Çocuklarda gaz sancısı neden olur ve nasıl geçer? Çocuklarda gaz sancısına ne iyi gelir

Güncelleme Tarihi:

Çocuklarda gaz sancısı neden olur ve nasıl geçer Çocuklarda gaz sancısına ne iyi gelir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2022 18:38

Bağırsakta bulunan gazın dışarı atılamaması sonucunda gaz sancısı meydana gelir. Çeşitli nedenlerle meydana gelen gaz sancılarının en sık görülen nedenleri arasında ise, hava yutulması ve bazı besinler gibi faktörler yer alır. Özellikle de yeni doğan bebeklerde gaz sancısı çok sık görülür. Çocuklarda gaz sancısı neden olur ve nasıl geçer sizler için derledik.

Haberin Devamı

 

 Sindirim sistemleri daha tam olarak gelişmediği için gaz çıkarmaları önemli ölçüde zorlaşır ve bu durum bebeğe rahatsızlık verir. Yetişkinlerde gaz sancısı ise, karında meydana gelen kramplar ya da ağrılar, geğirme gibi belirtilerle ortaya çıkar. Evde yapılabilecek bazı doğal yöntemler sayesinde bebeklerde ve yetişkinler gaz sancısını giderilebilir.

  Çocuklarda Gaz Sancısı Neden Olur ve Nasıl Geçer?

  Bebekler, doğumla birlikte hızlı bir şekilde hayata adaptasyon sürecine girer. Gelişmekte olan ve beslenen sindirim sistemi de bu adaptasyon sürecinin çok önemli bir parçasıdır. Bebekler, ilk dönemlerde beslenirken bol miktarda hava yutar. Bu hava ise, bebeğin bağırsağında ve midesinde basınca neden olur.

Haberin Devamı

  Sonuç olarak da ortaya gaz sorunu çıkar. Bu nedenle de bebek emdikten sonra zaman zaman kramp şeklinde ağrılarla karşılaşabilir. Ama bebeğin gaz sancısı, dışında başka bir nedenden dolayı ağlamadığından emin olmanız gerekir. Genellikle gaz sancıları, en çok da açlıkla karıştırılır. Eğer bebeğiniz, anne sütünü verdiğiniz zaman susuyorsa ağlamanın nedeni ise, açlık olabilir.

  Bebeğiniz doymasına ve emmesine rağmen susmuyorsa ve her ağlama nöbeti sırasında bebeğinizi besliyorsanız nöbetler bu nedenle daha da artabilir. Bu nedenle de bebeğinizi 2-3 saat aralıklarla sık sık emzirebilirsiniz. Bebeklerde gaz sancısı, genellikle doğumdan sonraki 2-3. haftada belirgin bir şekilde gözlemlenmeye başlanır. Aynı zamanda bebek kriz şeklinde ağlar. Ağlama krizleri ise, en fazla bebeğin 6-8. haftalarında belirgin olarak görülür. Geceleri ve akşamüstleri ağlamalar daha da artabilir.

   Çocuklarda Gaz Sancısına Ne İyi Gelir?

  Bebeklerde gaz sancısını engellemek ve sancıyı olabildiğince hafifletmek için şu bazı durumlara dikkat etmeniz gerekir:

 Bebekte gaz sancısını önlemek için onu olabildiğince anne sütü ile beslemeye özen göstermeniz gerekir. Çünkü anne sütü, bebeklerin en kolay sindirebileceği besindir.

 Bebeğiniz gazı olduğu zaman ağlar ya da çok huysuz olur. Bunu bilmeniz de daha çok endişelenmenizi önlemeye yardımcı olur. Bu sayede bebeğinize güvenle ve şefkatle yaklaşabilirsiniz.

Haberin Devamı

 Emzirme aralığınızı ise, en az 2 saat şeklinde ayarlamanız gerekir. Çünkü genellikle saat başı emen bebeklerde sindirilmemiş ve sindirilen süt zamanla karışarak gaz yapabilir.

 Bebeğinizin kakasını da yakından takip edebilirsiniz. Bebeklerde kaka yoğunluğu ve rengi bize pek çok şey anlatır. Bebek kaka rengi sarı, yeşil, kırmızı, kahverengi ya da siyah gibi çeşitli renklerde de olabilir. Bazı renkteki kakalar çok normalken, bazı renkteki kakaları görünce doktora danışılması gerekir. Kaka yoğunluğu, aynı zamanda bebeklerde ishal ya da kabızlık gibi sorunların ipuçlarını verebilir.

 Bebeğinizi üst üste ve dar kıyafetlerle giydirmemeye özen göstermeniz gerekir.

Haberin Devamı

 Bebeğinizi aşırı soğuk ve sıcak ortamlarda bulundurmamaya özen göstermeniz gerekir.

 Bebeğinizi ebeveyn gözetiminde karın üstü ya da yan olarak yatırmanız gerekir.

 Sakin olduğu bir dönemde bebeğin karnına masaj yaparak sancısının azalmasını sağlayabilirsiniz.

 Bebeğinizin her beslemeden sonra gazını çıkartmanız gerekir.

 Ayaklarına ve karnına ılık bezler koymanız gerekir.

 Karnına ılık bir yağ ile masaj yaparak onun rahatlamasını sağlayabilirsiniz.

 Beşikte ya da kucakta sallayabilirsiniz.

 Bebeğinize ılık bir duş aldırabilirsiniz.

 Hafif ve alçak sesli müzik dinletmeniz yararlı olabilir.

 Karnına ılık bir havlu da koyabilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!