Ünlü oyuncu Tuba Ünsal FMF atağı nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Kendisini merak eden hayranlarını sosyal medyasından paylaşımıyla FMF hastalığı ile ilgili bilgilendirdi. FMF atağı toplum arasında Ailevi Akdeniz Ateşi olarak da biliniyor. Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF) genetik bir hastalıktır ve özellikle Akdeniz kökenli insanlarda görülür. Bu hastalık, tekrarlayan ateş, karın ağrısı, göğüs ağrısı ve eklem ağrısı gibi belirtilerle kendini gösterir. Nadiren deri döküntüleri ve kas ağrıları gibi ek semptomlar da ortaya çıkabilir. Belirtiler genellikle birkaç saat ila birkaç gün süren ataklar şeklinde gelir ve her ataktan sonra hastalar tamamen normal hissedebilir.Peki, FMF atağı nedir, nasıl anlaşılır? FMF atağı nasıl olur? FMF atağı belirtileri ve tedavisi
#FMFİnflamasyonun kalp krizi riskini artırabileceğine ilişkin araştırmalar gün geçtikçe daha net veriler ortaya koyuyor. İyi haber: Artık doktorların elinde bu riski ortadan kaldırabilen bir ilaç var! 2006 yılında başlayan ve günümüze dek uzanan araştırmalar olumlu sonuçlar verdi. 2.000 yılı aşkın bir süredir çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan kolşisinin kalp krizi başta olmak üzere kardiyovasküler hastalık riskini azalttığı ortaya çıktı. İşte tıp dünyasında devrim niteliğindeki bu gelişmenin tüm detayları...
#Kolşisinİnflamasyonun kalp krizi riskini artırabileceğine ilişkin araştırmalar gün geçtikçe daha net veriler ortaya koyuyor. İyi haber: Artık doktorların elinde bu riski ortadan kaldırabilen bir ilaç var! 2006 yılında başlayan ve günümüze dek uzanan araştırmalar olumlu sonuçlar verdi. 2.000 yılı aşkın bir süredir çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan kolşisinin kalp krizi başta olmak üzere kardiyovasküler hastalık riskini azalttığı ortaya çıktı. İşte tıp dünyasında devrim niteliğindeki bu gelişmenin tüm detayları...
#KolşisinSunduğu programla gönüllerde taht kuran ünlü sunucu Kadir Ezildi, uzun süredir üstesinden gelmeye çalıştığı hastalığını izleyicilerle paylaştı. Aşırı titizliği ile ilk ününe kavuşan Kadir Ezildi, temizlik formatıyla başladığı yarışma programını, yarışmacıların mutfak maharetlerini de gösterebileceği formata dönüştürmüştü. Peki, Kadir Ezildi'nin hastalığı nedir? İşte, o detaylar
#Kadir EzildiÇocuklarda yüksek anne ve babaları telaşlandıran ve doktora en sık başvurulan sorunlardan biri. Çocuklarda görülen yüksek ateşin tekrarlanması yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. PFAPA hastalığı da yüksek ateşinde nedenlerinden biri olabiliyor. Peki PFAPA hastalığı nedir, belirtileri neler? İşte konuyla ilgili detaylar...
#PFAPA Hastalığı Nedirİnsanlarda farklı bölgelerde görülebilen pek çok hastalık bulunabilir. Bunlardan birisi de amiloidoz olmaktadır. Amiloidoz bazı kişilerde görülebilmekte ve farklı tedavileri bulunmaktadır. Bu sebeple belirtilerinin bilinmesi oldukça önemlidir. Peki, Amiloidoz nedir? Belirtileri nelerdir? Amiloidoz neden olur? Teşhisi ve tanısı ile birlikte amiloidoz hakkında detayları derledik.
#SözlükAnne babaları telaşlandıran ve genellikle nasıl davranacaklarını bilemedikleri yüksek ateş, doktora en sık başvurulan sorunlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Yüksek ateş şikayetinin belirli aralıklarla sık tekrarlaması, çocuğun ve ailesinin yaşam kalitesini ciddi ölçüde düşürebilirken, çocukların okul başarısını da olumsuz etkiliyor. PFAPA sendromu olarak adlandırılan bir romatizmal hastalık ise bu tekrarlayan dirençli ateşlere neden olabiliyor.
#Çocuk SağlığıOyun dönemindeki bir çocuğun bir anda oyun oynamayı bırakmasının ya da arkadaşlarından uzaklaşıp sessiz bir ortama çekilmesinin migren belirtisi olabileceğini söyleyen Nöroloji Uzmanı Dr. Nihat Mustafayev, çocuklarda migren ağrısı hakkında önemli bilgiler verdi.
#Çocuklarda MigrenGünümüzde böbreklerde pek çok hastalık görülür. Bu hastalıklardan birisi de pyelonefrit hastalığıdır. Böbrek enfeksiyonu şeklinde de bilinen bu hastalık, günümüzde pek çok kişide araştırılması gereken ve görülen hastalıklar arasında yer alır. Böbrek enfeksiyonu hastalığının tıptaki ismi ise, pyelonefrit hastalığı olarak bilinir. Pyelonefrit nedir, belirtileri nelerdir sizler için derledik.
Çağımızda pek çok hastalık bulunmaktadır. Bu hastalıkların bir kısmı bulaşıcı iken bir kısmı da farklı kaynaklardan ortaya çıkar. Hastalıkların isimlerinin ne olduğunu merak edenler detaylı bir araştırma serüveni içerisine girmektedirler. Hastalıklar ve isimleri ile ilgili son günlerde araştırmalar artmıştır. Peki, hastalıkların isimleri nelerdir? Bu hastalıklar hangi belirtiler ile ortaya çıkmaktadır? İşte hastalıkların isimlerine dair tüm detayları derledik.
Romatizmal hastalıklardan kaynaklı iltihaplı hastalıklar ve kas sistemi hastalıkları ile ilgilenen bilim dalı olan romatoloji, son dönemlerde sıklıkla karşılaşılan romatizma ile birlikte araştırılmaya başlandı. Peki romatoloji nedir, ne demek? Romatoloji bölümü hangi hastalıklara, neye bakar? İşte detaylı bilgiler…
#RomatolojiAilevi Akdeniz ateşi, tekrarlayan ateşlere ve karın, akciğerler ve eklemlerinizde ağrılı iltihaplanmaya neden olan genetik bir otoinflamatuar hastalıktır. Peki, genetik bir hastalık olan, Akdeniz ateşi olarak da bilinen FMF Hastalığı tam olarak nedir? İşte, FMF Hastalığı belirtileri ve tedavisi…
#Akdeniz AteşiTÜİK verilerine göre, 2010 yılından itibaren akraba evliliklerinde sistematik bir düşüş yaşandı. 70 ve 80’li yıllarda kendisini bir birey olarak değil, ailenin bir parçası olarak gören insanların bugün kendisini birey olarak görmeye başladığını belirten Sosyolog Prof. Dr. Nilüfer Narlı, "40 yıl önce akrabaların çöpçatanlıkla ortaya çıkardığı evlilikler artık çok değişti. Z kuşağının sosyal medyadan tanıştığını görüyoruz" dedi.
#Akraba EvlilikleriFMF hastalığı gündemde yer alıyor. Literatürde Familial Mediterranean Fever (FMF) adıyla bilinen, yineleyen şiddetli ateş ve buna eşlik eden karın ağrısıyla kendisini gösteren Ailevi Akdeniz Ateşi hastalığının belirtileri merak ediliyor. İşte tedavi edilmediğinde ölümcül sonuçlara yol açan FMF hakkında bilgiler
#Fmf Hastalığı'Kral hastalığı' ya da 'zengin hastalığı' olarak bilinen gut hastalığı, geçmişte padişahların ölümüne yol açmış şiddetli bir romatizmal rahatsızlık. Gut hastalığının tedavisinde kullanılan ‘kolşisin’ ilacının Covid-19 tedavi sürecini kısalttığı yönünde haberlerin çıkması üzerine Prof. Dr. Fürüzan Yıldız ile bu ilacın salgınla mücadeledeki etkileri hakkında konuştuk.
#Kolşisin İlacıÇocuk acillere ve polikliniklere başvuru yakınmaları arasında ateş çoğunlukla ilk sırayı almaktadır. Çoğunlukla viral veya bakteriyel enfeksiyonlar düşünülüp ateş düşürücü, soğuk algınlığı ilaçları veya antibiyotikler kullanılmaktadır. Antibiyotiklerin gittikçe daha fazla ve yanlış kullanılması nedeni ile antibiyotiklere direnç gelişmektedir ve bu günümüzün ve geleceğimizin önemli bir sağlık sorunu antibiyotik direnci olacağını göstermektedir.
#ÇocukGenellikle eklemlerde ağrı, şişlik ve kızarıklıkla belirti veren artrit hakkında önemli bilgiler aktaran Romatoloji Kliniği’nden Prof. Dr. Mehmet Sayarlıoğlu, “Artrit, eklem iltihabı demektir. Eklemlerde iltihap mikroplarla gelişebileceği gibi, romatizmal hastalıklarda mikrop olmadan da gelişebilir" dedi.
#ArtritBoğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Batu Erman, İngiltere’de ortaya çıkan ve tüm dünyanın gündemine oturan Kovid-19 mutasyonuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Erman, insanı enfekte eden virüsün vücudu bir test tüpü gibi kullandığını söyleyerek “Virüs vücutta ne kadar çok kalırsa, o kadar çok kendini çoğaltır. Bu da virüsün genetiğinde değişimlere yol açar. Pandemide herkes bir test tüpü ve herkes değişik mutasyonlar yaratıyor. İşte bu nedenle aşılar kadar, ilaç çalışmaları da önemli. Virüsün vücutta geçirdiği zamanı azaltıp kendini çoğaltmasını engelleyecek, yani hastalığı baskılayacak ilaçlar çok önemli. Bizim de TÜBİTAK desteğiyle yürüttüğümüz ilaç çalışmalarımız var” dedi.
#Boğaziçi ÜniversitesiKronik böbrek hastalığının, böbrek fonksiyonlarında böbreğin süzme gücünde ortaya çıkan ve yaklaşık olarak 3 ay veya daha uzun süre devam eden tüm bozuklukları kapsayan bir sıkıntı olduğunu belirten Nefroloji Uzmanı Dr. Banu Diri, kronik böbrek hastalıklarının göz ardı edilmemesi gerektiğinin altını çizdi.
#BöbrekRomatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Sayarlıoğlu, eklem iltihabı olan artritin hayatı kabusa çevirebildiğine dikkat çekerek, “Artrit, iltihaplı romatizmaların önemli bulgularından biridir. Daha hastalığın başında iken romatizmal hastalığın tanınması hem gereksiz tedavilerin alınmasını hem de hastalığın ilerlemesini engelleyecektir” dedi.
#Artritİç Hastalıkları ve Romatoloji Uzmanı Prof. Dr. Eren Erken, artritin, romatizmal kas ve iskelet sistemi hastalıklarının önemli bir bulgusu olduğuna dikkat çekerek “Bu hastalıkların erken tanısı, hastaların tedaviye erişebilmesi ile mümkün. Bu nedenle eklemlerde meydana gelen şişlik, kızarıklık, ağrı ve hareket kısıtlılığı gibi belirtiler ihmal edilmeden hekime başvurulmalı” dedi.
#Romatoit ArtritGeceleri uykudan uyandıran ve hareket kısıtlığına neden olan artrit, ileri dönemlerde hastaların gündelik işlerini yapabilmelerine de engel olabilir. Özellikle sigara içen ve sıkça enfeksiyona maruz kalan kişilerde daha sık görülen artrit hastalığında tedavi kişiye özel planlanmalı.
#ArtritFMF hastalığı araştırılan konular arasında yer alıyor. FMF nedir, ne demek sorularının yanıtı merak ediliyor. Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF) irsi ateşli bir hastalıktır. İşte tekrarlayan ateş, karın ağrısı, göğüs ağrısı ve eklem ağrısı nöbetleri yapan bir hastalık olan FMF ile ilgili merak edilenler…
#FMFCorona virüsüyle ilgili gelişmeler gelmeye devam ederken, yetkililer ve uzmanlar covid 19 ile ilgili değerlendirmeleri paylaşıyor. Corona virüsü hastalığının hayatımıza girmesinden itibaren, farklı hastalık türleri de uzmanlar tarafından dile getiriliyor. FMF hastalığı da son zamanlarda gündeme gelen konulardan oldu. Peki, FMF nedir? FMF hastalığı nedir tıpta ne demek? İşte, Ailevi Akdeniz Ateşi yani FMF atağı ve FMF hastalığıyla ilgili bilgiler...
#Fmf Nedir