Paylaş
MALZEMELER
2 su bardağı yeşil mercimek
1 su bardağı haşlanmış nohut (isteğe bağlı)
8-9 su bardağı et suyu (normal su da kullanabilirsiniz)
ERİŞTE HAMURU İÇİN;
1 adet yumurta
1 kahve fincanı su
Yeteri kadar un
SOS İÇİN;
50-100 gr tereyağı
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
4 diş sarımsak
1 çay kaşığı tuz, karabiber, pul biber, kuru nane
1 adet büyük limonun suyu
YAPILIŞI
Bazı yörelerde “kahırtlak” da denen erişte hamuru için; yumurtayı derin bir kaba kırıp suyu da koyun. Bir tutam tuz atıp parmak uçlarınızla karıştırın. Unu da azar azar ilave edip yoğurarak kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin.Hamuru az unlu tezgahta açabildiğiniz kadar ince açıp neredeyse mercimek tanesi büyüklüğünde kesin. Bir su bardağı kadarını çorba için ayırın. İsterseniz hamurları kızgın yağda kızartarak da kullanabilirsiniz.Mercimeği yıkayıp süzdükten sonra bir tencereye aktarın. Üzerine çıkıncaya kadar et suyu ekleyip kaynamaya bırakın. Kaynadıktan 10 dakika sonra erişteyi ilave edin. Haşlanmış nohudu da isterseniz ilave edin.Arada sırada karıştırarak 5 dakika daha pişirip ocaktan alın.Sosu için; yağı bir tavada eritip salçaları ve dövülmüş sarımsağı ekleyin. Karıştırarak 3-4 dakika daha pişirip tuzu ve baharatları ilave edin. Bir dakika sonra ocaktan alın.Sosu, çorbanın olduğu tencereye aktarıp karıştırın. Limon suyunu da katıp 1-2 dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alın. Sıcak sıcak servise sunun. Afiyet olsun...
ANADOLU SELÇUKLU VE OSMANLI
mutfaklarında da yemek listelerinin başında yer alan TUTMAÇ, XI. yüzyılda da Türklerin en meşhur yemeği idi.“TUTMAÇ, Orta Asya'lı Türkler'in icat ettiği bir erişte yemeğidir. Tutmaçtan bahseden ilk yazılı kaynaklardan olan, Kaşgarlı Mahmut'un yazdığı ‘Divan-ü Lugati't Türk'te anlatıldığına göre tutmaç, el kesimi eriştelerden ve kavrulmuş kıymadan oluşan yoğurt bazlı bir yemektir Mantı'nın bir nevi dolgusuz versiyonunu andırır.”Türklerin Yakın ve Orta Doğu’da yayılmış oldukları ülkelerdeki öteki kavimler tarafından da tanınan tutmaç, bugün de Anadolu’nun muhtelif yerlerinde pişirilmektedir.
Oldukça teferruatlı bir yapılışa sahip olan ve uzunca bir ameliyeden geçen tutmaç yemeği, içine konan katıkların çok bol ve besleyici, hatta tedavi edici özelliklerde oluşlarından dolayı çok semirtici, sindirimi de o derecede güç, yani tok tutucu bir yemek idi.
Paylaş