Almanya Başbakanı Angela Merkel, Hanau’da yaşanan ırkçı terör saldırısı üzerine, “Irkçılık bir zehir ve bu zehir toplumumuzda var” dedi. Nazilerin 1930’lu yıllarda üstün Alman ırkının dünyaya hâkim olması gerektiği ideolojisiyle ektiği bu zehir, sadece Almanya’yı değil, tüm dünyayı felakete götürdü.
#Amadeu AntonioAlmanya'da, Hanau'daki ırkçı terör saldırısında yaşamını yitirenler için "Anma nöbeti" tutuldu. Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier, Hanau'daki ırkçı terör saldırısında 9 kişinin hunharca katledildiğini belirterek "Nefrete ve şiddete hep birlikte karşıyız. Sorumluluk almalı ve siyasette, medyada, toplumda dilimize hakim olmalıyız." dedi. Günlük programını iptal ederek eşi Elke Büdenberger ile Hanau kentindeki anma törenine katılan Steinmeier, burada yaptığı konuşmada, şaşkın ve öfkeli olduklarını söyledi.
#Almanya24 Kasım Öğretmenler Günü Türkiye’de olduğu gibi Almanya’nın da çeşitli kentlerinde coşkuyla kutlandı. T.C. Berlin Büyükelçiliğinde düzenlenen Öğretmenler Günü etkinliğine Türk ve Alman öğretmenler, öğrenciler ile okul yöneticileri ile yaklaşık 300’e yakın konuk katıldı.
#Almanya19 Şubat 2020’de Hanau’da Tobias Rathjen adlı ırkçı saldırgan, dokuz kişiyi öldürmüştü. Gökhan Gültekin (1982) de onlardan biriydi. Gökhan’ın ağabeyi Çetin Gültekin, kardeşinin ve diğer kurbanların anısını yaşatmak için, kardeşinin katlinden sonra yaşadıklarını ‘Almanya’da doğdu, büyüdü ve öldürüldü-Hanau saldırısı ve kardeşim Gökhan Gültekin’in kısa ömrü’ adlı kitabı kamuoyuna sundu.
#AVRUPADAN HABERAlmanya’da 2024 yılı, ırkçı saldırıların ve aşırı sağ şiddetin hızla arttığı bir yıl olarak tarihe geçerken, son dönemde yaşanan olaylar, ülkedeki Müslüman ve Türk toplumların karşı karşıya kaldığı ayrımcılık ve şiddet tehdidini de gözler önüne serdi. İşte son yıllarda Almanya’da artan nefret suçları ve ırkçı saldırılar...
#ALMANYABundan tam 31 yıl önceydi. Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletine bağlı Solingen kentinde aşırı sağcı, ırkçı Neonazi 4 Alman genci, 29 Mayıs 1993’ün ilk saatlerinde Türklerin oturduğu bir binayı benzin dökerek ateşe verip kundakladı. Kısa sürede alevler içinde kalan binada Genç ailesi 5 canını kaybetti, çoğu ağır 17 kişi de yaralandı.
#AlmanyaSolingen’deki katliamın 31’inci yıl dönümünde, saldırıda yaşamını yitirenleri temsilen ‘Hülya’ adını taşıyan meydanda gerçekleştirilen anma gününde ırkçılık tehlikesinin giderek arttığı ve birlikte mücadelenin zorunluluğu vurgulandı. Frankfurt Belediye Başkanı Nargess Eskandari-Grünberg artan ırkçılığa dikkat çekerek şu mesajı verdi: ‘Biz sizden daha fazlayız, güçlüyüz ve bölünmeyeceğiz.’
#AlmanyaAlmanya’da faaliyet gösteren ve kısa adı ‘CeMAS’ olan İzleme, Analiz ve Strateji Merkezi, NSU’nun ortaya çıktığı 2011 yılında bu yana toplamda 50 aşırı sağcı vakanın görüldüğünü kaydetti. Ancak CeMAS’a göre bu vakalar güvenlik birimleri tarafından sistematik olarak kaydedilmedi. Cemas, bu nedenle bugünden itibaren aşırı sağcı vakaların listeleneceği ‘NSU sonrası Almanya’da sağcı terörizm veri tabanı’ adlı bir internet sitesini yayına aldı.
#Almanya4 yıl önce Almanya’nın Hanau kentinde meydana gelen ırkçı saldırıda hayatını kaybeden 4’ü Türk vatandaşı olmak üzere, katledilen 9 göçmen kökenli kişi Berlin’de anıldı. Akşam üzeri gerçekleştirilen anma programından sonra ırkçı saldırıyı kınayan bir protesto yürüyüşü düzenlendi. Yürüyüşte polisle göstericiler arasında arbede yaşandı, bazı göstericiler gözaltına alındı.
#BerlinFederal Ayrımcılıkla Mücadele Sorumlusu Ferda Ataman, Hanau’daki ırkçı saldırının dördüncü yılında yaptığı açıklamada, Alman devletini yas tutanlara ve saldırıdan etkilenenlere yönelik tutumu nedeniyle ağır bir dille eleştirdi. Funke Mediengruppe gazetesine demeç veren Ataman, “Devlet ve yetkililer, Hanau’daki gibi bir saldırının ardından bu tür eylemlerin bir daha yaşanmaması için harekete geçmekle yükümlüdür. Ne yazık ki, Almanya’nın bu konuda şimdiye kadar başarısız olduğunu söylemek gerekir” dedi.
#HanauHanau’da dört yıl önce yaşanan katliamda yaşamını yitiren göçmen gençler mezarları başında göz yaşlarıyla ve dualarla anıldı. Anma etkinlerinin kapsamı ve içeriği konusunda ailelerle Hanau Büyükşehir Belediyesi arasındaki anlaşmazlık, mezarlıktaki törene de yansıdı. Önce Hanau Merkez Mezarlığı’nda dört yıl önce defnedilmiş olan gençlerin mezarları, başka yerlerde defnedilmiş olan gençlerin de temsili mezar taşlarının başında bir anma töreni yapıldı, ardından da mezarlığın girişinde federal ve eyalet hükümetiyle, belediyenin üst düzeyde temsil edildiği ‘sessiz tören’ gerçekleştirildi.
#ALMANYAAlmanya’nın Hanau kentinde dört yıl önce yaşanan ırkçı katliamda yaşamını yitiren gençleri ve sağ terörün tüm kurbanlarını anmak için gerçekleştiren merkezi yürüyüş ve mitinge on bine yakın kişi katıldı. Sadece Hanau katliamında değil, ondan önce Münih ile Halle gibi kentlerde yaşanan ve göçmen kökenli insanların hedef alındığı saldırılarda öldürülen insanların ailelerinin de en ön sırada yer aldığı eylemlere NSU (Nasyonal Sosyalist Yeraltı) kurbanlarının yakınları da destek verdi.
#AVRUPADAN HABER