Altın fiyatları için gözler Jerome Powell'a çevrildi! Altın fiyatları 8 Kasım 2023 itibarıyla takip ediliyor. Günlük ve saatlik olarak kontrol edilen gram altın ve çeyrek altın fiyatları yatırımcılar tarafından önem taşıyor. Ons altın beklentilerin zayıflaması ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın yarın faize ilişkin yapacağı açıklamalar öncesinde düşüş yaşadı. Altın neden düşüyor? sorusu da bu bağlamda merak edilmeye başlandı. Peki, 8 Kasım gram altın, çeyrek altın ve ons altın ne kadar oldu? İşte güncel altın fiyatları 8 Kasım 2023 Çarşamba!
#Altın Fiyatları 8 Kasım 2023Borsa İstanbul’da 23 Temmuz’dan bu yana düşen bir trend var. Bir gün yükseliş, ertesi gün düşüş, öngörülemez bir görünüm hakim. Adeta sabır sınıyor. Bu ortamda hisse seçiminde kârlılık analizleri kadar bilançoların borçluluk yapısına daha yakından bakılması gereken bir süreçten geçiyoruz. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “BIST 50’deki açığa satış yasağını kaldırmayı değerlendiriyoruz” açıklaması bir tepki yükselişi getirse de borsadaki yaraya tek başına merhem olması zor.
#Borsa İstanbulSon bir yıldır uygulanan ekonomik programın hedefleri gerçekleştikçe piyasanın güveni de artmaya başladı. Ekonomi yönetimi enflasyonda “Mayıs ayına kadar zirve, yılın ikinci yarısı için ise düşüş” yönlü bir takvim veriyordu. Bunun ilk adımı atıldı, temmuz ve ağustos sonrası baz etkisiyle düşüşün hız kazanması bekleniyor. Dezenflasyon sürecinin başlamış olmasının verdiği rahatlama ile piyasa bozucu olumsuz bir haber akışı olmadığı taktirde Borsa İstanbul başta olmak üzere piyasalarda olumlu etki sürebilir.
#TCMBBorsa İstanbul’da işlem hacminin artması, yabancı alımların sürüyor olması olumlu havanın devam etmesine neden oluyor. Ama asıl etkili olan yerli yatırımcıların artan ilgisi. Alternatif piyasalardaki durgunluk yerli yatırımcıyı tekrar borsaya döndürdü. Son dönemde yerli yatırımcıların BIST100 Endeksi’ndeki yükselişe katkısı yabancının önüne geçti. Bu da iyimserliğin sürmesinin ana nedeni olarak görülüyor.
#BORSA İstanbulBorsa İstanbul’da yeni yılın ilk günlerinden itibaren başlayan ralli devam ediyor. Yabancı yatırımcıların devam eden alımlarına yerli yatırımcıların da katılımıyla BIST100 Endeksi 9.000 puan seviyesine ulaştı. Yılbaşından bu yana yüzde 25 prim oluştu. Konut, döviz, faiz, altın gibi yatırım araçlarıyla karşılaştırıl-dığında BIST100 Endeksi’nin getirisi açık ara önde. Elbette henüz ‘zirve oluştu’ demek için erken ama Borsa İstanbul’da iyimserlik sürebilir.
#TCMBEv sahibi olmak isteyenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Yükselen kiralar nedeniyle tasarruflarını konuta yönlendirmeye başlayanların sayısı düşüşe geçen fiyatlarla artabilir. Uzmanlar konut alımı için tam zamanı olduğunu, fiyatların ilerleyen zamanda hızla yükseleceğini ve ev almayanların pişman olacağını belirtti. Düşük faizli kredi için de faiz oranının iddia edilenlerden yüksek olabileceğine yönelik detaylara yer verildi. Aşçıoğlu Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Aşçıoğlu fiyatların yükseleceğini, Lüks Konut Uzmanı Merve Ertem Marangozoğlu konuta talebin patlayacağını, ArsaVev Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Öztürk ise arsa ve konut dışı gayrimenkulün en çok kazandıran yatırım aracı olduğunu söyledi.
#KonutGeçen yıl dolar yatırımcısına yüzde 57 ile enflasyonun altında getiri sağlarken, BIST 100 endeksi dolar bazında bakıldığında yatırımcısına yüzde 14 kaybettirdi. Gram altında yıllık kazanç yüzde 78.8 oldu. En yüksek getiriyi ise yüzde 157 ile Bitcoin, yüzde 97 ile Ethereum sağladı.
#Dolar2022’de global olarak belirledikleri ‘deneyim şampiyonu olma’ vizyonunu Türkiye’de çok iyi bir şekilde uygulamaya koyduklarını belirten MediaMarkt Türkiye CEO’su Hulusi Acar “Hem mağazalarımızda hem de dijital mecralarda müşterilerimizin ürüne karar vermelerinden satın alımlarına, kullanım sırasında sunduğumuz desteklerden ürün ömrünü bitirdiğinde dahi onların yanında olmamıza kadar daha iyi bir alışveriş ve kullanım deneyimi için çalıştık, çalışmaya devam ediyoruz. Deneyim şampiyonluğu odağında 2023 yılına bakarsak, MediaMarkt Türkiye için iyi bir yıl olduğunu söyleyebilirim” dedi.
#Mediamarkt6 Şubat depremleri nedeniyle bu yıl ülkece yastaydık. Yaza doğru canlanmaya başlayan kültür-sanat ve spor etkinliklerinde bir arada olmak bir nebze de olsa iyi geldi. Sinemaya gittik; ‘Hayat’, ‘Tanrının Unuttuğu Yer’ gibi başyapıtları izledik. Konserlere, festivallere katıldık; Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı için özel bir şov hazırlayan Edis’le coştuk. Tiyatroyu da ihmal etmedik, Haluk Bilginer ve Zuhal Olcay’ın 20 yıl sonra ‘Kel Diva’da buluşmasına tanık olduk. Brieflyart’taki sergisini gezerken değerli sanatçı Şenol Yorozlu’nun kısa bir süre sonra aramızdan ayrılacağı aklımıza bile gelmedi. Canımız evde oturmak istedi, açtık Murathan Mungan’ın ‘995 km’sini okuduk, Mert Demir’in ‘Ateşe Düştüm’ şarkısıyla hüzünlendik. Akşam olunca Gallada’da güzel bir yemek yiyip arkasından Frankie’de müzik dinledik. İstanbul Modern’in önünden geçerken Renzo Piano imzalı binasını hayranlıkla inceledik. Bu arada spordaki başarılarımız bizi mutluluktan ağlattı. Antalya yine tatil için ilk tercihimiz oldu. Barbie çılgınlığı modayı esir alırken herkesin dilinde iklim değişikliği vardı… Ve elbette bir de şu soru: “Yapay zekâ dost musun, düşman mısın?”
#Melis YılmazMKK’nın verileri, kasımda borsadaki yerli yatırımcı sayısının ekime göre 350 bin kişi azaldığını ortaya koydu. En hızlı düşüş, 20-25 yaşındaki gençler ve yatırım tutarı 1001-5 bin TL arasında olan küçük yatırımcılar tarafında gerçekleşti. Peki neden? Uzmanlara göre sadece halka arzlardan kazanç sağlamak için borsaya giren küçük yatırımcılar, hem arzlar azaldığından hem de ufak getiriler sonrasında umduklarını bulamadıklarından borsadan çıkmayı tercih etti.
#BorsaEkonomi yönetiminin uyguladığı politikalar etkilerini göstermeye başladı. TCMB verilerine göre 10 Kasım ile biten haftada yabancı yatırımcılar; hisse senetlerinde 7.3 milyon dolar, tahvil bonoda 131 milyon dolarlık alım yaptı. Son dönemde tahvil bonodaki en yüksek alımı gerçekleştirdiler. Öte yandan üçüncü çeyrek bilançoları beklenenden de iyi geldi. Ortadoğu’da devam eden savaşın yayılma olasılığının zayıflaması da önemli. Bu çerçevede Borsa İstanbul’da toparlanma çabalarının devamı beklenebilir.
#Yabancı Yatırımcıİsrail-Filistin savaşının yayılma riskinin zayıflaması piyasalardaki baskıyı biraz da olsa hafifletti. Ancak yine de tedirginlik korunuyor. İç ve dış piyasaların gündemleri farklı. İçeride Merkez’in kararlarına bağlı olarak tahvil faiz oranlarındaki yükseliş odukça dikkat çekici. Zira bugünlerde son 20 yılın en yüksek seviyeleri test ediliyor.
#HamasOrtadoğu’daki gerilimin gölgesinde borsalarda satıcılı bir görünüm ve güvenli limanlara ilgi devam ediyor. Dış borsalarda ekonomik yavaşlamaların etkileri hissedilirken içeride şirket bilançoları farklı bir görünüm sergiliyor. İyi gelen banka ve sanayii şirketi kârlarını enflasyon etkisi ile düşünmekte fayda var. Hisse seçimlerinin daha da önem kazandığı günlerdeyiz. Bu dönemde yatırımcı anlayışıyla geri çekilmelerde hisse biriktirmek ve destek seviyelerine yaklaştıkça maliyet oluşturmak orta ve uzun dönem için yararlı olabilir.
#GSYHTicaret Bakanı Ömer Bolat, temmuz ayına ait dış ticaret rakamlarını basın toplantısıyla açıkladı. Bakan Bolat "İhracatımız Temmuz ayında yüzde 8,4 artışla 20 milyar 93 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Böylelikle tarihin en yüksek Temmuz ayı ihracat değerine ulaşılmıştır" dedi.
#Ömer BolatHazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, İş Dünyası Buluşması programına katıldı. Bakan Nebati "Enflasyonda da son dönemde belirgin bir gerilemeye şahit olduk ve ilerleyen aylarda Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi yüzde 50, 40 ve 30’lara doğru gerileyecektir" dedi.
#Nureddin NebatiHazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, İş Dünyası Buluşması programına katıldı. Bakan Nebati "Enflasyonda da son dönemde belirgin bir gerilemeye şahit olduk ve ilerleyen aylarda Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi yüzde 50, 40 ve 30’lara doğru gerileyecektir" dedi.
#Nureddin NebatiHazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde, "2022 Yılı Değerlendirmesi 2023 Yılı Hedefleri Programı"nda konuştu. Bakan Nebati "Yüksek büyüme performansımızın etkisiyle 2022 yılında kişi başına gelirimiz 10 bin dolar seviyesini aşacağını öngörüyoruz. Ki bu, Orta Vadeli Program tahmininizin de zerindedir. 2023 yılında da kişi başına gelirimiz inşallah daha da yükselerek 12 bin doların üzerine çıkacaktır" dedi. Bakan Nebati ayrıca "Yılsonu tüketici enflasyonu OVP’de hedeflediğimiz rakamın da altında gerçekleşerek yüzde 64,3 oldu. 2023 yılında enflasyondaki düşüş devam edecektir" sözlerini söyledi.
#Nureddin Nebati2023 yılı Türkiye otomotiv sektörü açısından önemli dönüm noktalarından birisi olacak. Togg öncülüğünde elektrikli araç satışları 40 bin adede yaklaşacak, Renault ve Tofaş yeni üretim stratejilerini duyuracak, araçlardaki bağlantı servisleri nihayet Türkiye’de de kullanılacak. Geçen yıla damgasını vuran araç bulunurluğu sorunu devam edecek. Fiyatlardaki artış ise hem küresel hem yerel etkilerden dolayı sürecek.
#Otomotiv SektörüBorsada kâr satışlarına rağmen çıkış trendi devam ediyor. Gelen satışların çıkış trend destek seviyelerinin üzerinde karşılanması önemli görülürken teknik analistlerin “yatırımcının en iyi dostu” olarak gördüğü trend korunmuş oldu. İlk destek 5.400’de. Sonraki destekler 5.300-5.260 seviyelerinde. İlk direnç ise 5.600 noktasında. Çıkışın devamı için bu seviyenin üzerinde kalınması önemli olacak. Borsa İstanbul’u zirveye taşıyan olumlu gerekçeler fiyatlanmakla birlikte 2023 yılına devretmiş görülüyor.
#BorsaABD Merkez Bankası (Fed), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası(BOE) beklendiği gibi faizi 50 baz puan arttırdı. Alınan kararla dış piyasalar dalgalandı. Yapılan açıklamalarda, enflasyonda ikna edici bir düşüş görülene kadar faizin yüksek seviyelerde kalması gerektiği vurgusu yapıldı. Merkez bankalarının tavrıyla resesyon beklentileri canlanırken, piyasalarda risk iştahı azaldı.
#ABD Merkez BankasıHazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, TBMM Genel Kurulu’nda bütçe sunumunda açıklamalarda bulundu. Enflasyondaki son duruma ilişkin konuşan Bakan Nebati, "Önümüzdeki dönemde, küresel emtia fiyatları, döviz kuru gelişmeleri ve beklentilerde görülecek iyileşmelerle birlikte gerek tüketici gerek üretici enflasyonunda düşüşler devam edecektir. Her ay bu düşüşler gerçekleşecektir." ifadelerini kullandı. Öte yandan Nebati EYT'deki son duruma ilişkin olarak ise, "EYT ile ilgili çalışmayı da tüm paydaşların görüşlerini dikkate alarak titizlikle yürütüyoruz. Çalışmanın detayları Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından zamanı gelince kamuoyuna açıklanacaktır." dedi.
#Nureddin NebatiTicaret Bakanı Mehmet Muş, TBMM Genel Kurulu'nda, bakanlığının 2023 Yılı Bütçe sunumunu yaptı. Bakan Muş, fiyat artışlarına ilişkin yaptığı konuşmada, şubat ayında patlak veren Rusya-Ukrayna savaşının, özellikle enerji ve gıda sektörü kaynaklı olarak söz konusu fiyat artışlarını körüklediğini söyledi.
#Ticaret BakanlığıBu yıl rezervini arttıran tek merkez bankasının Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası olduğunu söyleyen Şahap Kavcıoğlu, “Enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar tüm araçları kararlılıkla kullanacağız” diye konuştu.
#TCMBMerkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu "Küresel ölçekte sıkışan finansal koşulların da etkisiyle, başta Avrupa ekonomisi için olmak üzere, 2023 yılına ilişkin küresel büyüme tahminleri önemli ölçüde aşağı yönlü güncellenmiştir. Orta vadedeki enflasyon tahminlerimiz çerçevesinde 2023 yılında enflasyon oranının yüzde 22.3’e düşeceğini, 2024 yılında ise tek haneye gerileyerek yüzde 8.8 oranında gerçekleşeceğini öngörüyoruz" dedi.
#Şahap KavcıoğluHazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati (TBMM Bütçe Sunumu) "2023 yılında da dengeli görünümünü koruması beklenen ekonomik büyümenin yüzde 5 olması hedeflenmektedir" dedi. Nebati ayrıca "2023-2025 dönemini kapsayan Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Eylem Planı’nı hayata geçireceğiz" ifadesini kullandı.
#Nureddin NebatiPiyasaların yeni gündemi 3. çeyrek bilançoları. Bilanço açıklamaları ABD’de geçen hafta yoğunlaşırken, önümüzdeki haftadan itibaren Borsa İstanbul’da da bu süreç başlayacak. Yılın ilk yarısına ilişkin bilançolar oldukça olumlu gelmişti. Ekonomideki büyümenin korunduğu kabul edilirse, üçüncü çeyrek bilançolarında da yüksek kârlılık gösterecek fazla sayıda şirketlerin olması muhtemeldir. Piyasaların gündemin olağandışı bir gelişme olmaması durumunda bilanço sonuçlarına bağlı olarak hisse bazlı hareketlilik artabilir.
#BorsaOns altın fiyatları, geçtiğimiz 5 iş gününde değer kaybında hareket ederken; bu düşüş gram altın fiyatları üzerinde de etkili olmayı sürdürüyor. Altın yatırımcısı için yarın açıklanacak olan ABD enflasyon rakamları oldukça kritik olacak. Peki, altın fiyatlarında neler oluyor? ABD enflasyonu altın fiyatlarını nasıl etkiler? Inveo Portföy Fon Yönetim Müdürü Eral Karayazıcı, hurriyet.com.tr’ye değerlendirdi.
#Altın Fiyatları