Türk kanser aşısı 2011'de

Güncelleme Tarihi:

Türk kanser aşısı 2011de
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2010 12:23

Türk bilim insanları meme, akciğer ve kolon kanserleri hastalarında uygulanmak üzere “kanser aşısı” geliştirdi.

Haberin Devamı

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Hakan Akbulut, meme, akciğer ve kolon kanserlerinde başka bir tedavi şansı kalmamış hastalarda uygulanmak üzere “kanser aşısı” geliştirdiklerini açıkladı.

Projeyi ABD’deki bir merkezle birlikte yürüttüklerini ifade eden Prof. Akbulut, bir grup insan üzerinde klinik araştırma yapmak üzere ABD’den gerekli onayın alındığını, Türkiye’de de Sağlık Bakanlığı’ndan onay alınması halinde 2011’de aşılamaya başlayacaklarını ifade etti.

20 hastada deneme

Aşı, ilk olarak tedavi şansı kalmamış 20 meme ve kolon kanseri hastasında denenecek. Kanserde tedavi şansının yüzde 50 olduğunu belirten Prof. Akbulut, "Kanser hastasında çoğalma yeteneğine sahip, sınırsız sayıda hücre var. Bunlardan yüzde 99’unu tedaviyle yok edebiliyoruz, ancak yüzde 1’i bu tedaviye rağmen çoğalma yeteneğini kaybetmiyor. Yaptığımız çalışmada, meme, kolon ve akciğer kanserinde bu yeteneğe sahip hücreleri bulup bunları aşıyla yok etmeyi amaçlıyoruz." dedi.

Kök Hücre Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Murat Elçin de, kök hücre çalışmalarıyla kemik, kıkırdak ve deri dokularının üretildiğini belirterek, “Yapılan çalışmalar organ dokusunun üretiminin mümkün olabileceğini gösteriyor. Deneysel olarak böbrek yapımına ilişkin hayvan deneyleri başarıyla sonuçlandı” diye konuştu. Göz Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Emin Özmert ise gözdeki kornea tabakasının etkilenmesi halinde görme kaybı ortaya çıktığını, diğer gözden veya kadavradan alınan kök hücre nakliyle korneanın onarılabildiğini, böylece görme kaybının ortadan kalktığını aktardı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!