Yeni doğum yapan anne Jo Johnson Overby, bebeğini 6 haftadır anne sütü ile besliyordu ancak 7'nci haftada sütünün renginin pembeye döndüğünü fark etti. Bu ilginç deneyimini TikTok'ta paylaştı, 12.8 milyon kişi tarafından izlenen video bir anda viral oldu. Peki pembe süt normal mi, uzmanlar bu durumu nasıl yorumluyor?
#Pembe Anne SütüAcıktığımızda çoğumuzun aklına düşen çıtır çıtır kızarmış, altın renkli patatesler, yazın buz gibi içeceklerin de en iyi eşlikçisi. 13 Temmuz’da kutlanan Dünya Patates Kızartması Günü’nü fırsat bildik, Banko Burger’in sahibi ve şefi Bora Bozankaya’yla evde en iyisini yapmanın püf noktalarını konuştuk.
#PatatesÇocuklardaki löseminin belirtileri ebeveynlerin merak ettiği belirtilerden biridir. Özellikle de önemli bir durum olması sebebi ile nasıl anlaşıldığının bilinmesi gereken rahatsızlıklar arasındadır. Bu nedenle Çocuklardaki löseminin belirtilerini öğrenerek nasıl anlaşılacağını da kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Çocuklarda lösemi belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır? Çocuklarda lösemi tanısı ve tedavisi detaylıca derledik.
#ÇocukBağırsakta bulunan gazın dışarı atılamaması sonucunda gaz sancısı meydana gelir. Çeşitli nedenlerle meydana gelen gaz sancılarının en sık görülen nedenleri arasında ise, hava yutulması ve bazı besinler gibi faktörler yer alır. Özellikle de yeni doğan bebeklerde gaz sancısı çok sık görülür. Çocuklarda gaz sancısı neden olur ve nasıl geçer sizler için derledik.
Mutfakta yemek yaparken istediğiniz kadar uçabilirsiniz; baharatından malzemelere tüm bileşenleri değiştirmek, karıştırmak, ikame ürün kullanmak mümkündür. Yemeğiniz olağanüstü bir teknik içermiyorsa ortaya muhakkak yenebilir bir ürün çıkacaktır. Fakat pastacılıkta bunu asla yapamazsınız. Aşçılık müteahhitlikse pastacılık mühendisliktir. Annelerimizin kekleriniyse apayrı bir kategoride değerlendirmeli...
#Anne KekiOkul öncesi dönemde görsel sanatlar ile ilgili etkinliklerin bir çocuğa kazandırdığı değerler çocuğun daha sonraki öğrenim yaşamına büyük katkı sağlamakla kalmaz, geri kalan bütün yaşamı için de büyük önem taşır. Sanat bilişsel ve duygusal bir etkinlik olarak özünde oyun barındırır ve çocukların sonsuz hayal gücünü, neşesini, ön yargısızlığını, cesaretini, umudunu ve yaratıcılığını yetişkin insan yaşamına taşır.
#Doç. Dr. Devabil Kara KimdirÖzellikle 2 yaşına kadar bebeklerin anne sütü ile beslenmesi ayrı bir önem taşır. Anne sütünü bebeklere en sağlıklı biçimde sunmak için saklama şartları kadar saklamaya hazırlık işlemleri de ayrıca önemlidir. Peki anne sütü nasıl saklanır, ne kadar sürede tüketilmeli? İşte besin değerini kaybetmemesi için anne sütü saklama koşulları hakkında bilgiler...
#Anne SütüAnne sütünü bebeklere en sağlıklı biçimde sunmak için saklama şartları kadar saklamaya hazırlık işlemleri de önemlidir. Bebekler için olan anne sütü saklama koşulları tablosu sağlıklı bebekler için geçerlidir. Çeşitli rahatsızlıklar nedeniyle ya da prematüre doğmuş zayıf bağışıklık sistemine sahip bebekler için anne sütü saklama şartları değişkenlik gösterebilmektedir. Besin değerini çabuk kaybedebilen ve hızlı bozulabilen anne sütü nasıl saklanır, anne sütü biberonda saklanır mı ve anne sütü buzdolabında ne kadar süre saklanır tüm detaylarıyla derledik.
#Anne SütüYetişkin bir insanın vücudunun ortalama %60’ı, çocukların ise %70-80’i sudan oluşur. Bebeklerin yetişkinlere, erkeklerin de kadınlara göre vücudunda daha çok su bulunmaktadır. Vücudumuzdaki suyun üçte ikisi hücrelerimizde ve üçte biri hücrelerimizin dışında bulunur.
#ÇocukÇocuklarda ateşin her zaman dikkate alınması gerektiğini söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Aslı Yalçınkaya “1 yaş altı bebekler her ne olursa olsun ateşlendiklerinde bir çocuk hekimi tarafından değerlendirilmelidir. Ateşe ishal, kusma eşlik ediyorsa sıvı kaybını arttırarak daha riskli hale gelebilir” dedi.
#ÇocukDünya Emzirme Haftası, anne sütünün ve emzirmenin önemini ve bu konudaki farkındalığı artırmak için her yıl 1-7 Ekim tarihleri arasında kutlanır. Annelerin bebekleriyle özel bir iletişim kurduğu emzirme dönemi her kadın için özeldir. İlk defa çocuk sahibi olan ebeveynlerin emzirme ile ilgili akıllarına pek çok soru gelebilir. İşte bu merak edilenleri ve emzirme ile ilgili bilinmesi gerekenleri uzmanlardan öğrendik.
#Emzirme DönemiD vitamini, asıl etkisi kas-kemikler üzerine olmakla birlikte yapılan araştırmalarda bağışıklık sisteminin güçlenmesinde, beyin gelişiminde ve depresyon riskinin azaltılmasında önemli rol oynuyor. D vitamini eksikliğinin kemik kaybına, düşük kemik yoğunluğuna neden olarak kemik kırılma ihtimalini arttırabildiğini belirten İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, “Güneşten hoşlanmayan veya yoğun çalışma temposu içinde güneşe çıkmayı ihmal eden insanlar, süt alerjisi olanlar veya vegan diyet uygulayanlar ve koyu tenli insanlarda D vitamini eksikliği öz konusu olabilir” dedi.
#D Vitamini EksikliğiGüneş ışığının sağlık üzerine olumlu etkileri ilk kez 1970’lerde tüberküloz ile savaş sırasında güneşe çıkan hastalarda hastalığın daha kolay yenildiğinin görülmesi üzerine fark edilmiştir. O günlerde tüberküloz mikrobunun güneş ışınları ile direkt öldüğü düşünülürken; daha sonra bu durumun güneş ışığı sayesinde ciltte üretilen D vitaminin bağışıklık sitemi üzerine etkisi sayesinde gerçekleştiği saptanmıştır. Günümüzde birçok araştırmacı D vitaminini “Güneş Işığı Vitamini” olarak da adlandırmaktadır.
#D VitaminiYaz mevsimi çocuklar için enerjilerini boşaltabilecekleri bambaşka bir heyecan… Ancak bu heyecan kendine has bazı riskleri de beraberinde getirdiğinden çocuğunuzun sağlığını riske atmadan keyifli bir yaz geçirebilmek için dikkat etmeniz gereken bazı çok önemli kriterler var.
#Çocuklu TatilHavalar iyiden iyiye soğudu ve sabah karanlığa uyanmak da pek mutlu etmiyor. Hele bir de evden çıkasınız gelmiyorsa, listemiz tam size göre. Alanında uzman isimlere danıştık, kışınıza sıcaklık katacak öneriler aldık. Kedi evi yaparak patili dostlarımızın hayatını kurtarabilir, battaniye altına kıvrılıp Paul Auster’ın ‘Kış Günlüğü’ kitabını okuyabilirsiniz. Yanınıza bir fincan sıcak çikolata almayı da unutmayın...
#KışUzun bir bekleyişin ardından bebeğinizi kucağınıza almanın mutluluğu hiçbir şeyle ölçülemez. Ancak bazı hastalıklar, bu mutluluğa gölge düşürebiliyor. Özellikle de çoğu bebekte görülen, kimi zaman masum kimi zamansa kötü sonuçlar doğuran sarılık gibi. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Ali Talay, yenidoğan sarılığı ile ilgili önemli bilgiler verdi.
#Sarılık“İlk kez anne olan da önceden çocuğu olan da mutlaka ilk emzirme deneyiminde panik olabiliyor” diyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Yenidoğan Uzm Dr. Sinan Tıraş uyarıyor: “Anneler, doğum sonrası süt kaygısına düşmemeli. Aksine bebeklerini rahat emzirmenin tadını çıkarmalı. Anne mutlu ve huzurlu emzirdikçe, bebekler de rahat olacaktır.”
#Doğru EmzirmeYeni doğan bebeklerde gaz sancısına bağlı huzursuz ağlamanın genellikle farklı farklı nedenleri olduğu düşünülse de temelde bağırsaklarda gaz sıkışmasının sebep olduğu spazm, bebeğin canını acıtır. Evde Bakım Hekimi Dr. Tayyar Vardar, bebeklerde gaz sancısının nasıl anlaşılabileceğini ve ailelerin bu durumla nasıl baş edebileceğini açıkladı.
#BebekyenidoganDoğru emzirme pozisyonları, emzirme sıklığını iyi planlama ve dengeli beslenme konusunda bilgi veren Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Seda Günhar, "Emzirme hem anne hem bebek için çok önemli ancak biraz sabır biraz da özen istiyor" dedi.
#Emzirme Ve Anne Sütü