Almanya denildiğinde çoğumuzun aklına büyük şehirler, iş merkezleri, kışın buz gibi bir hava geliyor olabilir. En azından benim için öyleydi. Bu seferki seyahatimizde bambaşka bir yol izledik ve kendimizi sanki masal kitaplarının baş kahramanları gibi hissettik. Frankfurt'tan araba kiralayarak ilk durak Nürnberg sonrasında da Rothenburg ob der Tauber, Cochem, Burg Eltz, Beilstein ve Mörsdorf olmak üzere altı kasaba gezdik. Gördüğümüz şatolar, kaleler, Rapunzel’in efsaneleşmiş aşkı, sonbaharın binbir çeşit rengi ve manzaralar karşısında büyülendik. Bir de üstüne Noel pazarları ve yılbaşı süslemeleri eklenince eve geri dönmek istemedik.
#NoelRomantik yol, isminin vaat ettiği kadar cazip bir yolculuğa çıkarıyor. Almanya’nın orta kısmından güneyine doğru inen 350-400 km’lik bir yol, Ortaçağ’da ticari amaçla kullanılırken günümüzde ziyaret edenleri masalsı kaleler, ihtişamlı saraylar ve Ortaçağ'dan kalma ahşap evlerle büyülediği için 60 yıl önce ‘Romantik Yol’ ismini almış. Ana yoldan çıkıp doğanın içinden giden bu yolu; hem renklerin zenginliği ve doğanın güzelliği hem de daha sakin olması açısından sonbaharda ziyaret edebilirsiniz. İşte size Romantik Yol gezi rehberi...
#BaveryaOrtadoğu’nun yeniden şekilleneceği, iklim krizinin etkilerinin daha da ağırlaşacağı, kadınları ‘sağlam’ bir mücadelenin beklediği, evimizi yapay zekâyla yönetilen ‘akıllı eşyalar’a açacağımız yeni bir yıla giriyoruz. Dış politikadan modaya, seyahatten sağlığa 2025’te bizi bekleyen gündem başlıklarını ve trendleri uzmanlar anlattı.
#Meltem FıratlıAlmanya denildiğinde akla ilk gelen yerlerden biri olan ve yılda 1.5 milyon ziyaretçiyi ağırlayan Neuschwanstein Şatosu, günümüzde adeta bir fenomen haline gelmiş durumda. Özellikle sonbaharın hüznü çökerken bu büyüleyici şatoyu ziyaret etmek, onun dokunaklı hikâyesini daha da anlamlı kılıyor. Yapımı tam 17 yıl süren ve Bavyera Kralı II. Ludwig tarafından inşa ettirilen bu şatonun ardında gizemli ve hüzünlü bir hikâye yatıyor…
#AVRUPADAN HABERAvrupa Parlamentosu seçimleriyle birlikte tekrar gündeme gelen kıtadaki aşırı sağın yükselişiyle ilgili sorularımızı uzmanlara yönelttik: Avrupa özgürlük ve demokrasisi tehdit altında mı? Bu yükselişin Türkiye’ye etkileri neler olur?
#Avrupa Parlamentosu20 yılı aşkın süredir hayat verdiği her karakterle izleyiciyi kendine hayran bırakıyor. Ama projesi olmadığı zamanlar onu görmek çok zor, bunu kendisi de kabul ediyor; “Hepimiz insanız, herkes hata yapıyor, bizim de ufak tefek hatalarımız oluyor ama bunları insanların gözünün içine sokmama taraftarıyım” diyor. Bu hafta vizyona giren ‘Cem Karaca’nın Gözyaşları’ filminde ünlü müzisyeni canlandıran İsmail Hacıoğlu’yla buluştuk. Hayatını, baba olmayı, aşkı, filmdeki rolünü ve değişimlerini konuştuk: “İnsanoğluna olan ilgimi yitirdim galiba.”
#İsmail HacıoğluEkranda ya da sinemada senaryo gereği sevgili ya da eş olan oyuncular vardır. Kimyaları birbirine öylesine uyumludur ki seyirci onların gerçek hayatta da birlikte olduğu algısına kapılır kimi zaman. Hatta bazıları gerçekten de sonradan sevgili olur. Sonuçta set aşkları, gösteri dünyasının gerçeklerinden biri.
#Colin Farrell27. İstanbul Tiyatro Festivali, 25 Ekim-25 Kasım tarihleri arasında izleyiciyle buluşmaya hazırlanıyor. Işıl Kasapoğlu küratörlüğünde düzenlenecek festival, Türkiye’den ve yurtdışından toplam 20 tiyatro, performans ve dans gösterisine evsahipliği yapacak. Biletler 8 Eylül Cuma günü genel satışa açılacak.
#27. İstanbul Tiyatro FestivaliBeyaz önlüğünü çıkarıp kalemini eline alan Prof. Dr. Talat Kırış neşter kullanmadaki maharetini edebiyatta da gösteriyor. 33 öykünün yer aldığı kitabından bazen toplumsal gerçekçi bir ses yükseliyor içinden, bazen postmodern bir dünyanın kapıları açılıyor.
#Uzak Deniz Küçük YağmurArtık kırmızı halıların ve pırıltılı heykelciklerin ellerde havaya yükseldiği o günlere çok yaklaştık. Sinema sektörü için ödül sezonu başladı ve bizi o sezonun en büyük ödülü olan Oscar’a taşıyacak; onun habercisi olarak da adlandırılan Altın Küre (Golden Globe) ödüllerinin adayları açıklandı. Geçen yıl tarihinde görülmemiş bir törene ve skandallara imza atan ödüller bu yıl da, geçen sene yaşananların gölgesinde gerçekleşeceğe benziyor.
#Altın Küre ÖdülleriTüm arkeoloji dünyasını karşısına almak pahasına, uygarlığı yaratanların Yunan değil Anadolu halkları olduğunu belgeleriyle ortaya koydu. Adeta bir Kuvayımilliye ruhuyla mücadele ederek antik kent Patara’yı talancılardan korudu. Hocaların hocası Fahri Işık’la Patara’da buluştuk, hem kendi kişisel tarihine hem de medeniyetlerimizin kökenine yolculuk yaptık.
#Prof. Fahri Işıkİçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Bir baron daha içeride, gözaltında şu an. Epeydir peşindeydik. Urfi Çetinkaya’nın kardeşi şu anda gözaltında" dedi. 2015 yılında 54 ilde metamfetamin yakalanması görülürken 2021'de 81 ile yayıldığını, uyuşturucu kaynaklı ölümlerde 'metamfetamin' görülme oranının da 5 yılda yüzde 1,4'ten yüzde 35,6'ya çıktığını söyleyen Bakan Soylu, "Bu önemli bir tehdidi işaret etmektedir. Metamfetamin ile ilgili tüm valilerimize, emniyet müdürlüğümüze ve jandarma komutanlığımıza genelge gönderdik 'gizli' mantığı ile. Bütün detayları anlatan, mücadelenin nasıl olacağını ortaya koyan, kapsamlı bir genelge" ifadelerini kullandı.
#İçişleri BakanıAvusturyalı romancı ve deneme yazarı Hermann Broch’un ‘Uyurgezerler’ üçlemesinin ilk kitabı ‘Romantik’ yayımlanmasından neredeyse bir asır sonra nihayet Türkçeleştirildi. 20’nci yüzyılın büyük ama karamsar başyapıtları arasında özel bir yeri olan ‘Uyurgezerler’de hayatın hızlı akışına ayak uyduramayan, geçmişin yitirilmiş değerleri ile yeni değerler arasında sıkışıp kalmış insanlar sergileniyor.
#Hermann BrochOnu ve yaptığı çalışmaları anlatmaya cümleler, sayfalar yetmez. 1971'de Olympia’da konser veren ilk Türk olan, Yunus Emre’yi dünyaya duyuran, 1973'te Bulgaristan'daki Uluslararası Altın Orfe Şarkı Yarışması'nda ikincilik ödülünü alan, 1977’de Polonya Sopot Uluslararası Müzik Festivali’nde dünya birinciliğini kazanan, ‘Hamlet’ karakterini canlandıran, Zeki Müren’in isteğiyle sahneye çıkıp şarkılar söyleyen, tiyatroda çok oyunda rol alan, beyaz perdede de adından söz ettiren, sanata katkılar sağlayan, oyuncu adaylarına eğitimler vermeye devam eden, tiyatronun kilometre taşlarından, değerli oyuncu Ayla Algan sohbet konuğum…
#Ayla Algan‘100. Yılında Cumhuriyet’in Popüler Kültür Haritası’nın ikinci cildi ‘Belki Duyulur Sesim’ okurla buluştu. 1950-1980 yıllarını kapsayan kitabın sayfalarında ‘Sanat Güneşi’ Zeki Müren de var, ilk bilgisayarı, cep telefonunu gördüğümüz ‘Uzay Yolu’ da... Bunlardan bazılarını seçtik; yazarlar Derya Bengi ve Erdir Zat’a “Geçmişe yolculuk nasıldı” diye sorduk.
#Belki Duyulur SesimOnu yüzümüzü güldüren kadın olarak tanıdık, komedide kısa sürede rüştünü ispatladı. Oysa o kendini “Hep komik değildim. Komedi çok sürpriz oldu” diye anlatıyor. Sonra dramlarda da başarılı olacağını kanıtladı. Şimdi 4 Şubat’ta vizyona girecek ‘Dilberay’ filminde bizleri ağlatacak. Çekimler sırasında kilo aldı, siyah lens taktı, diyalekt çalıştı, şarkıları seslendirdi. “Ama esas mesele duygusuna yoğunlaşmak ve hikâyesine gerçekten inanmaktı” diyor.
#Büşra PekinKültür ve Sanat Büyük Ödülleri Töreni'nde ödül alan isimlerden biri de İdil Biret oldu. Müzik alanında ödüllendirilen İdil Biret’in hayatına dair bilgiler merak konusu oldu. İdil Biret, Paris Ulusal Konservatuarı’nı yüksek piyano, eşlikçilik ve oda müziği dallarında birinci olarak bitirdiğinde on beş yaşındaydı. On altı yaşından itibaren çeşitli dünya sahnelerinde yer almaya başlamıştı. Peki, İdil Biret kimdir?
#İdil Biret‘Geçkin Gezgin’ lakaplı A. Rüştü Hatipoğlu 70 yaşında bir dağcı. Hayatının son 12 yılını tırmanışlarla geçirmiş... Kendisine “Hiç yorulmuyor musunuz” diye sorduğumuzda “Uzun süre aynı yerde olmak beni hem ruhen hem de fiziksel olarak çürütüyor” diyor. Yakında Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı’na (TEGV) bağış toplamak için yine Everest’e tırmanacak. Hazırlıklarını tamamlayan Hatipoğlu ile konuştuk.
#HürriyetYazar, çevirmen, hukukçu, sosyolog, siyaset ve iletişim bilimci… Hocaların hocası Prof. Dr. Nermin Abadan Unat dün 100 yaşına bastı! 1921 yılında Viyana’da bir aristokrat evinde başlayıp ‘Atatürk’ün Türkiyesi’nde devam eden, türlü zorluklarla kendini hep eğitim ve öğretime adamış, aralarında çok kıymetli isimlerin de olduğu yüzlerce öğrenci yetiştirmiş bir isim Abadan Unat. Bizi evinde kabul etti. Hem eski günleri konuştuk hem de ‘bir asır’ hayatta olmanın ona öğrettiği dersleri dinledik…
#Nermin Abadan Unat14 Şubat ‘Sevgililer Günü’ne uygun olarak sinema tarihine geçmiş, bazılarımızda çok derin izler bırakmış aşk filmlerini derledik. İşte kimi romantik komedi formatında, kimi hüzünlü öyküler anlatan, kimi gözyaşlarımızı teslim alan, kimi mutlu sona göz kırpan, kimi yüreğimizi delip geçen filmler...
#Yazar