalık, günümüzde pek çok kişide araştırılması gereken ve görülen hastalıklar arasında yer alır. Böbrek enfeksiyonu hastalığının tıptaki ismi ise, pyelonefrit hastalığı olarak bilinir. Pyelonefrit nedir, belirtileri nelerdir sizler için derledik.
Ülkemizde her 1000 bebekten 1 tanesinde Anensefali rahatsızlığı görülüyor. Bu rahatsızlıklar birlikte bebeklerde çok ciddi anomaliler meydana gelebiliyor. Anne karnında gelişimini sürdüren bebeklerin beyin organlarının gelişmemesi nedeni ile ortaya çıkan bu hastalık sıkça araştırılıyor. Anensefali nedir, neden olur sizler için derledik.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada Covid-19'a yakalanan hamilelerin vefat oranlarıyla ilgili çarpıcı rakamlar paylaştı. Korkutucu tabloya rağmen gebelerin çok büyük bir kısmı aşıdan kaçıyor. Peki ama neden? 9 soruda hamilelerin Covid-19 aşıları hakkında merak ettiklerini anlatıyoruz...
#KoronavirüsKonjenital kelimesinin anlamını pek çok kişi merak etmektedir. Sizin için konjenital kelimesinin ne demek olduğunu ve bahsedilen kelimenin Türk Dil Kurumu içerisindeki anlamının ne olduğunu derledik.
#Ne DemekDoya Doya Moda'nın 15 Ocak tarihli konuğu Özlem Kaymaz oldu. Eski manken Özlem Kaymaz'ın kızı Tara'da annesinin izinden giderek güzellik yarışmasına katılmıştı. Özlem Kaymaz Hollanda'da doğan Nager Sendromu hastası oğlu için yaptığı paylaşımlarla da gündeme gelmişti. Peki, Özlem Kaymaz kimdir, oğlunun hastalığı ne?
#Doya Doya Moda'da Özlem KaymazBebek sahibi olamayan çiftlerin başvurduğu alternatif yöntemlerden birisi de taşıyıcı anneliktir. Ülkemizde yasak olan taşıyıcı annelik uygulaması yurt dışında birçok ülkede gerçekleştirilebilmektedir. Bazı yasal zorunlulukları da içeren taşıyıcı anne uygulaması, laboratuvar ortamında uygulanmaktadır.Taşıyıcı annelik iki türlü gerçekleştirilebilir. Bunlardan birincisi taşıyıcı annenin yumurtalıklarının kullanılarak gerçekleştirilen yöntemdir. İkinci yöntemde ise erkekten alınan sperm ve kadından alınan yumurtalık ‘taşıyıcı’ kabul edilen kadının vücuduna yerleştirilir ve bu embriyonun gelişip büyümesi taşıyıcı annenin vücudunda gerçekleşir. Doğumdan sonra da bebek bu aileye teslim edilir. Peki, taşıyıcı annelik nasıl oluyor ve kapsamı nedir? İşte, taşıyıcı anne uygulaması hakkında merak edilenler…
#Taşıyıcı AnneTekrarlayan düşüklerde bağışıklık sisteminin rolü çok önemlidir. Bağışıklık sistemi, insan vücudunun hastalıklara karşı savunma mekanizmasını oluşturan karmaşık bir sistemdir. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, lenfosit aşısı ile tekrarlayan düşüklerde mucizevi sonuçlar elde edilebildiğini belirtti.
#Lenfosit AşısıKoronavirüs enfeksiyonu dünyada yayılarak bir pandemiye dönüştü. Gebelerde genel popülasyona göre artmış bir duyarlılık bildirilmedi. Ancak gebelerin hastalıklara karşı hamile olmayanlara göre daha duyarlı olmaları gerektiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Esra Çabuk Cömert, konuyla ilgili anne adaylarına önemli bilgiler verdi.
#KoronavirüsYaş farkı gözetmeyen, evli ya da bekar fark etmeyen en sık rastlanan kadın sorunlarının başında yer alan yumurtalık kistleri üreme sağlığını da olumsuz yönde etkileyebilir. Günün birinde hamile kalmaya karar verdiğinizde de karşınıza gebeliğin oluşmasını engelleyen sorun olarak çıkabilir.
#Yumurtalık KistiNager sendromu nedir? Nager sendromu nasıl bir hastalık? Belirtileri nelerdir? Nager sendromu anne karnında teşhis edilebilir mi? Tüm sorularımızın yanıtını Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aslı Alay konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#Nager Sendromu BelirtileriDiyabet (şeker hastalığı), kan glukoz düzeylerinin yüksek olması ile karakterize kronik bir hastalıktır. Gebelerde şeker hastalığı oldukça sık görülmekte olup tüm gebeliklerin %5-10'unda ortaya çıkmaktadır. Gebelikte şeker hastalığı 2 şekilde incelenir. Birincisi gebelikten önce var olan şeker hastalığının (aşikar diyabet) gebelikteki devamı, ikincisi ise gebelikle birlikte ortaya çıkan ve gebelikten sonra düzelen şeker hastalığıdır. (gestasyonel diyabet)
#Hamilelikte DiyabetToksoplazma enfeksiyonu, Toxoplasma Gondii adı verilen parazitin vücuda girmesiyle oluşan bir hastalıktır.Toksoplazma paraziti gündemdeki haberler ardından yeniden gündeme geldi. Kedi dışkısı ile çevreye yayılan toksoplazma paraziti, körlük, beyin tutulumuna bağlı havale, ateş, kusma gibi sonuçlar ortaya çıkarabilir. Peki, toksoplazma paraziti tam olarak nedir?
#ToksoplasmaPolislik alımı başvurusu için şartları değiştiren İçişleri Bakanlığı, sağlık şartları kapsamında A dilimi şartı ararken, A-B-C dilimi sağlık raporuna sahip olan adayları da polis adayı olarak kabul edebilecek. Peki, A, B, C dilimi sağlık şartları nedir? İşte, polis olmak isteyen pek çok adayın merakla araştırdığı A-B-C dilimi sağlık şartları ve renk körü olanların polis olabilme durumu hakkında bazı bilgiler
#A-B-C Dilimi Sağlık ŞartlarıGebelikte ultrason, anne karnındaki bebeğin muayene edilmesine olanak sağlayan önemli bir muayene aracıdır. Hem normal (sorunsuz) gebeliklerin takibinde hem de komplike (sorunlu / problemli) gebeliklerin takibinde kullanılmakta ve bebekle ilgili birçok olası sorunun erkenden teşhisine olanak sağlamaktadır.
#HamilelikhamileliktesaglikBerfin Özek’i tanıyorsunuz... Eski sevgilisinin asit saldırısına uğramış, yüzünün büyük bölümü yanmıştı. 19 yaşındaki Berfin bir gözünü, burnunu, göz- kapaklarını kaybetti. Diğer gözünü de kaybetmek üzereydi. Ağzı kapanmıyordu. 12 Mayıs’ta Hürriyet Pazar’da yayımlanan röportajımızda “Kendimi hilkat garibesi gibi hissediyorum, insan içine çıkamıyorum” diyordu. Tek isteği gerekli ameliyatları olmaktı ama Sağlık Bakanlığı estetik kabul ettiğinden ödeme yapmıyordu. Sonunda Berfin’in hayali gerçek oldu. Sağlık Bakanlığı’nın girişimiyle, Acıbadem Hastanesi tedaviyi üstlendi ve Profesör Mehmet Mutaf birkaç gün önce Berfin’in ilk ameliyatını gerçekleştirdi. Bu ameliyatlar devam edecek. Ben de izlemeyi sürdüreceğim.
#YazarTürkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya yılın ikinci enflasyon raporuna ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Çetinkaya, "2019 yılının ilk çeyreğinde iktisadi faaliyette bir önceki döneme göre kısmi bir toparlanma gözlenmiştir." dedi.
#Merkez BankasıFarkındalığın artması ile sosyal yaşama daha fazla katılım sağlayan Down sendromlu bireylerin sevecenliği tartışılmaz olsa da toplumun büyük bir kesimi tarafından hala olumsuz etiketlere maruz kaldıkları da yadsınamaz. Tüm farklılık grupları gibi bu farklılığa karşı da önyargılarımızı yıkmak, farkındalığı artırmak ve herkes için yaşanabilir bir dünya yaratmak amacıyla her yılın üçüncü ayının 21’i ‘Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü’ olarak belirlenmiştir.
#Down Sendromu