Çeşit çeşit şarküteri, peynir, yeşillik, sebze ya da sos... Elimizin altında hangi malzeme varsa iki dilim ekmek arasında pratik bir öğüne dönüştürdüğümüz sandviçler yegâne kurtarıcımız. Dün Dünya Sandviç günüydü, biz de d.ream restoranlarının marka şefi Pınar İshakoğlu’ndan özel tarifler aldık.
#Gastronomi2022 Dünya Kupası'nın son 90 dakikası olan Arjantin-Fransa maçı öncesi gözler Lionel Messi'de. Başarılarla dolu özgeçmişindeki son Dünya Kupası'na çıkacak olan Messi, kariyerindeki tek eksik parçayı tamamlayıp Arjantinlilere 36 yıl sonra yeniden zafer şarkıları söyletebilecek mi? Yoksa Arjantin bir kez daha Fransa engeline mi takılacak?
#2022 Dünya KupasıBu Nusret çok akıllı adam... Yarattığı markayla ilgili eleştirmek yersiz artık onu. Satıyor adam kardeşim, kapış kapış satıyor üstelik. Baksanıza Abu Dhabi’de bir masadan 3 milyon 100 bin lira almış. Adisyon hep ‘golden’ yani altın tozlu yiyeceklerle dolu. Demek adam yarın öbür gün ‘Golden Water’ (altın su) diye bir şey çıkarsa fiyatını da yapsa 5 bin lira o da sorgusuzca satılacak...
#Orkun ÜnSarı zemin üzerine yuvarlak bir çizgi, ortasında iki nokta bir de eğri. Dünyanın neresine giderseniz gidin karşınıza çıkabilen o basit gülen yüzün aslında milyonlarca dolarlık bir şirketin malı olduğunu biliyor muydunuz? Peki ama herkesin çizebileceği kadar basit görünen bu görsel, nasıl bu kadar değerlendi? İşte hiç solmayan o gülen yüzün hikâyesi...
#Smiley Şirketiİstanbul’un tarihi lokantaları ve tarihi lezzetleri saymakla bitmez. Özellikle bir çok eski ilçede birden fazla nam salmış, bir çok İstanbullunun hayatına dokunmuş lezzet durakları vardır. Hemen hemen hepsinin müdavimlerindenim. Üşenmem canım istedikçe giderim, ilk günkü lezzeti aldığım yerlere uğrar yemeğimi yerim. Hatta 2013’te tadı damağımda kalan “köfte” krizim geldiğinde Cevabi yemek için Saraybosna’ya gitmişliğim de vardır. Merak etmeyin, sizi o kadar uzağa göndermeyeceğim. En az onun kadar lezzetli bir başka yerden, Tarihi Ahmet Usta Merkez Efendi Köftecisi bahsedeceğim... Tam 60 yıllık mazisi olan rahmetli Ahmet Usta’nın kurduğu bir mekan. Günümüzde bu mekanı, hem esnaflığını, hem insanlığını, güler yüzünü sevdiğim Bülent İlçi Usta işletiyor. Gelin babadan oğula kalan köfte aşkının hikayesini meşhur köfteci Bülent Usta’dan dinleyelim.
#KöfteGeçtiğimiz günlerde Vietnamlı bir bakanın Nusret’in Londra'daki restoranında 19 bin liralık biftek yemesi komünizmle yönetilen ülkede büyük bir krize neden olmuştu. Sosyal medyada paylaşılan ve ses getiren bu görüntülerden sonra ülke ikinci bir Nusret kriziyle çalkalanıyor...
#VietnamÖnce parmak uçlarına bir fiske tuz alıyor, sonra bileğini büküyor. Bu şekilde serpiştirdiği tuzlar dirseğinden tabaktaki etlerin üzerine düşüyor. Nusret Gökçe, ‘salt bae’ adlı bu ünlü hareketiyle dünya çapında tanınıyor; öyle ki hemen her ülkede haberleri manşetleri süslüyor. En son Vietnamlı bakana yedirdiği 19.000 liralık biftekle gündeme geldi mesela. Restoran sektöründe milyon dolarlık bir oyuncu olmasının ötesinde bir internet fenomeni de olan Nusret Gökçe’nin başarı öyküsünün izini sayılarla sürdük.
#Nusret GökçeEt tuzlama hareketi ile dünyaca ünlü bir figür haline gelen kasap Nusret’in Londra’daki restoranı hesapların kabarıklığı nedeniyle İngiliz gazetelerin manşetlerinden inmiyor. 4 kişilik yemeğe 465 bin lira ödeyen misafirlerinin ardından Nusret bu kez Vietnam’ın kamu güvenliğinden sorumlu Komünist Partili Bakanı’na 20 bin liralık altın kaplama et yedirmesi ile gündemde.
#NusretLondra'da Nusret'in Salt Bae restoranındaki patates püresi fiyatı ve şef ücretleri konuşuluyor. Nusret bu kez çalışanlarla menüdeki fiyatların aynı olması sebebiyle eleştiriliyor. Nusret daha önceden de ABD'de mesai ücreti vermediği için davalık olmuştu.
#NusretGelinim Mutfakta 29 Mayıs Çarşamba günü 313. Bölümüyle izleyici karşısına çıktı. Her hafta farklı bir yemekle kayınvalidelerin karşısına çıkan Gelinim Mutfakta'nın gelinleri bu kez ‘tavuk biftek rulo’ ile yarıştılar. Haftanın ortasında hem gelinler hem de kayınvalideler arasında sesler yükseldi. Peki, Gelinim Mutfakta’da gün birincisi kim oldu, çeyrek altın kime gitti?
#Gelinim MutfaktaRusya’nın ikinci Avrupa’nın dördüncü büyük şehri olan St.Petersburg, Baltık Denizi kıyısında ve Neva Nehri üzerinde bulunuyor. Büyük Petro’nun bataklık üzerine kurduğu St.Petersburg’un 300 yıllık bir geçmişi var. 40’ın üzerinde adaya yayılmış olan şehir, 1703 yılında kurulduktan sadece 10 yıl sonra Rus İmparatorluğu’nun başkenti olmuş. İşte size St.Petersburg hakkında detaylar...
#RUSYATürkiye'de 2017 yılının en çok konuşulan isimlerinden biri şüphesiz Nusr-et'in sahibi Nusret Gökçe oldu. Eti tuzlarken yaptığı bilek hareketi sayesinde "saltbae" olarak ünlenen Gökçe'nin videoları, ünlülerle çektirdiği fotoğraflar, hatta Narcos dizisinde rol aldığı haberleri bu yıl manşetlerden inmedi. Ancak bütün bu şöhretine rağmen, Nusret Gökçe dünyanın en ünlü kasabı olmayabilir. Peki listenin başında kim var? Toskana'nın Chianti bölgesindeki Panzano köyünde yaşayan 60 yaşındaki İtalyan Dario Cecchini...
#Dario CecchiniAfrika’nın güney ucunda bulunan Güney Afrika Cumhuriyeti, 55 milyonluk nüfusuyla Afrika’nın en müreffeh birkaç ülkesinden biri. Güney Afrika Cumhuriyeti’nde bir değil, tam üç başkent var. Üstelik bu başkentler, federe devletlerin başkenti statüsünde değil, aksine her biri tüm ülkenin resmi başkenti. Zira yasama, yürütme, yargı erklerinin ayrılığını iyice vurgulamak için, bu erkleri temsil eden başkentleri de farklı bölgelere taşımışlar. Bloemfontein, yargı başkenti; Pretorya, yürütme başkenti (yönetsel başkent) ve Cape Town yasama başkenti olarak Güney Afrika Cumhuriyeti’nde varlık gösteriyor.
#Güney AfrikaBatı Avrupa’da yer alan Belçika birçok tarihi esere ev sahipliği yapar. Belçika’ya gitmeyi planlıyorsanız tarihi ve kültürel gezilere doymaya hazır olun. Ayrıca kırsal kesimlerde gezintiler ve kumsallarda güneşlenebilirsiniz. İşte Belçika hakkında bilinmesi gerekenler.
#Belçika“Orada yapacak hiçbir şey yok” demişti bir zamanlar İngiliz rock müzikçisi Noel Gallagher. Brüksel hakkında ne ilk ne de son olumsuz yorumdu. Avrupa Birliği’nin önemli kurumlarına ev sahipliği yapan şehrin rock ruhu taşıdığı söylenemez. Oysa sokaklarından müzelerine görmeye değer pek çok cazip unsur sıralanabilir: Duvarlardaki rengârenk graffiti, sanata ayrılan açıkhava alanlarında avangart yerleştirmeler, antikacılar, butikler, yeni Belçika mutfağı ya da füzyon mutfağını tanıyacağınız restoranlar, kokteylleriyle ünlü barlar…
#36 SaatAdalar gezi rehberim Piri Reis. Bayılıyorum okumaya. Oturuyorum güzel bir mekâna, açıyorum önüme eski ve yeni Türkçesi ile Reis’in ‘Kitâb-ı Bahriye’sini, başlıyorum okumaya. Reis’e göre Sisam Adası, dağlık, sulak ve her türlü bol bir ada. Hakikaten de bu ada diğer Yunan adalarına hiç ama hiç benzemiyor. Sanki Anadolu’nun bir parçası.
#YunanistanGezginlerin listesinde hızla üst sıralara yükseliyor Bogota. Gerilla savaşları, uyuşturucu çetelerinin kanlı cinayetleri tarihe karışmak üzere. Mutfak kültüründe yaratıcılık açısından patlama yaşanıyor, caddeler yeni restoranlar, iddialı mağazalarla doldu. Şehrin sömürge döneminden kalan mimari dokusu, dev duvar resimleri trafik sıkışıklığı ve diğer küçük sorunları unutturacak kadar gözalıcı. Türkiye’nin karakış koşullarına girdiği dönemde Bogota yılın en güzel, güneşli, ılık aylarını yaşıyor. Bir fincan sert Kolombiya kahvesi için, verdiği enerjiyle şehri keşfe başlayın.
#BogotaBugünlerde hava kurşun gibi ağır... İslam dünyası, tarihinin en büyük krizini yaşıyor. Amerika, Müslümanları ülkeye sokup sokmamayı tartışıyor. Ortadoğu mezhep kavgasına teslim. Bir yandan Putin, Türkiye’den intikam almak için tetikte bekliyor... “3. Dünya Savaşı çıkar mı” sorusu artık gülüp geçilen bir şey değil. Ve insanlığın birlikte yaşama kültürü, yaşama sevinci yara alıyor. Bu küresel krizi derinlikli biçimde anlamak için Batı’yı da Doğu’yu da tanımak gerekiyor. Hatta iki kültürü birden içinde taşımak... Düşünür Dücane Cündioğlu’nun Büyükada’daki evindeyiz. Girişteki duvarda Kuran’dan sureler de var; Eski Yunanca ‘Akademia’ tabelası da...
#Dücane Cündioğlu1990’ların sonunda Kelt Kaplanı lakabıyla anılıp ansızın gelen servetin keyfini yaşarken kriz dalgasıyla sarsılan Dublin son 10 yılda hızlı bir değişim geçirdi. Şimdi toparlanma dönemi. Refah günlerinin gökdelen, BMW furyası sona erdi. Dengeli gelişmeyle birlikte daha zarif bir etkileşim süreci başladı. Sokakta kamu bisikleti programı uygulanıyor, barlarda gösterişli kokteyllerin yerini butik biralar aldı, restoranlarda yaratıcılık açısından Rönesans devri; pahalı minimalist yemekler yerini yerel malzemelerin kullanıldığı yeni lezzetlere bıraktı. Bununla birlikte asırlık birahaneler, Trinity College gibi tarihi doku yerli yerinde...
#Seyahat