Yeme bozukluklarının altında bebeklik döneminde anne ile kurulan bağın çok büyük bir rol oynadığını biliyor muydunuz? "Psikiyatrik açıdan anne ile bebek arasındaki ilişki kişinin beslenme tarzını oluşturuyor. İlk 1 yaşta anne bebek ilişkisi bozulursa sonraki dönemlerde o çocukta beslenme ve yeme bozuklukları açısından risk meydana geliyor” diyen Uzm. Dr. Emin Çağlar, çok önemli bilgiler veriyor.
#Anne Bebek İlişkisiYeme bozukluklarının altında bebeklik döneminde anne ile kurulan bağın rol oynadığını belirten Uzm. Dr. Emin Çağlar, “Psikiyatrik açıdan anne ile bebek arasındaki ilişki kişinin beslenme tarzını oluşturuyor. İlk 1 yaşta anne bebek ilişkisi bozulursa sonraki dönemlerde o çocukta beslenme ve yeme bozuklukları açısından risk meydana geliyor” dedi.
#Uzm. Dr. Emin ÇağlarAnne ve baba adaylarının doğumunu sabırsızlıkla bekledikleri bebekleri, anne ya da bebekten kaynaklanan bazı rahatsızlıklar nedeniyle bazen zamanından önce dünyaya gelebiliyor. 38 haftanın altında doğdukları için prematüre olarak adlandırılan bu bebekler, zamanında doğan bebeklere göre; solunum, kalp, beyin, bağırsak ve gözler ile ilgili önemli sorunlarla karşılaşabiliyor; ilerleyen dönemde alerjik, fiziksel ve zihinsel sorunlar yaşayabiliyor.
#BebekKadınların doğum sonrası bebeklerine olan yoğun ilgisinin çiftler arasında iletişim aksaklığı yaratabileceğini ifade eden Psikiyatri Uzmanı Dr. Orhan Karaca, "Baba eşinden ilgi göremediğini düşündüğünde, bunu eşiyle çekinmeden paylaşmalı ve iletişimi kesmemelidir" uyarısında bulundu.
#Evlilikte Aşkı Taze TutmakÇocuk Gelişimi Uzmanı Banu Kılınç ''Bebeğin dünyaya alışması ve güven duygusunun gelişmesinde anne sütü önemli bir rol oynuyor. Anne sütü alan bebeklerin daha huzurlu olduğu görülürken, daha az ağladığı, daha uzun uyuduğu ve sarılık olma riskinin daha az olduğu görülüyor. Buna bağlı olarak anne sütünün bebeklerde sindirimi güçlendirdiği ve stresi azalttığı da ortaya çıkıyor.'' dedi.
#BebekBazen, hayalimizdeki gibi bir doğum yapamayabiliriz. Bu nedenle Dr. Michel Odent “bir kadının her türlü doğum senaryosuna hazır olması gerektiğini” söyler. Ya da her şey istediğimiz gibi gitse bile, doğum kendi başına bir travma kabul edilebilir. Ancak travmanın, her zaman olumsuz bir sonuç doğurduğu genellemesinin doğru olmadığını söylemek isterim. Travma, bizi büyüten bir hayat olgusudur kimi zaman ve bundan iyileşerek çıkmak mümkündür. Post travmatik stres bozukluğu, travmadan iyileşemeyenlerde görülen bir durumdur.
#DoğumBebeğin dünyaya alışması ve güven duygusunun gelişmesinde anne sütü önemli bir rol oynuyor. Anne sütü alan bebeklerin daha huzurlu olduğu görülürken, daha az ağladığı, daha uzun uyuduğu ve sarılık olma riskinin daha az olduğu görülüyor. Buna bağlı olarak anne sütünün bebeklerde sindirimi güçlendirdiği ve stresi azalttığı da ortaya çıkıyor.
#Bebeklerde StresSöz konusu aile ve çocuklar olduğunda, bambaşka bir dünyanın penceresi açılır. İki olgu arasındaki bağ o kadar tarifsizdir ki; çocuk için aile, aile için de çocuk hayatın ta kendisi demektir. Çocuk için hayata dair ne varsa aile ile somutlaşır ve hayat bulur. Tam da bu yüzden çocuk ile iletişim büyük bir öneme sahiptir.
#Bebekle Nasıl Oyun OynanırÇocukların gelişiminde, çevresindekilerle kurduğu ilişkilerin temelinde ve davranışlarının kökeninde 0-3 yaş arası anne-bebek ilişkisinin yattığı, birden fazla anne türevleriyle büyüyen erkek çocukların ruhsal gelişimlerinde gel-gitler ve bağlanma sorunlarının yaşanabildiği bildirildi.