Bebeğinizi biberonla tanıştırmak için en doğru zaman

Güncelleme Tarihi:

Bebeğinizi biberonla tanıştırmak için en doğru zaman
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2019 09:21

Anne sütü, bebekler için çok önemlidir ve bebeklere ilk 6 ay ihtiyacı olan protein, yağ, demir, vitamin gibi her türlü besin değerini tek başına sağlayabilen en iyi besin kaynağıdır.

Haberin Devamı

Dünya Sağlık Örgütü’nin de yayınladığı gibi ilk 6 ay annenin bebeğini emzirmeye devam etmesi çok önemlidir. Bebeğinizin emme alışkanlığı 4. ile 8.'inci haftalarda bir düzene oturur. Anne ile bebek arasındaki bağ bu dönemde iyice kuvvetlenir. Dünyanın en kıymetli sütünü bebeğinize kendiniz verebileceğiniz gibi bunu bir biberon aracılığıyla da yapabilirsiniz. Bebeğinizi emziremediğiniz zamanlarda ise bebeğinizi biberonla tanıştırmak en ideal zaman olabilir. Sağmış olduğunuz sütlerinizi kullanarak bebeğinizle biberonu sağlıklı ve güvenli bir şekilde tanıştırabilirsiniz.

Çalışmaya başladığınızda ya da bebeğiniz olmadan dışarı çıkmanız gerektiğinde vbebeğiniz biberonla beslendiğinde aranızdaki bağ da kopmamış olur. Ancak bu noktada bebeğinizin konfor ve mutluluğu için seçtiğiniz biberonun doğal emme hareketini taklit eden nitelikte olması gerekir. Anne göğsüne benzer kadifemsi yumuşak biberon emziğiyle bebeğinizi beslemek ona hem daha tanıdık, mutlu ve sıcak bir beslenme deneyimi sunar hem de emizrmeden biberone ve biberondan emzirmeye kolay geçiş yapmasına olanak sağlar.

Haberin Devamı

ONU ZORLAMAYIN VE ISRARCI OLMAYIN

Bebeğinizi biberonla tanıştırırken onu strese sokmaktan, ısrarcı olmaktan ve zorlamaktan kaçının. Biberon emziğini kendiliğinden ağzına almasını bekleyin ve bunu yaparken emzik ucuyla yanaklarına ve dudaklarına yumuşak hareketlerle dokunun. Eğer bebeğiniz biberonu reddederse aradan belli bir süre geçtikten sonra tekrar deneyin. Bebeğinizi biberona alıştıracağınız en ideal zaman uyku zamanı ve aç olduğu zamandır. Biberondaki anne sütü ve anne memesini taklit eden biberon emziğiyle bebeğiniz yabancılık hissetmeyecek ve kolaylıkla hem biberona alışacak, hem de uykuya dalacaktır. İlk etapta biberonla vereceğiniz sütünüz 30 ml’i geçmemelidir. Bebeğiniz biberonu kabul eder ve emmeye devam etmek isterse üzerine 15 ml daha ekleyebilirsiniz. Ama biberonu kabul etmesini kazanmış olduğu bir alışkanlık olarak görmemeniz gerek. Çünkü biberona 4-5 gün gibi kısa bir ara vermeniz halinde bile biberonu unutabilir. Bu yüzden bebeğinizi bir gün arayla biberonla beslemek alışması ve unutmaması için yeterli olacaktır.

Haberin Devamı

BİBERONUNUZU SEÇERKEN...

Anne memesinden sonra bebeğiniz biberonu ile de çok yakın bir bağ kurar. Özellikle gece uykusuna dalmada biberon bebeğiniz için beslenme aracı, oyun figürü ve arkadaşı gibi pek çok rolü üstlenir. Bu yüzden en sağlıklı ve güvenilir biberonu seçmek çok önemlidir. Biberon seçerken ısıya dayanıklı cam veya plastik (partikül tutmayan ve rengi değişmeyen) biberonlar ile silikon ya da kauçuktan yapılmış biberon emzikleri tercih edilebilir. İlk aylarda kullanılacak biberonun eğimli bir emziğe sahip olması bebeğin hava yutmasını ve kolik oluşmasını engellemesi açısından çok önemlidir. Bu yüzden biberonun, bebek beslenirken, gaz sancısını azaltmaya yardımcı çift valflı anti-kolik özelliği olmalı, üzerindeki işaretler de net olmalıdır.

Haberin Devamı

Aynı zamanda bebeğin beslenme sıklığı ve miktarı da göz önünde bulundurulmalıdır. 12 aydan küçük bebekler ile 12-24 ay bebeklerin beslenmesinde ihtiyaç duyulan mama ve sıvı miktarı farklı olduğundan, biberonun ebatlarına da dikkat edilmelidir. Anne sütünü biberondan içen bebekler için 150 ml ya da 250 ml biberonlar, 6 aydan büyük olan bebekler için ise 330 ml biberonlar bebeğin gelişimi göz önünde bulundurularak kullanılmalıdır. Zararlı kimyasallar içerebilen maddelerden yapılmış biberonları almaktan kaçınmak gerektiği gibi, biberonları kullanım talimatlarında yazılan şekilde sterilize edilmeleri ve belli sıklıkta değiştirilmelerine dkkat edilmelidir. 

BAKMADAN GEÇME!