Alzheimer hastalığına yakalananların yakınları, hastalığı yaşayanlar kadar zor bir süreç geçiriyor. Ancak birçok hastalık gibi Alzheimer için de hayatı kolaylaştırmak mümkün. Acıbadem Bursa Hastanesi Nöroloji Kliniği’nden Doç. Dr. F.Çiğdem Doğulu, 65 yaş üstü her 5 yaş grubu için Alzheimer hastası yüzdesinin iki katına çıktığını kaydetti. Dr. Doğulu Alzheimer hastalarının yakınlarına hayatlarını kolaylaştıracak 10 öneri verdi.
#AlzheimerGöğüs Hastalıkları Bölümünden Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, “Pandemi döneminde stresle birlikte üstümüzdeki baskının sağlıklı uykuyla azaldığını görüyoruz. Bu nedenle uyku hijyenine dikkat edilmeli, en geç saat 22.00-23.00 gibi uyumalıyız” dedi.
#UykuUyku konusunda çok sorun yaşayan insanlarda Alzheimer’ın daha sık görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, “Aynı zamanda pandemi döneminde stresle birlikte üstümüzdeki baskının sağlıklı uykuyla azaldığını görüyoruz. Bu nedenle uyku hijyenine dikkat edilmeli, en geç saat 22.00-23.00 gibi uyumalıyız” dedi.
#Prof. Dr. Muhammed Emin AkkoyunluPandemi döneminde stresle birlikte üstümüzdeki baskının sağlıklı uykuyla azaldığını görüyoruz. Uyku hijyenine dikkat edilmesi ve en geç saat 22.00-23.00 gibi uyunması gerektiğini söyleyen Göğüs Hastalıkları Bölümünden Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, uyku problemi yaşayanları Alzheimer riskine karşı da uyardı.
#UykuBugün 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü, günümüzde artık çoğu kişinin bildiği ve belli bir yaşın üzerindeki insanlar tarafından ciddi bir gelecek korkusu olarak ifade edilen bir hastalık. Dünya Alzheimer Günü kapsamında Doç. Dr. Can Hakan Yıldırım Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı, Alzheimer hastalığına karşı erken tanı ve korunmanın önemini vurgularken, Alzheimer’dan korunma hakkında bilgiler verdi.
#AlzheimerDemans yaşlanma ile karşılaşılan en önemli hastalıklardan biri olup, ölüm nedenleri arasında 3. sırada olmasına karşın bakım gerektiren hastalıkların başında gelir. Demans hastalığı, dejeneratif nedenli, damarsal nedenli, travmaya bağlı, enfeksiyona bağlı, tümöre bağlı, sistemik vücut hastalıkları ve toksik hastalıklar ile ilgili olmak üzere çeşitli nedenler sonucu ortaya çıkmaktadır. Peki, demans nedir, demans belirtileri neler?
#Demans Nedir?Antibiyotiği keşfettik, hijyen şartlarını iyileştirdik, hastalıklara karşı yeni tedavi yöntemleri geliştirdik... İnsanlık üzerine düşeni yaptıkça karşılığını da alıyor: Ortalama insan ömrü uzuyor! Dünya yakında 50’lik çıtırların, 65’lik delikanlıların hâkimiyetine girecek, 100 yaşında olmak haber değeri taşımayacak. Ama önemli olan uzun yaşamak değil, uzun ve sağlıklı yaşamak. Geçen günlerde düzenlenen, ‘Türkiye Aktif ve Sağlıklı Yaşlanma Zirvesi’nde ele alınan konulardan yola çıktık, istatistiklere baktık, uzmanlara sorduk: 20 maddede; ömrümüz ne kadar uzadı, daha da uzamasına hazır mıyız?
#İnsan Ömrü Ortalama Kaç YıldırLimon nanesi, oğul otu, kovan otu olarak bilinen “melissa officinalis” bitkisinin başta bunamaya yönelik olmak üzere fonksiyonel özelliklerinin belirlenmesi ve değerlendirilmesine yönelik araştırmaların, bitkinin alzheimer hastalığına karşı olumlu sonuçlar verdiğini gösterdiği bildirildi.
Hollanda’da Alzheimer Türk hasta sayısının artması üzerine harekete geçen Hollanda Alzheimer Vakfı, Türklere yönelik bilgilendirme toplantıları düzenlemeye başladı. Toplantılarda, orta yaşlarda ve özellikle yaşlılık dönemlerinde ileri gelen başkalaşma, hafıza kaybı, hatırlamada ki zorluklar ve kişide ki tavır değişlikleri konuları ele alındı.