Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Ankara Gıda Kontrol Laboratuvarı'nda analiz çalışmaları, haksız cezanın önüne geçmek için hassasiyetle yapılıyor. Günlük 100 ila 150 civarında numunenin geldiği laboratuvarda yılda yaklaşık 1 milyon 400 bin analiz yapılıyor.
#Ankara Gıda Kontrol LaboratuvarıTarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Ankara Gıda Kontrol Laboratuvarı'nda analiz çalışmaları, haksız cezanın önüne geçmek için hassasiyetle yapılıyor. Günlük 100 ila 150 civarında numunenin geldiği laboratuvarda yılda yaklaşık 1 milyon 400 bin analiz yapılıyor.
#Tarım Ve Orman BakanlığıTarım ve Orman Bakanlığı, zeytinyağı, bal, fındık ve tıbbi aromatik gibi bitkiler başta olmak üzere Türkiye'nin coğrafi işaretli ürünlerinin haritalandırılması, kütüphanelerin oluşturulması ve bu verilerle tescil belgelerinin alınması sürecinde dünyada kabul görmüş en yeni teknolojilerden olan NMR (Nükleer Manyetik Rezonans) cihazını laboratuvarlarında kullanmaya başladı.
#NMR CihazıABD'de üç yıl boyunca tam 17 doktora görünen yedi yaşındaki Alex’in sağlık sorununu ChatGPT'nin çözmesi, yapay zekanın ‘doktorluk’ yolunda olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Peki yapay zeka doktorların yerini alabilir mi? Alanında uzman isimler hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Yapay ZekaKORONAVİRÜS tedavisi üzerinde çalışma yürüten Prof. Dr. Ercüment Ovalı, "Bilimsel verilere göre şu an elimizdeki en etkili tedavi ile karşı karşıya olduğumuzu belirtmek istiyorum" dedi. Bakan Varank’ın sorusu üzerine Prof. Dr. Ercüment Ovalı, "Aslında bu çok klasik bir tedavi, gerçekten işe yarayabilir. Ama yüzde yüz mü, bu sorunun cevabını önümüzdeki birkaç haftada verebileceğim" ifadelerini kullandı.
#KoronavirüsCorona virüs tedavisi üzerinde çalışma yürüten Prof. Dr. Ercüment Ovalı, "Bilimsel verilere göre şu an elimizdeki en etkili tedavi ile karşı karşıya olduğumuzu belirtmek istiyorum" dedi. Bakan Varank'ın sorusu üzerine Prof. Dr. Ercüment Ovalı, "Aslında bu çok klasik bir tedavi, gerçekten işe yarayabilir. Ama yüzde yüz mü, bu sorunun cevabını önümüzdeki birkaç haftada verebileceğim" ifadelerini kullandı.
#CoronaUzman moleküler biyolog, Sentromer DNA Teknolojileri kurucusu Pınar Akalın, COVID-19 tanı kiti geliştirdi. İTÜ Teknokent bünyesinde sağlık ve gıda alanında kitler üreten Pınar Akalın, “10 yıldır sentetik DNA konusunda uzmanlaştık, COVID-19 için de gereken enzimleri Türkiye’de olmadığı için yurtdışından sağlayarak SentroPlex COVID-19 tanı kitini ürettik. Sağlık Bakanlığı bu konuda çalışma yapanları değerlendiriyor. Henüz bir şirketle anlaştıklarını biliyoruz. Biz de ihtiyaçları karşılama noktasında kitleri üretmeye başladık. Kanada’dan ve Avrupa’nın farklı ülkelerinden de talep aldık” dedi.
#GazetehaberiYenilikçi bir fikri olan ve teknoloji üretmek isteyen bütün girişimciler Ankara Üniversitesi Teknokent Prototip Laboratuvarı’ndan ücretsiz faydalanabiliyor. Yüksek teknoloji alt yapısına sahip laboratuvarda ürün prototipi çıkarmanın yanı sıra deney ve test çalışmaları da yürütülebiliyor.
#ANKARAYenilikçi bir fikri olan ve teknoloji üretmek isteyen bütün girişimciler Ankara Üniversitesi Teknokent Prototip Laboratuvarı’ndan ücretsiz faydalanabiliyor. Yüksek teknoloji alt yapısına sahip laboratuvarda ürün prototipi çıkarmanın yanı sıra deney ve test çalışmaları da yürütülebiliyor.
#DOĞAHAN GİRİTLİOĞLUİstanbul ve çevresinde 100’ün üzerinde kişinin ıspanak yedikten sonra zehirlenme şüphesiyle hastaneye başvurmasının ardından gözler sebzelerin toplandığı Ankara’nın Beypazarı ilçesine çevrildi. Hürriyet o tarlaya gitti, Beypazarı Belediye Başkanı Tuncer Kaplan ile Beypazarı Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ateş’le buluştu.
#IspanakTarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, tüketicilerin ambalajlı ürünleri tercih etmesi gerektiğini belirterek, "Açıkta satılan süt, zeytinyağı gibi ürünlerden uzak durulması lazım. Bunlar belki organiğe, köye, çiftliğe, kırsala olan özlemimizi sembolize ediyor ama bunları her zaman çok iyi niyetli ürünler olarak algılamamamız gerekiyor." dedi.
#Bekir PakdemirliİZMİR’de tarım ve hayvancılık fuarı olan Agro Expo Eurasıa’yı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik açtı. Çelik, Altın Çan Yarışması’nda endamına, doğurganlığına, süt verimliliğine, meme başı uzunluğuna bakılarak yapılan puanlamada en yüksek oyu alan inek Damla’ya çan taktı. Bakan Çelik, kırmızı et fiyatlarını düşürmek için ithalat yoluna gidilmeyeceğini de bir kez daha vurguladı ve "İthal ederek et fiyatlarını aşağı çekebiliriz ama bu bizim üretimimiz ve hayvan varlığımız açısından doğru bir politika değil. Aslolan üreticinin girdilerini düşürmek ve et fiyatlarını da düşmesini sağlamaktır" dedi.
#Tarım Ve Hayvancılık Fuarı- Yüzyıllardır Konya'da tüketilen ancak geçmişte üretim izni olmadığı için firmaların büyük cezalar aldığı ve tonlarcasının imha edildiği küflü peynir, yeni üretim süreci ve adı ile üretilmeye başlanınca adeta küllerinden doğdu - "Konya yeşil peyniri" adı ile piyasaya sürülen küflü peynir, lezzeti ile Konya ve çevresi dışında Ankara, İstanbul ve İzmir'den de talep görmeye başlayınca üretici firmalar gözünü ihracata dikti - TÜMSİAD Konya Şube Başkanı Akpınar: "İthal edilen rokfor küflü peynirler çok pahalı fiyatlara satılmaktadır. Konya yeşil peyniri üreticileri olarak yurt dışından gelen rokfor küflü peynirden daha kalitelisini, daha lezizini üretiyoruz"
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Gıda ,Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'e 'Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü elemanlarının piyasa denetimleri sırasında aldıkları Sütlü Tahıl Karışımı bir bebek maması markasının ürünlerinde inceleme sırasında GDO tespit edildiği iddiası doğru mudur?' diye sordu.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı gıda kontrol ekipleri, etle et ürünlerindeki taklit ve tağşiş olaylarını önlemek amacıyla hazırlanan ve kırmızı ve beyaz et karışımını ortadan kaldıran “Türk Gıda Kodeksi Et ve Et ürünleri Tebliği” kapsamında denetimlerini sürdürüyor.
Tuncelili Ayhan Karak ile Çorumlu Mehmet Yayla küçük yaşta Kadıköy Hali’nde çalışmaya başladı. Zamanla iyi arkadaş olan ikili organize perakendeye meyve-sebze tedariki için 2000 yılında Mango Gıda’yı kurdu. 10 yılda 67 milyon lira cirolu, yılda 100 bin ton meyve sebze ticareti yapabilir hale gelen şirket, Avrupa’ya, Rusya ve çevresine ihracatını da hızla büyütüyor.
İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy, “Salgın olmasa da ciddi bir enfeksiyon tehlikesiyle ülkemiz ve dünyamız yüz yüze, bunu görmek lazım. Kanatlı hayvanların toplu yok edilmesinin yanında kedi, köpek, sığır, koyun gibi diğer hayvanların da hareketlerinin sınırlandırılması lazım. Tavuk gübrelerinin zirai amaçla kullanılmaması gerekli. Kurbanlık hayvanlar da potansiyel bir tehlike olduğunu kabul etmek lazım” dedi.