10 Kasım ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ölüm yıl dönümü nedeniyle Anıtkabir hakkında bilgiler merak ediliyor. Atatürk'ü anmak için inşa edilen bir anıt mezar olan Anıtkabir ne zaman yapıldı? İşte Ankara'da yer alan Anıtkabir özellikleri ve hakkında kısa bilgiler...
#AnıtkabirTürkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, bundan 86 yıl önce bugün hayata gözlerini yumdu. Her yıl rekor ziyaretçi sayısıyla artık bir anıt mezardan çok halkın Atatürk’e kavuşma alanına dönüşen Anıtkabir’in temeli de bundan 80 yıl önce bugünlerde atılmıştı… Ata’nın ebedi istirahatgâhını iki mimar, Emin Onat ve Orhan Arda tasarlamıştı. Anıtkabir’in mimari müellif vekili, Orhan Arda’nın oğlu yüksek mimar Ömer Arda ile buluştuk; Anıtkabir’in hikâyesini dinledik...
#AnıtkabirCNN Travel, dünyanın dört bir yanından birçok hamur işi lezzetini bir araya getirdi. Bazı kültürlerde 'ekmek' olarak nitelendirilen hamur işi lezzetleri listesinde ülkemizden ise simit yer aldı. Biz de bu haber üzerine uzmanlarımıza ‘Simitlerin peşinde yola çıkılacak adresler nereler?’ diye sorduk. İşte 10 şehirden mutlaka tadılması gereken 10 simit…
#Rotaİlköğretim ve liselerin ilk ara tatili 15 Kasım’da başlıyor. Neredeyse iki yıldır okula gitmiyorlardı ve ilk dönem pek çoğu için kolay geçmedi. Keşif duygusunu harekete geçirecek, doğaya ve dünyaya ilgiyle bakacakları güzel bir tatili hak ettiler. Bir hafta sürecek bu küçük molada hem dinlensinler hem de öğrensinler diye çocuklarımızla birlikte yapabileceğimiz verimli bir tatil planlamak için jürimize danıştık. Yurtiçinden ve yurtdışından 10 ilgi çekici öneriyi sıraladık.
#HürriyetGüneşin hangi pozisyon içerisinde olduğunu gösterebilen göksel durumların tamamına burç adı verilmektedir. Toplamda 12 burç bulunmaktadır yani güneş, senenin farklı tarihlerinde değişik açılarda yer almaktadır. Farklı tarihler içerisinde yer alması ise bireylerin doğum günleri ile ilişkilendirilip onların burcunu oluşturmaktadır. 10 Kasım tarihinin hangi burç olduğunu, bahsedilen burcun özelliklerini ve yükselenini, 10 Kasım tarihinde doğan ünlüleri, 10 Kasım tarihte bugün yaşanılan olayları sizler için derledik.
#Akrep BurcuAstroloji gelecekle ilgili tahmin yürütmesi ve insanların karakterleri ile ilgili bilgiler vermesi nedeni ile insanlar tarafından merak edilmektedir. Günümüzde pek çok kişi astrolojiyi yakından takip etmektedir. 26 Ağustos hangi burç ve burcu ne? 26 Ağustos tarihte bugün, doğan Türk ile yabancı ünlüler, yükseleni ve özellikleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#26 Ağustos Hangi Burç Ve Burcu Ne?1 Eylül gününün tarih sahnesinde ki yeri oldukça büyüktür. İnsanlar geçmişten günümüze 1 Eylül gününde neler olduğunu merak etmektedir. 1 Eylül günü tarihsel olaylar nelerdir? 1 Eylül hangi burçtur? 1 Eylülde doğan ünlüler kimlerdir? 1 Eylül ne günüdür? Sizler için 1 Eylülle ilgili merak edilenleri detayları ile derledik.
#1 Eylül Hangi Burç Ve Burcu Ne?Orta Asya'da yoğun olarak görülen mimari ve tarihi değerler bulunmaktadır. Türbe de yapısı itibariyle en çok merak edilen mimari yapılardan birisidir. Türbe nedir ve ne amaçla yapılmıştır? Mimaride Türbe ve örnekleri nelerdir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Türbe Nedir?Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, eğitimde Atatürk öğretimini ders ders ve yıl yıl anlattı. Bakan Selçuk, Atatürk’ün Hayat Bilgisi dersinde çocukluğundan İnkılap Tarihi dersinde devlet adamlığı yeteneklerine kadar pek çok özelliğinin öğretim programlarında yer aldığını vurguladı.
#Ziya SelçukTürkiye, bugün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 98’inci yılını kutlarken, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kurulduğu o günleri tarihçi İlber Ortaylı şöyle anlatıyor: 'Ankara’da yeni bir dönem başladı. İlk defa bir Meclis bütün iktidarı ele alıyordu.'
#23 NisanEskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in kim olduğu merak konusu oldu. Vatandaşlar, Yılmaz Büyükerşen'in yaşı, kariyeri ve özel yaşamına dair merak ettikleri detayları internette araştırıyor. Peki, Yılmaz Büyükerşen kimdir? Yılmaz Büyükerşen kaç yaşında?
#Yılmaz Büyükerşen Kimdir?MÖ 4000'li yıllarda yerleşim kurularak bir uygarlığa dönüşen Mısır'ın hikayesi, gizemini koruyor. Kendilerini tanrının oğlu olarak kabul eden firavunlar, mumyalar, lahit mezarları, kendine özgü yapıları ve kültürü ile hala büyük bir sırra sahip. Mısır'a gittiğinizde bu medeniyetin geçmiş dönemlerde bir başka medeniyetlerin etkisi altında kalmadığını kendi gözleriniz ile tanıklık edebilirsiniz. İşte size gizemli Mısır Uygarlığı...
#MısırMüfredat eleştirilerine Sivas programında yanıt veren Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, "Bir başkası 'Bu müfredatta Atatürkçülük kaldırıldı' diyor. Bizim İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi var, hem ortaokul, hem lise sonda. Onda hem Atatürkçülük öğretilir hem İstiklal Savaşımız, milli mücadele öğretilir. Şundan emin olun Atatürk'ün en büyük eseri Cumhuriyet'tir. Eğer Cumhuriyeti güçlendiriyorsanız, şehitlerin de Atatürk'ün de Atatürk'ün silah arkadaşlarının da bizden beklediğini yerine getiriyoruz demektir. En çağdaş, en bilimsel müfredatı yaptık ve evlatlarımıza bu yeni müfredatla eğitim vereceğiz" dedi.
#MEB‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. Mimarlık, tarihsel açıdan uğradığımız bütün duraklardan çok çok daha eski. İnsanın varlığıyla birlikte etrafını inşa etme çabası, dokunuşu upuzun bir sürecin ifadesi. Doğanın fiziksel koşullarından korunma çabası, başını sokacak bir mekân arayışı, sonrasında malzemelerin ve bilimin gelişimi derken basit ihtiyaçlardan ihtişama, işlevsellikten estetiğe, günü kurtarmaktan tarihe tanıklık etmeye onca yapı insanların, toplulukların, ait oldukları coğrafyaların da bir ifade biçimine dönüştü. Üzerinde yaşadığımız Anadolu da sayısız medeniyetin tanığı. Dolayısıyla mimarlık serüveninin de... Bu açıdan ‘En İyi 100 Mimari Eser’ soruşturmamızda 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Bu parantezin içinde antik çağ, Roma, Selçuklu, Osmanlı ve tabii ki Cumhuriyet dönemi mimarisi vardı. Jüri bu çağların ifadesi olan yapıları (tek ya da çoğul) kendi mimarlık anlayışları ve beğenileri doğrultusunda seçti. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. Biz de onların seçimlerini sayfalarımıza taşıyarak tarihe özel bir not daha düştük... Kültür hayatımıza ışık tutmasını dilediğimiz bu soruşturmayı da umarız öncekiler gibi beğenirsiniz diyelim... Not: Soruşturmamızda çeşitli nedenlerden dolayı hatıralarımızdan olmasa da fiziksel çevreden silinmiş, yıkılmış, hayatı sona ermiş yapılar yer almadı. 100’lük tablo, varlığını hali hazırda sürdüren yapılardan oluştu.
#Türkiye'deki En İyi 100 Mimari EserAnkaralı söyleşilerde akademisyen, psikolog, yazar, televizyon programcısı ve bir Ankara aşığı Prof. Dr. Üstün Dökmen’le sohbetimizde günümüz kentlerini, Ankara’yı da konuştuk. Söyleşimizin ikinci bölümünde konu kent ve mimari olunca, sohbetimize Dökmen’in kızı mimar Selcan Dökmen de destek verdi.
#Üstün DökmenMardin Savur’da dünyaya gelen bilim adamı Aziz Sancar’ın 2015 Nobel Kimya Ödülü aldığı töreni gururdan gözyaşı dökerek izledik. İsveç Kralı’nın elinden ödülünü alan Sancar Hürriyet’e açıkladı: “Ödülü 19 Mayıs’ta Türkiye’ye gelerek Anıtkabir’de Atatürk’e bırakacağım.” Sancar, kendisini yetiştiren, okutan Cumhuriyet’e çok şeyler borçlu olduğunu belirterek “Bu ödül Ata’mız sayesinde alınmıştır” dedi. Sancar’ı ‘büyük’ yapan özellikleri düşününce tablo şu: Kendisini okutan Cumhuriyet’i hiç unutmamış. Yaptığı işi ve hayatını hiç siyasallaştırmamış. Çok mütevazı. Abisinin oğlunun deyişi ile ‘hep toprağa değerek yaşayan bir insan’.
#NobelTürkiye Cumhuriyeti bugün 91’inci yaşını kutluyor. Bu kutlu günde tarihte iz bırakan ‘Cumhuriyet kadınları’nı hatırlıyoruz. Sanatta, sporda, siyasette hep öncü oldular. Kimi bilimde çığır açtı, kimi söylediği şarkıyla gönlümüzde taht kurdu. Ülkemizi ileriye taşıdılar. İşte Cumhuriyet’in sembolü 91 kadın...
GENELKURMAY Başkanlığı, bir ilke imza atarak Atatürk’ün Anıtkabir’de sergilenen 80 yaşındaki 3 makam otomobilini tamir ve bakıma aldırıyor. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in talimatlarıyla hızlandırılan çalışmanın ardından Atatürk’ün iki adet 1934 model Lincoln ve bir adet 1936 model Cadillac otomobil orijinaline uygun şekilde tamir, bakım ve restorasyonu yapılacak.