Paylaş
Anne sütü ve yumurta tüm besinler içerisinde en kaliteli proteine sahiptir. Yumurtada insan vücudunda sentezlenemeyen ve besinler ile dışarıdan alınması gerekli olan “elzem amino asitler” dengeli miktarlarda bulunmaktadır. Sindirilebilirliği yüksek, tamamına yakını vücut tarafından kullanılmakta ve vücut proteinlerine dönüşebilmektedir.
Yeterli ve dengeli beslenmede, özellikle mental ve fiziki yönden hızlı bir büyüme ve gelişme döneminde olan çocukların, protein tüketimlerinin en az yarısının hayvansal kaynaklı olması önerilmektedir. Bu nedenle özellikle çocuk beslenmesinde “örnek protein” kaynağı olan yumurtaya gereken önem verilmelidir. Yumurtada A, D, E ve B grubu vitaminleri ile demir, çinko gibi sağlık açısından önem taşıyan mineraller bulunmaktadır. Aynı zamanda yumurtanın antibiyotik etkisi de vardır.
Yumurta kabuğunun açık kahverengi veya beyaz renkte olması besin değerini etkilemediği gibi, son zamanlarda gündeme gelen mavi / yeşil yumurtaların da ekstra bir yararı söz konusu değildir. Bir zamanlar bıldırcın yumurtasının tavuk yumurtasından çok daha yararlı olduğuna dair yalan yanlış açıklamalar yapılmış olsa da gündemi boş yere meşgul eden bir konu olmaktan öteye gidememiştir.
Yumurtanın boyutuna bağlı olarak içermiş olduğu kolesterol değerleri de doğru orantılı olarak etkilenmektedir. Bıldırcın yumurtası veya mavi /yeşil renkli kabuğa sahip yumurtalar, standart tavuk yumurtalarından daha küçük boyutta olduğu için doğal olarak daha düşük kolesterol içermektedir.
Halkın ve medyanın mavi/yeşil renkli kabuğa sahip yumurtalara ilgisi olsa da, bu durum tamamen ticaridir ve yurt dışından horoz ithal edilmesini gerektirmemelidir. Daima kendi coğrafyamızda yetişen ürünlerin en iyi seçenek olduğunu bilmekte yarar vardır. Bu durum tahıllar, baklagiller, sebzeler, meyveler için de böyle bilinmelidir; yumurta, et ve süt ürünleri için de…
Öncelikle “özgür tavuk” diye tabir edilen serbest dolaşan köy tavuğunun yumurtası tercih edilmelidir. Ulaşılamadığı durumlarda ise üretici firmaların yumurtaları tüketilmelidir. Sertifikası olan firmaların organik yumurtalarına, selenyum minerali ve omega - 3 yağ asidi içeren yumurtalara, çift sarılı veya iri boya sahip olanlara bir miktar fiyat farkı verilmesi normal kabul edilir.
mavi / yeşil renkli kabuğa sahip yumurtalara normalin 5 - 10 katı kadar para harcamak oldukça gereksizdir. Kabuk renginden ziyade satın alma, saklama, hazırlama ve pişirme konusunda aşağıdaki ilkelere dikkat edilmesi çok daha sağlıklı olacaktır:
[fotogaleri=3112,2034,987]
Paylaş