Güncelleme Tarihi:
Firmalara tanınan uyum süresinin bu hafta içinde dolmasıyla tebliğe uygun üretim ve satış yapılıp yapılmadığını belirlemek isteyen ekipler, tüm yurtta birçok üretim ve satış noktasında denetim yapıyor. Ankara Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne bağlı gıda kontrol yetkilileri denetimlerden elde edilen ile numuneleri Ankara’daki laboratuvarda inceliyor. Elde taşınan soğutucu dolaplarıyla Başkentte perakende ve toptan satış yapan noktalara giden ekipler, özellikle et ve et ürünlerinde kırmızı-beyaz et ayrımı getiren tebliğe uygun satış yapılıp yapılmadığını denetledi. Burada, satış sorumlularına tebliğ hakkında bilgi de veren ekipler, tebliğle yasaklanan “yüzde 100 dana eti” etiketinin, bazı ürünlerde hala kullanıldığını belirledi.
AYKIRI ÜRÜNLER LABORATUVARA
Denetimlerde ürünlerin son kullanma tarihlerini ve içeriklerini inceleyen ekipler, tebliğe aykırı olduğu belirlenen bazı ürünlerden numune aldı. Bu numuneler için tutanak tutarak, satış noktasındaki yetkililere bilgi verdi. Ekipler, daha sonra bu numuneleri Bakanlık bünyesinde bulunan laboratuvara teslim etti.
TEKNOLOJİ ÜRÜNÜ CİHAZLAR
Numuneleri inceleyen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Ulusal Gıda Referans Laboratuvarı Müdürü Berrin Şenöz, Bakanlığa bağlı 41 gıda kontrol laboratuvarından biri olan laboratuvarın resmi açılışının, 2010 yılında yapıldığını anlattı. Türkiye genelinde tarım il müdürlüğüne bağlı ekiplerin üretim yeri, ithalat veya ihracat numunelerini alıp laboratuvarlara sevk ettiklerini belirten Şenöz, kabul kriterlerine uygun numuneleri kabul ederek ilgili birimlere sevk ettiklerini söyledi. Bu aşamada numunenin kendi ambalajının çıkarıldığını ve özel bir kodla incelemeye gönderildiğini kaydeden Şenöz, “Böylece analiz yapan arkadaşlarımız ürünün hangi firmaya ait olduğunu bilmeden objektif analiz yaparlar” diye konuştu. Analizlerin son teknolojiye sahip cihaz ve metotlar kullanılarak uzman personelce yapıldığını ifade eden Şenöz, şöyle devam etti:
DURMADAN ÇALIŞIYORLAR
“Herhangi bir ürün geldiği zaman tek tırnaklı hayvan eti dediğimiz at veya eşek eti, soya gibi bitkisel protein ya da tek bir hayvana ait olsa bile akciğer, böbrek, deri veya kıkırdak gibi et veya kastan farklı bir kısmın karıştırılıp karıştırılmadığını uzmanlarımız cihazlarla kolaylıkla test edebiliyor. Son dönemde çok numune kabulü var. Arkadaşlarımız durmadan çalışıyorlar. Bize sadece Bakanlığın denetim ekipleri numune getirmiyor, firmalar otokontrol için de numune getirip kendilerini denetletiyorlar. Bunların sayısı oldukça fazla. Taleplerin fazla olmasının nedenleri, yeni tebliğ ve tüketicinin bilinçlenmesi. Bakanlık uygun olmayan firmaları internet sitesinden teşhir ediyor. Bunun da etkisi oldu. Dolayısıyla firma kendi prestiji açısından da önem veriyor buna. Kendi kendini kontrol ediyor. Olması gereken de bu aslında. Böyle olunca sıkıntı olmuyor.” Şenöz, tebliğden önce ürünlere daha çok ucuz beyaz et karıştırıldığını ancak son dönemde bunların çok azaldığını bildirdi.