Antarktika’da yer alan ve ‘Kıyamet Buzulu’ olarak bilinen Thwaites Buzulu, beklenenden çok daha hızlı eriyor. Uzmanlar, son yıllarda giderek daha da artan bu çökmenin dünya genelinde büyük felaketlere yol açacağı konusunda uyarıyor. Peki Thwaites Buzulu tamamen çökerse bizleri neler bekliyor?
#Küresel IsınmaGezegenimizin en soğuk ve en ıssız kıtası Antarktika, yaşamak sadece birkaç bin kişiye nasip olan benzersiz bir tecrübe. Peki burada yaşamak nasıl bir şey? O şanslı azınlığın arasına katılabilmek için hangi özelliklere sahip olmak gerekiyor?
#AntarktikaKoronavirüs (Covid-19) salgınında seferlerini durduran lüks tatil gemilerinde seferlerin tekrar başlamasıyla koronavirüs görüldü. Norveç’te bulunan MS Roald Amundsen ve Tahiti’de bulunan Paul Gauguin gemilerinde koronavirüs tespit edildi.
#KoronavirusÇin'in Wuhan kentinde ortaya çıktıktan sonra küresel bir soruna dönüşen yeni tip corona virüs (Covid-19) Antarktika dışında tüm dünyayı sardı. Başta Asya, Avrupa ve Amerika kıtasını vuran corona virüsün tek vurmadığı kıta olan Antarktika'da sadece 4 bin kişi yaşıyor. Onlar küresel bir kriz haline gelen corona virüsü uzaktan takip ediyorlar.
#KoronavirüsRusya Ulusal Nükleer Araştırmalar Üniversitesi'nden (MEPhI) bilim insanları dahil olmak üzere uluslararası araştırmacılardan oluşan bir ekip, Fermi Gama ışını Uzay Teleskobu'nun elde ettiği verileri incelerken yüksek enerjili galaksi fotonlarından gelen bir sinyal belirledi.
#UzayEvet, yanlış okumadınız...Ben bir ‘Sonradan görme lüks düşkünü’yüm...’Çünkü lüksü sonradan gördüm...45-50 yaşımdan sonra yani...İzmir’in mütevazı bir mahallesinde doğdum, 45 yaşıma kadar mütevazı imkânlarla yaşadım.Sonra Allah yürü ya kulum dedi ve ben de yürüdüm.
#İzmirAntarktika’da şu anda yaz. Türkiye’nin önemli beyin cerrahlarından Prof. Dr. Talat Kırış gibi sizin de hayaliniz bir gün beyaz kıtayı keşfe gitmekse şimdi tam zamanı. Arjantin’den 4.5 gün yelkenliyle Antarktika’ya ulaşan Kırış, hiçbir devlete ait olmayan bu büyülü dünyada bir ay geçirdi. Penguenlerin arasında dolaştı.
#AntarktikaNorveçli jeolog Hans Amundsen paraşütüyle havada süzülürken bir yandan da bunu kamerasına almaya çalışıyordu. Ancak birden bire gökten bir taş geldiğini ve hemen yanı başından geçtiğini fark etti. İlk anda üzerine gelen cismin göktaşı olduğuna emin olamayan Amundsen, kameranın kaydettiği görüntüleri izleyince şoke oldu. KURGU: Levent SERT
#Norveçli JeologNorveçli kâşif Roald Amundsen ve ekibinin 20 Ekim 1911’de başladığı Güney Kutbu’na erişim yolculuğu, 14 Aralık 1911’de kutup noktasına ulaşılmasıyla başarıldı. Geçen yıl, yine bir Norveçli kâşif olan Christian Eide 100. yıl anısına, Amundsen’in izlediği rotayı takip ederek, Güney Kutbu’na tek başına ve desteksiz 24 günde ulaştı
Natural History Museum, İngiltere’nin dünya çapında önemli ziyaret merkezlerinden biri. 250 yıldan uzun süredir doğal hayatla ilgili bilgiler üretip paylaşıyor. Müzenin ‘Ice Station Antarctica’ sergisi, İstanbul Exhibition tarafından Türkiye’ye getirildi. İngiltere’den 4 tırla taşınan ve 850 metrekarelik alana yayılan sergide Antarktika’ya dair her şey var. Penguen kusmuğu kokusu bile...