Fortune 500 Avrupa listesinde yer alan Alman şirketleri, bu yıl çoğunluğu ülkenin imalat sektöründen olmak üzere 100 binden fazla çalışanı işten çıkarmayı planladıklarını duyurdu. Alman sanayisi yüksek enerji fiyatları, bürokrasi ve kurallar altında ezilirken, Çin ‘yeni Almanya’ oldu. Uzmanlara göre “Ucuz enerji ve ara malı ithal et, bunları işle ve yüksek kaliteye sahip mal olarak ‘Made in Germany’ algısıyla pahalı bir biçimde ihraç et” iş modeli de artık işe yaramıyor.
#AlmanyaAlmanya'da ağustosta 48,4 puan olan bileşik PMI eylülde 47,2 puana geriledi. HCOB Başekonomisti Cyrus de la Rubia "İmalat sektöründeki gerileme yeniden derinleşerek Alman ekonomisinde erken bir toparlanma umudunu buharlaştırdı. Üretim son bir yılın en hızlı düşüşünü yaşarken yeni siparişler de azaldı" dedi.
#AlmanyaAlman otomotiv devi Volkswagen’de kriz büyüyor. Almanya’da fabrika kapatma ve işten çıkarma planlarını duyuran şirket yönetimi, sendikayla yapılan toplantıda 25 bin çalışanın önünde tasarruf planlarını savundu. İşçi Konseyi Başkanı Daniela Cavallo, sert bir direniş göstereceklerini ve fabrika kapanmaları, işten çıkarmalar ve maaş kesintilerini kabul etmeyeceklerini söyledi. Cavallo, “Bizimle bu iş yapılamaz” dedi.
#AVRUPADAN HABERSon yıllarda yaşanan Kovid-19 salgını, tedarik zinciri kesintileri ve Rusya-Ukrayna Savaşı gibi çok sayıdaki kriz, Alman ekonomisinin zayıf yönlerini su yüzüne çıkarırken, yüksek enerji fiyatları, Çin’den gelen rekabet ve imalat sektöründeki kalıcı zayıflık ülke ekonomisinin büyümesini baskılıyor.
#AlmanyaAlmanya zor dönemlerden geçiyor. Aşırı sağın güçlendiği ve göçmenleri hedef gösteren söylemlerin giderek kabul görmeye başladığı bir dönem. Koronavirüs salgını ve Rusya-Ukrayna savaşının ardından başlayan enerji krizinin tetiklediği ekonomik sorunlar giderek hissediliyor. Ve böyle bir dönemde göçmen STK’ların faaliyetleri, söylemleri daha da önem kazanıyor. Özellikle ekonomi derneklerinin, daha fazla öne çıkarak göçmenlerin ekonomiye katkısının görünür olmasını sağlaması gerekiyor. İşte bu derneklerden biri de ATİAD. Her sektörden temsilcisi var ATİAD’ın. Ben de Alman ekonomisine büyük katkı sağlayan ve istihdam yaratan döneri sordum. Neden ‘Made in Germany’ diyorlar? Bu soruya Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Sayın hiç tevazu göstermeden cevap veriyor: “Döneri dünyaya biz tanıttık.”
#AlmanyaHer yeni yıla yepyeni hevesler ve beklentilerle, en iyi dileklerle giriyoruz. 2023’te Türkiye ve dünya gündeminde neler olacağını sizler için özetledim. Bu yıl jenerasyon gezegenlerinden biri olan Plüton Kova burcuna geçecek, akabinde tutulmalar Koç-Terazi aksına kayacak, şans ve bereket gezegeni Jüpiter Boğa’da ve ‘karmanın lordu’ Satürn ise Balık burcunda seyahat edecek. Tüm bunlar beraberinde hem dünya hem de Türkiye için önemli değişiklikleri getirecek. Önümüzde tarih kitaplarına geçecek nitelikte bir yıl var, hazır mısınız?
#Dinçer GünerÖTV matrah düzenlemesi ile otomobil fiyatlarında düşüş yaşandı. Düşen fiyatlar talep artışını beraberinde getirdi. Ancak dünya çapında süren çip krizi nedeniyle artan talep karşılanamıyor. Üretimin durmasına sebep olan çip krizinden son etkilenen ise Toyota Türkiye oldu. Adapazarı’ndaki fabrikada üretime 2 hafta ara veriliyor.
#GazetehaberleriKovid-19 salgının ekonomik faaliyeti sekteye uğratmasıyla geçen yıl daralma kaydeden ABD ekonomisi, bu yıla güçlü bir başlangıç yaptı. Ülke ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 6,4'lük büyüme performansı gösterirken, sağlanan mali destekler ekonomik büyümeyi hızlandırdı.
#ABDBorusan Holding’de ocak ayında CEO’luk koltuğuna oturan Erkan Kafadar, “Salgınla beraber tedarik zincirlerinde ciddi bir yeniden yapılanma ihtiyacı oldu. Türk otomotiv sektörü güçlü bir yapıda ve bu süreçten güçlenerek çıkacak ama sektör 60 yılda yaşadığı gelişmeyi 10 yılda yaşayacak” diyor.
#GazetehaberleriCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ilk safhasını açıkladığı normalleşme süreci ve hemen ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın 11 Mayıs itibarıyla tüm otomotiv fabrikalarının açılacağını duyurması ihracatçılar tarafından sevinçle karşılandı.
#FabrikaNorm Holding son 10 yılda üretimini 4 kat arttırarak Türkiye’nin en hızlı üretim artışı ve büyümeyi sağlayan ilk 10 şirketi arasına girdi. Porsche’dan Tesla’ya dünyanın önde gelen otomotiv şirketlerine üretim yapan Norm Holding, Avrupa ülkeleri ve Çin dahil olmak üzere 50 ülkeye ihracat yapıyor.
#Gazetehaberleri