Mutfakta gelenekselliğin sınırı ne kadar olmalıdır? Hangi yemek ne zamandır bizim? Mutfakta yeni malzemeler kullanmak gelenekselliğe aykırı mı?Yeni pişirme teknikleri gelenekselliği etkiler mi? Gelenek ile gelecek arasında mutfak bir köprü olabilir mi?
#İlisıra (Köy) DolmasıAdını yurtdışında da sıklıkla duyurarak bizi gururlandıran şef Maksut Aşkar, geçen hafta Erim Leblebicioğlu’yla birlikte açtığı Neolokal’in 7’nci yaşını kutladı. İki gün boyunca mutfağında konuk şefleri ağırladı. Aşkar’la restoranın 7 yılını, yemekler, malzemeler, konuklar ve anılardan öne çıkan detaylarla birlikte 7 maddeyle özetledik.
#Maksut AşkarTantuniden içliköfteye, şnitzelden pastırmaya, cheesecake’ten elmalı tarta her şeyin veganını bulmak artık mümkün. Üstelik lezzetten ödün vermeden... İstanbul’da veganlara özel restoran, market ve kasapların sayısı her geçen gün artıyor. Özellikle Kadıköy-Moda Nostaljik Tramvay Hattı’na atlarsanız, bu mekânlara kolaylıkla ulaşabilir, enfes sofralara kurulabilirsiniz.
#VeganEvlerde oturuyor olabiliriz ama bu arada boş durmayıp ilk fırsatta yapabileceğimiz seyahati planlayabiliriz. Bu yazımda birlikte Türkiye turuna çıkalım ve Kars’tan Adapazarı’na tam mevsiminde olan malzemeler nelerdir, bunlarla damaklar nasıl şenlendirilir göz atalım.
#Kars YemekleriDünyanın dört bir yanından gastronomiye yön veren isimler, 3. Global GastroEkonomi Zirvesi için İstanbul’da buluşuyor. Turizm, Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği’nin (TURYİD) ev sahipliğinde gerçekleştirilecek zirve, 25 Mart’ta düzenlenecek. Bu yıl “Gastronomi Her Yerdedir!” temasıyla organize edilecek zirvede, sektör profesyonelleri ve gastronomi meraklıları; gastronomi dünyası, gastronominin ekonomi, turizm, diplomasiye yansımaları ile Türk mutfağının daha iyi tanınabilmesi konularında bilgi ve deneyimlerini paylaşacak.
#Rota TrakyaHer ülke mutfağını ve kültünü dünyaya anlatma ve tanıtma konusunda çok ciddi hamleler yapmakta. İtalya bunların başında yer alıyor. Zorlu AVM’de yer alan ITALY başlı başına bir proje. Bu işi çok başarılı bir şekilde yaptıkları kesin. Ülkemize ve şehirlerimize örnek olması açısından paylaşıyorum.
#BursaAcı bir hikâye bu... İstanbul Ermenilerinden Sevag Balıkçı, altı yıl önce Batman’da askerliğinin bitimine 20 gün kala, -ilginçtir, Ermeni techirinin başladığı 24 Nisan’da- bir başka asker tarafından vurularak öldürüldü. Ablası Lerna Balıkçı, bu acıyı bir yıl evden çıkmayarak taşıdı üzerinde. Sonrasında çözümü, bir zamanlar Sevag’la kurdukları ‘kafe açma hayali’ni gerçekleştirmekte buldu. Bu hayal Erivan’da gerçeğe dönüştü. Lerna Balıkçı’yla Ermenistan’dakilere Türkiye Ermenilerinin mutfağını tanıttığı kafe-restoranı ‘Cosi e la Vita’da buluştuk ve yaşadıklarını konuştuk...
#Sevag Şahin Balıkçıİstanbul’un sosyal hayatı geçen yıllarda gerileyedursun; fikir ve uygulaması Pozitif yapısı tarafından üstlenilen Bomontiada projesi hem Feriköy ve çevresinin dönüşümüne imkan verdi hem de sokağı özleyen sosyal kelebeklerin vakit geçirmeye bayıldığı bir köşeye dönüştü.
#Ferhan İstanbulluHülya Koçyiğit yemek yemeyi seven, yeni tatlara açık ve meraklı biri. Tatlıya ve kuruyemişe zaafı var, bu yüzden zaman zaman bir-iki kilo alıp veriyor. Gençliğinde olduğu gibi zeytinyağlılara düşkünlüğü hâlâ devam ediyor. “İyi ki Osmanlı döneminde yaşamıyoruz” diyorve ekliyor: “300 kilo olurdum”
Öğrenciyseniz bekârsanız, ev yemeği bulamıyorsanız, mutfakla aranız iyi değilse, vaktiniz kısıtlıysa ya da canınız sadece değişik bir şeyler tatmak istiyorsa siz de paket servise başvuruyorsunuzdur. Peki ya verdiğiniz sipariş siz açlıktan ölene kadar gelmezse ya da kapıya ulaştığında çoktan soğumuş olursa? Veya paketi açtığınızda her şeyin birbirine girdiğini, sizin için en önemli şey olan sosun unutulduğunu görürseniz? Bu hafta, işleri ya da yaşamları gereği sık sık dışarıdan yemek söyleyen jüri üyelerimize, paket servisini en iyi yapan adresleri sorduk.
Bu gece, yılbaşı gecesi. İçkisi, eğlencesi bol bir akşam sizi bekliyor. Ama bunun bir de sabahı var. Ayıldıktan sonra, yıla güzel bir kahvaltıyla başlamaktan daha güzel ne olabilir? Onlarca çeşit peyniri, zeytini, şarküterisiyle Türkiye’nin dört bir yanından en meşhur kahvaltıcılar bu listede. Salaş çay bahçesinin menemeni de var, lüks otellerin brunch’ı da.