Hızla yükselen kiraların etkisiyle paylaşımlı odalara talep arttı. Bu yolla daha çok gelir elde etmeyi hedefleyen kimi ev sahipleri artık aile değil, bekar kiracı peşinde. Ranza doldurulan odalara 10 kişiye kadar kiracı kabul edilirken, ilanlara eklenen fotoğraflar evlerin yurda dönüştüğünü gösteriyor. Üstelik sadece öğrenciler değil, tek yaşayanlar da barınma ihtiyacını böyle karşılıyor. Uzmanlara göre vergi ve güvenlik sorunu oluşturan bu tip kiralamalar için düzenlemeye ihtiyaç var.
#Barınma SorunuÜniversite tercih sonuçlarının açıklanmasına sayılı günler kala ‘kiralık oda’ ilanları artmaya başladı. Kimi zaman ev sahipleri bir odasını kiraya veriyor, kimi zaman kiracılar maliyeti bölüşmek için ev arkadaşı arıyor, kimi zaman da yatırım amaçlı ev alanlar oda oda kiralama ile gelirini artırmayı planlıyor. Bu yıl yüksek kira bedelleri nedeniyle öğrencilerin bu seçenekleri daha fazla tercih etmesi bekleniyor. Ancak uzmanlar uyarıyor: Oda kiralarken mutlaka sözleşme yapın ve kritik maddelere dikkat edin. Yoksa hazırlıksız bir anda tahliye riskli ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Gayrimenkul hukuku uzmanı Avukat Ali Güvenç Kiraz’a oda kiralamanın püf noktalarını sorduk. İşte 5 soruda tüm bilinmesi gerekenler...
#ÜniversiteBinlerce üniversiteli genç önümüzdeki günlerde kiralık ev arayışına başlayacak. İstanbul’da öğrencilerin yoğun olduğu ilçelerde 100 metrekare 2+1 evin ortalama kirası 20 bin liradan başlıyor, 35 bin liraya kadar çıkıyor. Ankara’da en düşük rakam 14 bin, İzmir’de 17 bin 500 lira. Öğrenci şehirlerinde 10 bin liranın altında seçenek bulmak zor.
#ÖğrenciGeçtiğimiz iki yılda ev sahibi-kiracı anlaşmazlığı hiç olmadığı kadar arttı. Hızla artan kiralar, getirilen zam sınırı ilişkilere büyük zarar verdi. Kira davalarında rekor artışlar görülürken, maalesef sorunlar adli vakalara da dönüştü. Yaşanabilecek anlaşmazlıkları en düşük seviyede tutmak için ise doğru hazırlanan bir kira sözleşmesi büyük önem taşıyor. Peki tarafların haklarını koruyan sözleşmede nelere dikkat etmek gerekiyor? Tüm bilinmesi gerekenleri gayrimenkul hukuku uzmanı Avukat Ali Güvenç Kiraz ile konuştuk. İşte 10 maddede doğru kira sözleşmesinin kuralları...
#Kiracıİzmir'de bir araç kiralama şirketi, şehir içinde kullanılması üzerine kiraladığı aracın Ankara'da olduğunu fark etti. Araç Kiralama Konfederasyonu'na bağlı şirket, Konfederasyon Başkanı Asım Kızmaz tarafından parçalara ayrılırken bulundu.
#İzmirİzmir'de bir araç kiralama şirketi, şehir içinde kullanılması üzerine kiraladığı aracın Ankara'da olduğunu fark etti. Araç Kiralama Konfederasyonu'na bağlı şirket, Konfederasyon Başkanı Asım Kızmaz tarafından parçalara ayrılırken bulundu.
#İzmirAvcılar'da, bir daireye 27 yatak koyup kaçak göçmenlere kiralayan M.A.'nın aynı ilçede farklı daireleri, aynı yöntemle kiraya verdiği ortaya çıktı. Polis ekiplerinin operasyon düzenlediği 4 evde 23 kaçak göçmen yakalanarak gözaltına alındı. Bir kaçak göçmen polis ekipleri tarafından gizlendiği baza içerisinden çıkarılarak gözaltına alındı.
#KiracıAvcılar'da bir ev sahibi 4 katlı binanın 2. katındaki daireyi kaçak çalıştığı iddia edilen emlakçı aracılığıyla kiraya verdi. Daireyi kiralayan kişi ise başka bir kiracı buldu. Daireyi son kiralayan, her odaya 10 yatak koyarak günlük kiralık daireden para kazanmaya başladı. Şikayetlerin artması üzerine ev sahibi İstanbul Emlakçılar Odası'ndan yardım istedi. Haber verilmesi üzerine daireye gelen polis ekipleri, 27 yatak konulan evde çok sayıda yabancı uyruklunun kaldığını tespit etti. İstanbul Emlakçılar Odası Yönetim Kurulu üyesi Arzu Pul, yaptığı açıklamada "Alt kiralama yaparak yatak başı 3 bin lira alıyor. 10 yatakta 30 bin lira eder. 90 bin lira geliri var bu vatandaşın neden?" dedi.
#İstanbulKültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan "Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Faaliyetlerinin Düzenlenmesine İlişkin Yönetmelik" yürürlüğe girdi. Yönetmelikle beraber konutunu günlük veya haftalık olarak kısa süreli kiraya vermek isteyenlerin bazı kriterlere uyarak izin belgesi alması gerekiyor. İzin belgesi için binada bulunan diğer kat maliklerinin onayı da şart. Belge olmayan kiralama yapanları ise 1 milyon TL'ye varan cezalar bekliyor. Uzmanlar bu yönetmelik ile kısa süreli kiralama belgesi alamayanların evlerini kiralık olarak ilana çıkaracağı, bunun da kiralık arzını arttıracağı görüşünde. Bu durum kiralık fiyatlarında esnemeye sebep olabilir.
#KonutKiracılar ve ev sahipleri arasındaki sorunlara her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Kiracının evi tutarken ödediği depozitoyu daireyi boşaltırken geri alıp alamayacağı meselesi de en tartışmalı konuların başında geliyor. Kimi zaman kiracılardan geriye harabeye dönmüş daireler kalırken kimi zaman da ev sahipleri, kiracı çıkarken depozitoyu vermemek için "Evde hasar var" bahanesine sığınabiliyor. Peki bu konuda yasalar ne diyor?
#DepozitoBir ev sahibisiniz ve dairenizi kiraya verdiniz. Bir süre sonra kiracınızın orada yaşamadığını çünkü evi bir başkasına kiraladığını öğreniyorsunuz. ‘Alt kiralama’ olarak tanımlanan, kiracının evi başkasına kiralama durumu, son dönemde yaşanan kiracı-ev sahibi sorunlarından bir tanesi. Peki bu yasal mı?
#Alt KiralamaKiracılar ve ev sahipleri arasındaki sorunlara her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Kiracının evi tutarken ödediği depozitoyu daireyi boşaltırken geri alıp alamayacağı meselesi de en tartışmalı konuların başında geliyor. Kimi zaman kiracılardan geriye harabeye dönmüş daireler kalırken kimi zaman da ev sahipleri, kiracı çıkarken depozitoyu vermemek için "Evde hasar var" bahanesine sığınabiliyor. Peki bu konuda yasalar ne diyor? Depozitoyu geri alamayan kiracı ne yapmalı? Ev sahibi hangi durumlarda depozitoyu iade etmeme hakkına sahip?
#DepozitoKONUTLARIN turizm amaçlı kiralanabilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan izin belgesi alınmasını zorunlu hale getiren yasanın Resmi gazetede yayımlanmasının ardından gözler yasanın nasıl uygulanacağını düzenleyen yönetmeliğe çevrildi. Yönetmeliğin kasım ayı içerisinde yürürlüğe gireceği ifade edilirken, bugüne kadar yasal boşluktan faydalanarak kayıt dışı günübirlik ev kiralayanları panik havası sardı.
#AntalyaKira fiyatlarının yükselmesinin ardından kiracı olduğu evi, başkalarına günlük kiraya verip, kazanç elde edenlere 100 bin lira ceza kesilecek. 1 Ocak'tan itibaren uygulanacak yasayla; kiraladığı konutu günlük kiraya verenler ile izin belgesi olmayan konutların turizm amaçlı kiralanmasına aracılık edenlere de aynı ceza uygulanacak. Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, "her bir sözleşme için 100 bin lira idari para cezası verilecek. İzin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetlerine devam edenler ile her defasında 100 günden fazla süreli kira sözleşmesi yapmasına rağmen ilk sözleşme tarihinden itibaren 1 yıl içinde aynı konutu 4 defadan fazla kiraya verenler hakkında 1 milyon lira idari para cezası verilecek" dedi.
#Kiralık DaireKiracılarının yıllar önce verdiği depozitonun yeni kira bedeline göre artırılmasını talep eden ev sahiplerinin yeni oyunu pes dedirtti. Edirne'de kira bedelinde anlaşan ancak depozito anlaşmasına veremeyen ev sahibi ile kiracı icralık oldu.
#KiraBir ev sahibisiniz ve dairenizi kiraya verdiniz. Komşuların ve mahalle esnafının “Eve her gün farklı insanlar girip çıkıyor” uyarısı üzerine kiracınızın orada yaşamadığını çünkü evi bir başkasına kiraladığını öğreniyorsunuz. Üstüne üstlük o kişinin de daireyi günlük olarak kiraladığı ortaya çıkıyor... ‘Alt kiralama’ olarak tanımlanan, kiracının evi başkasına kiralama durumu, son dönemde yaşanan kiracı-ev sahibi sorunlarından bir tanesi. Peki bu yasal mı? Ev sahibinin ve kiracının böyle bir durumdaki hakları neler? En önemlisi de evin alt kiralama yapılmasını önlemek mümkün mü?
#Ev SahibiEv değil, oda değil, yataklar kiralanıyor... Fahiş kira artışları nedeniyle tek başına ev kiralayamayan öğrenciler ev arkadaşları arıyordu. Artık bu da yetmiyor... Son dönemde ‘paylaşımlı evler’den sonra, ‘paylaşımlı oda’ ilanları da artmaya başladı. Yurtlar gibi aynı odaya birkaç yatak ya da ranza konuluyor, sekiz kişiye kadar kiracı tek odada birlikte kalıyor.
#Kiralık OdaKira artışlarındaki yüzde 25’lik sınır 1 Temmuz’da bitiyor. Hollanda, ülkede 300 bine dayanan konut açığı ve yüksek kiralara müdahale ederek “tavan fiyat” uygulaması getirmişti. ‘Hollanda modeli’, kira sorununa çözüm olur mu? Kira artışını yüzde 25’le sınırlayan yasa daha yürürlükteyken, ev sahibi kirayı üçe katlamak isterse ne yapılabilir? Ankara Barosu avukatı Ayşe Köseyener yanıtladı...
#KiraHak sahipleri ile inşaat firmalarının kentsel dönüşümü rant kapısı olarak görmesi nedeniyle istenilen hızda yenileme yapılamadığını belirten Tahincioğlu Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğlu, 8-10 yıl süren ve hâlâ kazma vurulmamış çalışmalar olduğunu söyledi. Dönüşümü üstlenecek müteahhit bulmanın zorlaştığını ve artık yeni bir model gerektiğini dile getiren Tahincioğlu, “Kamu hak sahipleri ile geliştiriciler arasına girerek düzenleyici bir rol oynarsa kentsel dönüşüm hızlanır” diye konuştu.
#Özcan Tahincioğluİstanbul başta olmak üzere tüm şehirlerde kiralar artmaya devam ediyor. Bu artışı gerek yabancıların gerek öğrencilerin yoğun talebi etkilerken şimdilerde yeni bir etken dikkat çekiyor: Uygulamalar üzerinden kiralama. Kiracılar evlerinin odalarını alt kiralamaya devam ederken, bazı emlakçılar da bu furyaya katıldı. Peki son zamanlarda kiraların bu denli artmasının bir önemli sebebi de bu uygulamalar olabilir mi? İzinsiz alt kiralama bir tahliye sebebi mi? Uzmanlar yanıtladı...
#EmlakKiralık evi kendi yaşayacak gibi tutan kimi fırsatçılar, ev sahibinin haberi olmadan 3. kişilere daha yüksek fiyatla kiralama yapıyor. Kimi kiracılar da ev sahibinin onayı olmadan odalarını kiraya veriyor. Sözleşmede yetki verilmeden yapılan alt kiralama işlemlerinin geçersiz olduğunu belirten uzmanlar, bu yolla kiracı olanların mağdur olduğuna dikkat çekiyor.
#Ev SahibiYargıtay 20. Hukuk Dairesi, saatlik, günlük kısa süreli kiraya verilen konutlarla ilgili tartışmayı noktalayan kritik bir karara imza attı. Yargıtay bu tarz saatlik, günlük ve haftalık olarak kısa süreli kiraya vermeyi “ticari amaçlı kiralama” kabul etti.
#YargıtayKimi mülk sahipleri eski kiracısını çıkarıp ev ya da işyerini daha yüksek fiyatla kiraya verdi. Sözleşme yapılırken rakam kabul edilse de, bazı kiracılar ödemeleri aksatmaya başladı. Şimdi mülk sahipleri ‘Tahsil edemediğim kira gelirinin vergisini ödemek zorunda mıyım?’ diye soruyor. İşte bu sorunun yanıtı...
#VergiHepimizin bildiği gibi sigorta çok iyi bilinen bir kavramdır. Ancak reasürans pek çok kişi tarafından bilinmez. Reasürans, sigorta sektörünün daha az bilinen bir bileşenidir ve daha az ilgi görmektedir. Peki, Reasürans nedir tüm detayları ile derledik.