Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yüzde 2'si kazılan ve 2023'te 270 bin kişinin ziyaret ettiği Aspendos Antik Kenti'nin 4 yıl içinde yüzde 30'unda kazı, restorasyon ve onarım çalışmalarını tamamlamayı planladıklarını söyledi. Ersoy, çalışmalar için ilk etapta 1 milyar liralık ödenek ayırdıklarını da kaydetti.
#Bakan ErsoyKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yüzde 2'si kazılan ve 2023'te 270 bin kişinin ziyaret ettiği Aspendos Antik Kenti'nin 4 yıl içinde yüzde 30'unda kazı, restorasyon ve onarım çalışmalarını tamamlamayı planladıklarını söyledi. Ersoy, çalışmalar için ilk etapta 1 milyar liralık ödenek ayırdıklarını da kaydetti.
#Bakan ErsoyKocaman Roma İmparatorluğu’nun içinde İtalya kadar bir zengin bölge bugünkü Türkiye’dir. Son olarak Denizli’deki Laodikeia’nın ünlü anıtsal çeşmesi ‘nymphaeum’, Prof. Dr. Celal Şimşek başkanlığındaki heyet tarafından restore edildi. Muhteşem havuzu, arşitrav-frizleri; alınlıkları ile sekiz sütunlu anıtsal bir çeşmedir. İmparator Traianus Laodikeia’daki Nymphaeumu’nda Türk arkeologlarını şükranla selamlıyor.
#LaodikeiaYaz mevsiminin sonuna geldiğimize göre artık kültür, sanat ve tarihin izinde yola çıkmanın vakti gelmiş demektir. Bu yıl müze ve ören yerlerine ilgi oldukça büyük… Hatta Kültür ve Turizm Bakanlığı geçtiğimiz günlerde Müze Kart'ta yıl sonuna kadar rekor beklendiğini duyurdu. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Müze Kart ile keşfedilecek büyüleyici müze ve antik kentler hangileri?’ diye sorduk. 6 şehirden birbirinden özel 15 adresi önerdiler.
#RotaBurdur'un Gölhisar ilçesindeki Kibyra Antik Kenti'nde 2 bin yıl önce inşa edilip, 7'nci yüzyıla kadar kullanıldığı belirlenen çeşme, restore edilerek yeniden suya kavuştu. Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nden Doç. Dr. Şükrü Özüdoğru, "Günümüzde halen kullanılan orijinal antik kaynaktan su temini sağlanmıştır. Böylece bu görkemli çeşme yapısı, orijinal kaynağından getirilen suyun akıtılmasıyla 13 asır sonra gerçek işlevine kavuşmuştur" dedi.
#Kibyra Antik KentiBurdur'un Gölhisar ilçesindeki Kibyra Antik Kenti'nde 2 bin yıl önce inşa edilip, 7'nci yüzyıla kadar kullanıldığı belirlenen çeşme, restore edilerek yeniden suya kavuştu. Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nden Doç. Dr. Şükrü Özüdoğru, "Günümüzde halen kullanılan orijinal antik kaynaktan su temini sağlanmıştır. Böylece bu görkemli çeşme yapısı, orijinal kaynağından getirilen suyun akıtılmasıyla 13 asır sonra gerçek işlevine kavuşmuştur" dedi.
#BurdurKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bakanlığın 2022 yılından itibaren Antalya’nın Side ilçesini markalaştırmak ve destinasyon çalışması yapmak üzere hayata geçirdiği ‘Side Kültürel Miras Projesi’ni bir basın toplantısıyla tanıttı. Hürriyet Seyahat olarak kazı çalışmalarını yerinde gözlemlemek için biz de oradaydık. 2022 yılı kasım ayında başlayan proje kapsamında bugüne kadar Bizans Konutları, Anıtsal Çeşme, Hamam Gymnasium Yapısı, Büyük Hamam, Liman Hamamı, Tapınaklar Bölgesi ve AA Bazilikası, Dionysos Tapınağı gibi 14 ayrı noktada kazı ve onarım çalışmaları yapıldı. Side’de ören yeri sınırı belirlendi. Ziyaretçiler için güvenli ve aydınlatılmış bir gezi güzergâhı oluşturuldu. Böylece hem vatandaşlar hem de turistler aldıkları tek bir biletle antik kentin içini, antik tiyatroyu ve de Side Müzesi’ni ziyaret edebilecekler. Restorasyonu devam eden Side Antik Tiyatrosu’ndaki çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte belirli kurallar çerçevesinde konser, söyleşi, tiyatro, opera-bale gibi kültür ve sanat etkinlikleri düzenlenecek. Hemen kıyıdaki tarihi yağhane yapısı da bakanlık tarafından kültürel miras kütüphanesine dönüştürülecek.
#SeyahatLaodikya (Laodikeia) Antik Kenti, Hıristiyanlar için önemli kentlerden biridir. Hıristiyanlığın ilk 7 kilisesinden biri bu kentte bulunuyor. Kent, Hıristiyanların Kutsal Hac Merkezi olması bakımından da ayrı bir öneme sahiptir. Antik kent hakkında detaylı bilgiyi sizler için derledik.
#LaodikyaGünümüzde Aspendos Antik Kenti hemen hemen her yaştan yerli ya da yabancı turist tarafından her yıl ziyaret akınına uğramaktadır. Bu görkemli Aspendos Antik Kenti sizler için detaylı bir şekilde araştırdık. Aspendos Antik Kenti nerededir? Aspendos Antik Kenti tarihi? Aspendos Antik Kenti ziyaret saatleri? Aspendos Antik Kenti giriş ücreti gibi konuları detaylı olarak derledik.
#AspendosBugün İç Anadolu‘ya Beyşehir Gölü’ne uzanıyoruz. Akdeniz Bölgesi’nin Göller bölgesinde yer alan Beyşehir, İç Anadolu’dan Akdeniz’e önemli bir geçiş noktası. En güney ucu baz alındığı zaman Akdenize olan uzaklığı 65 km civarında. Bir set misali araya giren Toros Dağları, yöreyi Akdeniz’den ayırmıştır. İlçe, Batı Toroslar arasında bulunan, çukur alandadır. Bu çukurun büyük kesimini Beyşehir Gölü kaplar ve bu gölün suyu Konya Ovası’na hayat verir.
#Konya OvasıEğer siz de benim gibi bir deniz aşığı iseniz, deniz kentlerinin yeri sizin için de bir başkadır. Ancak antik dönemlere gittiğimizde; bu kentler ticari limanlara ev sahipliği yapması bakımından oldukça değer görmüştür. Liman kentleri ziyaretçilere büyüleyici deneyimler sunuyor.
#Antik LimanlarI. Antiokhos Soter’in eşini onurlandırmak için kurduğu Nysa’yı ve 1.800 yıllık zeytinlerin gölgesinde gezebileceğiniz Teos’u ziyaret etmenin tam sırası. Teos’ta tarihin katmanları arasında şehri, bölgenin zengin bitki dünyasını ve kuşları tanımak, Nysa’da yeni gün yüzüne çıkan antik çeşmeyi görmek için bir gününüzü ayırmanız yeterli.
#I. Antiokhos SoterDenizli'nin Buldan ilçesindeki tarihi M.Ö. 5 bin 500’lü yıllara dayanan Tripolis Antik Kenti'nde Pamukkale Üniversitesi tarafından yapılan çalışmalarda 2018 yılında gün yüzüne çıkarılan Anıtsal Çeşme'de yüzde 90 oranında kazılar tamamlandı. Yaklaşık 6 metre toprak altından çıkarılan Anıtsal Çeşme'nin restorasyon çalışmalarına başlandı
#Tripolis Antik KentiDenizli'nin Buldan ilçesindeki tarihi M.Ö. 5 bin 500’lü yıllara dayanan Tripolis Antik Kenti'nde Pamukkale Üniversitesi tarafından yapılan çalışmalarda 2018 yılında gün yüzüne çıkarılan Anıtsal Çeşme'de yüzde 90 oranında kazılar tamamlandı. Yaklaşık 6 metre toprak altından çıkarılan Anıtsal Çeşme'nin restorasyon çalışmalarına başlandı
#DenizliUNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Denizli'nin Pamukkale ilçesinde bulunan Hierapolis Antik Kenti'nde, kazı çalışmaları sürüyor. Yapılan çalışmalarda, 1800 yıl öncesinde dönemin Romalı mühendislerinin, Apollon kutsal alanındaki anıtsal çeşmede, yapıları depremlere karşı korumak için mimari teknikler kullandığı ortaya çıktı.
#Romalılar