1839 yılının 3 Kasım’ında okunan fermandan bu yana 185 yıl geçti. Tanzimat Dönemi’nin asıl önemli gelişmesi merkezi devlet teşkilatında yenilenme, taşralarda mahalli halkın kısmen idareye iştirak edilmeye başlaması gibi bir sürecin devam ettirilmesidir. Mühendislik ve tıp eğitimi başlamıştı, bu bir yeniliktir ama asıl önemlisi Türkiye idaresi eğitim alanında büyük bir teşkilatlanma ve ilerlemeye şahit oldu.
#Tanzimat DönemiAramızda çocukluğunda ya da gençliğinde bir milli bayram günü şiir okuma heyecanını yaşamamış olan var mı? 1970’li yıllarda ilkokul öğretmenim Mesude Aksoy’un ilçedeki kutlamalarda beni kürsüye çıkarıp bana şiir okutma çabası, hiçbir zaman gözümün önünden gitmez. Sınıfı süslerken öğretmenim benden, küçük makası doğrudan kendisine vermeyip sıranın üzerine bırakmamı istemişti.
#Konuk YazarMalazgirt Zaferi’nin 953. Yıldönümü’nde konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Bizim de yürüyüşümüz Türkiye Yüzyılı’nadır. Malazgirt Zaferi’nin rehberliğinde, aydınlığında inşallah bu yolu yürüyeceğiz. Malazgirt ruhunu yaşatacak ömrümüzün son nefesine kadar taşıyacak, bayrağı bizden devralacak yeni nesillere bir emanet gibi şanla şerefle teslim edeceğiz” dedi.
#Malazgirt ZaferiCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Malazgirt Zaferi'nin 953. Yıl Dönümü Kutlama Programı'nda açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Malazgirt, Türklerle birlikte tüm Müslümanların zaferidir. Davamız nesillere ve çağlara ışık olmaktır. Davamız hak ile batılın kıyamete kadar sürecek davasında her zaman hakkın yanında durmaktır. Zaman değişir, asırlar değişir ama ruh değişmez. Kan aynı kan, karakter aynı karakterdir. Bizim yürüyüşümüz Türkiye Yüzyılı'nadır, Malazgirt Zaferi'nin rehberliğinde, aydınlığında bu yolu yürüyeceğiz. Malazgirt ruhunu yaşatacak nesillere şerefle teslim edeceğiz" dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Malazgirt Zaferi'nin 953. Yıl Dönümü Kutlama Programı'nda açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bizim yürüyüşümüz, 'Türkiye Yüzyılı'nadır. Malazgirt Zaferi'nin rehberliğinde, aydınlığında inşallah bu yolu yürüyeceğiz. Sultan Alparslan'ın emanetlerine sahip çıkacağız. Malazgirt ruhunu yaşatacak, ömrümüzün son nefesine kadar taşıyacak, bayrağı bizden devralacak yeni nesillere bir emanet gibi şanla şerefle teslim edeceğiz" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanSivas'ta Anadolu Selçuklu Devleti zamanında yaptırılan Divriği Ulu Camisi ve Darüşşifası'nda 44 yıl önce üzeri betonla sıvanan ve 9 yıl süren restorasyon çalışması sonrası gün yüzüne çıkarılan haça benzetilen motifle ilgili Prof. Dr. Erdal Eser, "Kimi zaman bu motifin haç motifi olarak anlatıldığını ve algılandığını görüyorum ancak bunun gerçekle ilgisi yoktur. Burada haç motifi olmaktan daha çok, Hz. Muhammed'i simgeleyen bir mimari öge olan minber ve dolayısıyla Hz Peygamber'in vurgulanması amaçlanmıştır. Her artı işaretini gördüğümüzde bunu haç olarak görüyoruz ama bu doğru değil" dedi.
#SivasSivas'ta Anadolu Selçuklu Devleti zamanında yaptırılan Divriği Ulu Camisi ve Darüşşifası'nda 44 yıl önce üzeri betonla sıvanan ve 9 yıl süren restorasyon çalışması sonrası gün yüzüne çıkarılan haça benzetilen motifle ilgili Prof. Dr. Erdal Eser, "Kimi zaman bu motifin haç motifi olarak anlatıldığını ve algılandığını görüyorum ancak bunun gerçekle ilgisi yoktur. Burada haç motifi olmaktan daha çok, Hz. Muhammed'i simgeleyen bir mimari öge olan minber ve dolayısıyla Hz Peygamber'in vurgulanması amaçlanmıştır. Her artı işaretini gördüğümüzde bunu haç olarak görüyoruz ama bu doğru değil" dedi.
#SivasUNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'ndeki Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası, 9 yıl süren restorasyonun ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın video konferansla katıldığı törenle yeniden ibadete açıldı. Camide 9 yıl sonra ilk öğle namazı kılındı.
#SivasBizim Tarih Kurumu’nu taşıyacaklar. Lüzumsuz bir tasarruf. Biz aksine kendi kafalarımızda Türk Tarih Kurumu’yla Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’ni yan tarafta boşaltılan Olgunlaşma veya eski adıyla İsmet Paşa Kız Enstitüsü’nün binasıyla birleştirip Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nin arkasındaki saçma sapan kısmı yıkıp Bruna Taut’un, Turgut Cansever’in Cumhuriyet mimarlarının özgün eserlerini bir arada Ankara Üniversitesi’nin Atatürk Bulvarı kampüsü gibi Beşerî Bilimlerin beynelmil, unutulmaz bir merkezî olarak planlamıştık. Şimdi ise bu dala el atanlar daha başka yapmışlar. Şehrin ta dışında kutup yıldızı gibi beş köşeli bir bina yapmaya başlamışlar ki bana kalırsa hiçbir işlerliği olmadığı temininden belli oluyor.
#Türk Tarih KurumuYöresel lezzetlerimizden tutmaç çorbası, besleyici ve bol vitamini ile özellikle kış ayları ve salgınlardan korunmak için şifa olacak. Et suyu ile pişirmeye özen gösterirseniz vitamini katlanarak artacaktır. İşte Rüzgar Şef'ten tutmaç çorbası tarifi ve yapım aşamaları...
#Tutmaç ÇorbasıDile kolay, kentin tarihi ta M.Ö. 3000 yılına uzanıyor. Hatti, Hitit, Frig, Lidya, Pers, Selevkos, Bergama Krallığı, Roma, Bizans, Selçuklu, Sâhib Ataoğulları, Germiyanoğulları, Osmanlı ve nihayetinde Türkiye Cumhuriyeti… İnanılmaz bir tarihi zenginlik söz konusu. Geçmişi bugünle tanıştırıp yarınlara taşımak, tarihi-kültürel mirası bir arada toplamak, korumak ve sergilemek amacıyla yapımına 2011’de başlanan ama tamamlanması 2023’ü bulan Afyonkarahisar Müzesi, heybetiyle büyülüyor. Burada yok yok! Şimdiden söyleyeyim, asla ayak üstü gezilecek bir yer değil. En az yarım gününüzü ayırın ve bu köklü geçmişi aynı çatı altında adeta yaşayarak tanıyın.
#AfyonkarahisarCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu tarafından Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek 10 Kasım Atatürk'ü Anma töreninde açıklamalarda bulundu. Erdoğan, İsrail'in Gazze'ye saldırılarına tepki göstererek "Bütün dünyanın gözü önünde bir felaket, bir facia, bir insanlık suçu yaşanıyor" dedi. Erdoğan, "Ülkemiz topraklarını da içeren vadedilmiş topraklar hezeyanıyla nükleer silah kullanma tehditleriyle sabrımızı zorluyorlar.10 binlerce insanın yitip giden canlarının hesabı sorulacak. Zulmün hesabı elbette sorulacaktır" dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanAntalya'nın ilk ve en eski mahallesindeki tek katlı evin köşe duvarında, Anadolu Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat'ın haber kuşları ile hayat ağacının figürlerine rastlandı. Antalya Valiliği Kültür Varlıkları Birim Sorumlusu Cemil Karabayram, eserlerin bölgede ilk defa görüldüğünü ve başka örneği olmadığını söyledi.
#Haberci KuşlarKuruluş Osman Yakup Bey'in hayatı, dizinin izleyenleri tarafından dikkat çekti. Germiyanoğlularının Bey'i olan Yakub Bey'i Kuruluş Osman dizisinde, başarılı oyuncu Mirza Bahattin Doğan canlandırıyor. Tarihi bilgilere göre Türk'ün ve İslam'ın birliğine hizmet eden siyasi bir deha olan Yakup Bey, Anadolu'nun hakimi Selçuklu Devleti'yle aynı güce sahip oldu. Üç defa Germiyanoğulları Beyi olan Yakub Bey, gözü kara ve kılıcını cesurca kullanması ile tarihte ön plana çıkıyor. Peki, Kuruluş Osman Yakup Bey kimdir? Tarihte Germiyanoğulları Yakub Bey ne zaman, nasıl öldü? İşte, Kuruluş Osman Yakup Bey'in hayatı hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Kuruluş Osman Yakup BeyCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen "Büyük Filistin Mitingi"nde açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ufkumuzun uzandığı her yerde kalplerini ve gözlerini bize çevirmiş kardeşlerimizin derdi ile dertlendiğimiz yardım eli uzattığımız gerektiğinde sınırlarımızı açtığımız kardeşlerimize yaptığımız gibi Gazze için de bugün olduğu gibi kıyamdayız" ifadelerini kullandı. Erdoğan, "İsrail 22 gündür açıkça savaş suçu işliyor. İsrail biz de seni savaş suçlusu diye dünyaya ilan edeceğiz. Bunun hazırlığını yapıyoruz. Savaş suçlusu olarak İsrail'i dünyaya tanıtacağız" dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen "Büyük Filistin Mitingi"nde açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ufkumuzun uzandığı her yerde kalplerini ve gözlerini bize çevirmiş kardeşlerimizin derdi ile dertlendiğimiz yardım eli uzattığımız gerektiğinde sınırlarımızı açtığımız kardeşlerimize yaptığımız gibi Gazze için de bugün olduğu gibi kıyamdayız" ifadelerini kullandı. Erdoğan, "İsrail 22 gündür açıkça savaş suçu işliyor. İsrail biz de seni savaş suçlusu diye dünyaya ilan edeceğiz. Bunun hazırlığını yapıyoruz. Savaş suçlusu olarak İsrail'i dünyaya tanıtacağız" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanAtv ekranlarının sevilen dizisi Kuruluş Osman çarşamba akşamları izleyiciyle buluşuyor. Kuruluş Osman Yakup Bey kimdir? sorusu da bu hafta yayınlanan yeni bölümde yaşanan olaylar sebebiyle merak ediliyor. Yakup Bey, Germiyanoğlularının Bey'idir. Türk'ün ve İslam'ın birliğine hizmet eden siyasi bir dehadır. Gözü karadır, kılıcını cesurca kendinden kalabalık ordulara doğrultur. Peki, Tarihte Germiyanoğulları kimdir? İşte Kuruluş Osman Germiyanoğulları ve Yakup Bey ile ilgili bilgiler!
#Kuruluş Osman Yakup BeyYemek yemek, insanoğlunun yaşamını devam ettirebilmesi için ihtiyaç duyduğu en önemli olgudur. Yemek ile ilgili alışkanlıklar toplumdan topluma farklılıklar göstermektedir. Bu tür alışkanlıklar o toplumun kültürel bir parçasıdır. Toplumun yaşam şekli, o toplumun beslenme kültürünü yansıtmaktadır. Yaşam şeklinin değişmesi, beslenme alışkanlıklarının ve kültürünün değişmesinde önemli bir etkendir. Türk Mutfak kültürü denildiğinde, Türkiye toprakları üzerinde yaşayan insanların tüketmiş olduğu yiyecek ve içecekler ile bunların hazırlanmasında, pişirilmesinde ve saklanmasında kullanılan araç gereç ve teknikler anlaşılmalıdır. Türk Mutfak kültürü, dünyanın en önemli mutfakları arasında yer almaktadır.
#Mutfakİslamiyet öncesi Türk devletlerinde erkek çocuklarına verilen birçok isimde ''ol'' kelimesi yer alır. Doğan çocuğun nasıl bir fert olması isteniyorsa o isimde geçer. Erol ismi de ''er'' ve ''ol'' kelimelerinin birleşmesinden oluşmuştur. Er kelimesi yiğit, sözünden dönmeyen ve dürüst anlamına gelir. Erol ne demek? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Erol İsminin Anlamı Nedir?Konya İlimiz gerek tarihi gerekse kültürel mirası bakımından ülkemizin en dikkat çeken illeri arasındadır. Öyle ki Anadolu Selçuklu devleti gibi bir medeniyetin başkentliğini de yapmış bir şehirdir. Kültürel açıdan ise Mevlana gibi dünyaca ünlü bir düşünürün yaşadığı yerdir. Ayrıca Konya bu özelliklerinin yanı sıra Türk mutfağının da önemli bir temsilcisi konumundadır. Bu nedenle pek çok kişi tarafından Konya yemekleri merak edilmektedir. Bireylerin aklına sık sık gelen soruların başında Konya yemekleri nelerdir? Konya'da ne yenir ve neyi meşhur? Konya mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nelerdir? Gibi sorular bulunmaktadır. Bu ve benzeri soruların cevaplarını sizler için derledik.
#Konya YemekleriMalazgirt Zaferi’nin 952. yıldönümü kutlama programına katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Malazgirt Zaferi’ni yeni bin yılın başında kazanmıştık. Şimdi ikinci bin yılın başında yine aynı heyecanla buradayız. Türkiye Yüzyılı’nı inşa edeceğiz” dedi ve özetle şu mesajları verdi:
#MalazgirtCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Malazgirt Milli Park Alanı'nda, Malazgirt Zaferi'nin 952. yıl dönümü kutlama programında açıklamalarda bulundu. "İkinci bin yılın başında aynı heyecanla buradayız" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bugün burada gerisinde çok büyük emeklerin, mücadelelerin olduğu vizyondan söz ediyoruz. Eser ve hizmetlerimizle Cumhuriyetimizin kazanımlarını tahkim ettik. Birilerini sürekli karamsarlık yaymaya çalışmasına bakmayın. Türkiye Yüzyılı'nın inşasının önüne geçilemeyecektir" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanBursa’nın güçlü ilçeleri var. Onların başarılı faaliyetleri hem kendilerine hem de Bursa markasına güç veriyor. İlçe belediyelerin son dönemde yaptığı başarılı organizasyonlara, festivallere katılıyorum, güzel işler çıkarıyorlar. Bu sayfada da gözlemlerimi ve değerlendirmelerimi yapıyorum.
#BursaAntalya’nın tarihi simgesi Yivli Minare’nin, depreme karşı dayanıklılık deneysel çalışmasında, güneye doğru 35 santimetre yatık olduğu ortaya çıktı. Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ramazan Özçelik, “Yaptığımız ilk çalışmalarda, Yivli Minare’nin Antalya’da beklenen bir depremde yıkılmasının söz konusu olduğunu gördük” diye konuştu.
#AntalyaKastamonu’nun ismi birkaç şekilde bulunduğu anlatılır. Kimi Kaşkaların Gastumanna’dan, kimi de “Kastın neydi Moni?” hikâyesinden geldiğini söyler. Ancak şu var ki; tarihiyle, Atatürk’ün Şapka Devrimi’ni gerçekleştirdiği Kastamonu mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında gelir.
#Bursa