Güncelleme Tarihi:
Basit bir ifadeyle reasürans, sigorta şirketleri tarafından satın alınan bir sigorta poliçesidir.
Reasürans Nedir?
Reasürans, en temel anlamıyla sigortacılar için sigortadır. Sigorta şirketlerinin, sigorta tazminatı ödemesi durumunda, risk portföylerinin bir kısmını başka taraflara devrederek yüksek meblağlar ödeme olasılığını en aza indirme sürecidir.
Ancak, reasüransı daha iyi anlamak için önce daha tanıdık bir terim olan sigortaya bakalım. Tanım olarak sigorta, "bir şirketin veya devletin, belirli bir primin ödenmesi karşılığında belirli kayıp, hasar, hastalık veya ölüm için bir tazminat garantisi sağlamayı taahhüt ettiği bir düzenleme" anlamına gelir.
Bu nedenle, bir sigorta talebinde bulunulması durumunda, sigortacı (sedan taraf), çoğu durumda büyük meblağlarda olan tazminatı davacıya ödemek zorundadır. Ancak, sigorta sağlayıcılar, tutarın tamamını kendileri ödeme riskini en aza indirmek için, risklerini başka bir taraf (reasürör) aracılığıyla paylaşarak çeşitlendirmeyi tercih etmektedirler.
Reasürans Nasıl Çalışır?
Daha önce de belirtildiği gibi, reasürans, sigorta acentelerinin büyük meblağları tek başlarına ödeme riskini azaltmalarının bir yoludur. Bir reasürans, taleplere ödedikleri paranın bir kısmını veya tamamını telafi ederek sigortacıların ayakta kalmasına yardımcı olur. Ayrıca net yükümlülüğü azaltır ve bir felakette büyük veya çok sayıda kayıplara karşı koruma sağlar. Reasürans ayrıca, sedan şirketlerin üstlenebilecekleri riskle birlikte miktar açısından yüklenim kapasitelerini genişletmelerine yardımcı olur.
Reasürans Türleri Nelerdir?
Reasürns sözleşmelerinin başlıca iki şekli vardır. Bu reasüransların her biri, farklı risk alt kiralama seviyelerine hitap eder.
Anlaşma Reasürans
Bir sigorta şirketinin başka bir sigorta şirketinden sigorta almasını içeren bir reasürans sözleşmesi, anlaşmalı reasürans olarak bilinir. Sedan, sigortayı düzenleyen ve belirli bir poliçe sınıfıyla ilgili tüm riskleri satın alan şirkete, reasüröre devreden firmadır.
Anlaşma reasüransları, prim paylaşımı anlayışına dayalı sözleşmelerdir. Sedan sigortacının öz sermayesi için daha iyi güvenlik ve istisnai veya büyük olaylar durumunda daha fazla istikrar sağlar. Anlaşma reasürans işlemleri daha az işlemseldir ve risklerin azaltılması daha az olasıdır.
İsteğe Bağlı
Birincil sigortacı, işteki belirli bir riski (veya bir grup risk) karşılamak için isteğe bağlı reasürans satın alır. Bu sözleşme şekli, bireysel risklerin gözden geçirilmesine yardımcı olduğu için reasürans işine faydalı bir avantaj sağlar. Öte yandan, reasürans, ekstrem olaylarda sigortacıya öz sermayesi ve ödeme gücü için ek koruma sağlar.
İhtiyari reasürans anlaşmaları, anlaşmalı reasürans ile karşılaştırıldığında iki taraf arasındaki uzun vadeli teminat olarak kabul edilir. İki taraf arasındaki anlaşmanın şekline bağlı olarak, reasürans - anlaşmalı veya isteğe bağlı - ayrıca iki kategoriye ayrılabilir.
Oransal Reasürans
Reasürör, orantılı reasürans kapsamında sigortacı tarafından satılan tüm poliçe primlerinden orantılı bir pay alır. Önceden belirlenmiş bir orana dayalı bir hasar durumunda, reasürör kayıpların bir kısmından sorumludur. Sedan şirket ayrıca reasürör tarafından işleme, iş edinme ve yazma maliyetleri için geri ödenir.
Orantısız Reasürans
Bölünmüş olayan bir anlaşma biçiminde, reasürör, sigortacının zararlarının rüçhan veya alıkoyma limiti olarak bilinen belirli bir miktara ulaşması durumunda ödeme yapmakla yükümlüdür. Sonuç olarak, reasürör, sigortacının primlerinin veya zararlarının orantılı bir kısmını almaz. Bir risk türü veya tüm risk kategorisi, önceliği veya saklama limitini belirler.
Reasürans Amacı Nedir?
Reasürörün amacı, herhangi bir sigorta sağlayıcısının amacına çok benzer. Sigortacıya ne olursa olsun sigortalı olduğunuza dair güvence verir.
Risk, bir talebin karşılandığını garanti etmek için dağıtılır.
Talep süresi boyunca yüksek düzeyde sigortalama kararlılığı sağlar.
Sigorta şirketinin kapasitesini aşan mali yükümlülükler, gerekli kaynaklarla başka bir şirkete yaptırılır. Sonuç olarak, sedan işletmesi yalnızca karşılayabileceği finansal sorumlulukla kalır.
Net tutar üzerinden bir primden kar etmektir.
Gerçek sigortalının tazminat taleplerinin karşılanması için tek bir sigorta şirketi ile çalışması gerekmektedir.
Riske maruz kalma kapasitesini geliştirir.
Reasürans Şirketleri Nelerdir?
Daha önce de tartışıldığı gibi, bir kişinin bireysel sigorta ihtiyaçlarını karşılayan sigorta şirketleri olduğu gibi, reasürans şirketleri de sigorta şirketlerini her türlü katastrofik kayıplardan korumaya yardımcı olur. Bir reasürans şirketi, devretme olarak bilinen bir prosedür aracılığıyla çalışır; birincil sigortacı (sigorta şirketi), poliçeleri (sigorta yükümlülüklerini) bir reasüröre (reasürans şirketi) devreder. Vazgeçme, basitçe, bir sigortacının yükümlülüklerinin bir kısmının bir reasüröre devredilmesi anlamına gelir.