Dünyayı kasıp kavuran Covid-19 pandemisiyle ilgili akıllarda çok önemli bir soru var: Neden hâlâ kesin bir çaresi bulunamadı bu belanın? Biz de sizin için bu soruya yanıt aradık. Ayrıntıları haberimizde bulabilirsiniz...
#RemdesivirAnkara Üniversitesi Kök Hücre Enstitüsü'nde çoğu kadınlardan oluşan 37 araştırmacı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) desteğiyle mutasyonlu koronavirüse karşı 'Ribavirin' isimli bir yerli ilaç geliştirdi. Ankara Üniversitesi Kök Hücre Enstitüsü Öğretim Görevlisi Dr. Mehmet Altay Ünal, 'Eğer klinik çalışmaları başarılı olursa Sağlık Bakanlığı'nın izin vermesi durumunda yıl sonuna kadar ilaç üretilmiş ve hastaların kullanımına sunulmuş olacak' dedi.
#RibavirinDünyada yapay et konusunda çalışmalar hızlanırken, Türkiye’de de bu yönde adımlar atılmaya başladı. Şu anda çok pahalı olan yapay ette, fiyatı düşürebilecek bir çalışma ise Ankara Üniversitesi Kök Hücre Enstitüsü Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Can Akçalı ve ekibi tarafından yapıldı. Akçalı, “Geliştirdiğimiz tekniği korumak amacıyla Amerika Birleşik Devletleri’nde patent başvurusunda bulunduk” dedi.
#Yapay EtSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ankara Üniversitesi Kök Hücre Enstitüsü'nün ulusal merkez olması için resmi süreçlerin devam ettiğini belirterek, bu gibi yapıları tüm Türkiye'nin hizmetine açmayı ve uluslararası bir hale getirerek dünyaya etki edecek kritik teknolojileri üretmek istediklerini bildirdi.
#Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Mustafa VarankCumhuriyetin ilk üniversitesi Ankara Üniversitesi, yerli ilaç ve tıbbi cihaz geliştirilebilmesi amacıyla robotik sistemlerden doku mühendisliğine, medikal tasarımdan akıllı ilaç çalışmalarına kadar birçok alanda bilimsel çalışma için harekete geçti.
#SağlıkTürkiye’de Kök Hücre çalışmalarının henüz standart tedavi olarak kullanılacak aşamaya gelmediğini belirten Ankara Üniversitesi Kök Hücre Enstitüsü, “Halkımızı maddi ve manevi zarara uğramamak ve hayati risklerle muhatap olmamaları adına çok ciddi uyarıyoruz” uyarısında bulundu.
#Kök HücreAzoospermi demek, sperm tahlillerinde ölü ya da canlı hiç sperm hücresi çıkmaması anlamına gelir. Aslında günümüzde az da rastlamıyoruz; yaklaşık her 100 erkekten bir ya da ikisi bu sorunla uğraşmakta. Azoospermi tedavisinde en çarpıcı gelişme, 1995 yılında testisten alınan spermle de baba olunabileceğini görmemizdi. Böylelikle o tarihe kadar hiçbir umudu olmayan ailelerin üçte biri dileklerine kavuştu. Birkaç sene sonra mikrocerrahi teknikle TESE ameliyatının uygulamaya başlamasıyla bu sayı daha da arttı. Nihayet 2015 yılında Japonya’dan bir ekip ROSI tekniğinde bazı değişiklikler yaparak, azoospermik erkeklerin tedavisine katkı sağladı. Peki, bundan sonra ne olacak, ileride nasıl bir tedavi bizi bekliyor?
#AzoospermiKoronavirüs tedavisi üzerinde bir süreden bu yana çalıştığı bilinen Türk doktor Prof. Ercüment Ovalı, müjdeli haberi sosyal medya hesabından duyurdu. Geliştirdikleri tedavinin onaylandığını aktaran Ovalı, “Ve COVID-19 immün plazma ve tedavisi onaylandı. Kök hücre ise yolda...” dedi.
#Yazar23 Mayıs-12 Haziran arasında klasik müziğin dünyaca ünlü isimlerini ağırlayacak 46. İstanbul Müzik Festivali, bu yıl son derece anlamlı bir proje başlattı: Yarının Kadın Yıldızları. Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’nın (TSKB) desteğiyle hayata geçirilen projeye izleyiciler de 28 Mayıs’taki konser için bilet alarak destek olabilecek. Proje kapsamında jüri tarafından seçilen 14 üstün yetenekli kadın müzisyenin gelecek hayallerini dinledik.
#Yarının Kadın YıldızlarıBazı yükseköğretim kurumlarına bağlı olarak enstitü, fakülte ve yüksekokulların kurulması, kapatılması ve adlarının değiştirilmesi kararları Resmi Gazete’de yer aldı. Kararla 13 üniversitede 14 fakülte, 2 enstitü, 1 yüksekokul kuruldu. Beş üniversitede ise 3 fakülte, 3 yüksekokul kapatıldı.
#YükseköğretimHürriyet Ankara’nın “Ankademi: Şehir ve Üniversite” projesi kapsamında Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü Deniz Gürel ve Doç. Dr. Zafer Savaş Şahin, Ankara Üniversitesi’ne konuk oldu. Üniversite yönetim kurulu toplantı odasında geniş bir kadroyla hem şehri, hem üniversiteyi konuştuk.
#AnkademiTürkiye’nin ilk kök hücre enstitüsü, Cevizlidere’deki binasında düzenlenen törenle açıldı. Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal Taluğ, Türkiye’nin ilk kök hücre enstitüsünün ilk mekanında insanlık için umut olan büyük yolculuğa çıkıldığını vurguladı. Enstitü tam olarak 29 Kasım’da faaliyete girecek.
ERZURUM'un Şenkaya İlçesi'ne bağlı Çatalelma Köyü'nde doğan Prof. Dr. Fikrettin Şahin, ‘Uluslararası Bilim İnsanı’ ödülüne layık görüldü. İstanbul Yeditepe Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fikrettin Şahin, ABD'nin Ohio State Üniversitesi tarafından bilime katkılarından dolayı ödüllendirildi. Bu ödülü alan ilk Türk bilim adamı olan 38 yaşındaki Prof. Dr. Şahin, “Çok mutluyum” dedi.