Daha çok Akdeniz ülkelerinde rastlanan Akdeniz anemisi, Akdeniz Bölgesi’nde yerleşik genetik bir problem olarak görülüyor. Yaygın olarak rastlanılan Akdeniz anemisi taşıyıcıları, hastalık genlerini çocuklarına da geçirebiliyor. Peki, Akdeniz anemisi nedir, nasıl anlaşılır? İşte Akdeniz anemisi ile ilgili bazı bilgiler.
#Akdeniz AnemisiGenellikle Akdeniz bölgesinde görülen ve genetik faktörlerle sonraki nesillere geçebilen Akdeniz anemisi, yenidoğan kan testi (Topuk kanı testi) ile saptanabilir ve koruyucu önlemler alınabilir. Çocuk Hastalıkları Uzmanı Ersin Sarı, en çok Akdeniz ülkelerinde görülen Akdeniz anemisini ve bilinmeyenlerini anlatıyor.
#Akdeniz AnemisiKan bağı bulunan bireylerin yaptığı evliliklere ''akraba evliliği'' ya da ''endogami evliliği'' adı verilir. Kardeş torunları arasında yapılan evlilik 2. derece akraba evliliği olarak tanımlanır. Hala, amca ya da teyze çocukları arasında yapılan endogami evlilikleri genetik hastalıklar açısından daha fazla risk taşır. 8. sınıflar için ''Kalıtım - Akraba Evliliklerinin Genetik Sonuçları'' konusunu detaylarıyla anlattık.
#8. Sınıf Fen Bilimleri Kalıtım - Akraba Evliliklerinin Genetik Sonuçları Konu AnlatımıKalıtsal bir kan hastalığı olan talasemi, Akdeniz Bölgesi’nde yoğun olarak görülmesi sebebiyle halk arasında Akdeniz anemisi olarak anılıyor. Günümüzde evlilik öncesi yapılan tetkikler sayesinde hasta doğabilecek bebekler önceden saptanabiliyor ve gereken önlemler alınabiliyor. Hematoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Şebnem İzmir Güner, ile ilgili doğru bilinen yanlışlar konusunda önemli bilgiler verdi.
#Akdeniz Anemisiİzmir'in Kınık İlçesi'nde, Soma'daki maden faciasında ölen işçilerden 37 yaşındaki İbrahim Salgın'ın, Akdeniz Anemisi tedavisi gören oğlu, 14 yaşındaki İsmet Salgın'ın tedavi masrafları için madende çalıştığı ortaya çıktı. İbrahim Salgın, Kınık Şehir Mezarlığı'nda toprağa verildi.Maden faciasında ölen işçilerden İsmet Salgın'ın ölümünden sonra ortaya çıkan hayat hikayesi yürek burktu. 15 yıl önce Aynur Salgın ile yaşamını birleştiren İbrahim Salgın'ın oğlu İsmet Salgın, Akdeniz Anemisi hastalığı ile dünyaya geldi. Bir kahvehanede garson olarak çalışan Salgın, oğlunun tedavi masraflarını karşılayamadı. Önce evini satan İbrahim Salgın küçük bir eve taşınıp madende işe başladı. Çocuğunun tedavi masrafları için çalışırken madende hayatını kaybeden Salgın'ın cenazesi, İzmir Kınık Belediyesi Soğuk Hava Deposu'na getirildi. Burada yıkanıp kefenlendikten sonra Türkcedit Mahallesi Yeni Camii'nde ikindide kılınan namazın ardından Kınık Şehir Mezarlığı'nda toprağa verildi.Cevdet ŞEN/ KINIK/DHA
#İzmirMUĞLA’nın Bodrum İçesi'nde 2 yıldır engelli çocuğu için devletten ayda 190 lira bakım parası alan 2 çocuk annesi Eda Çakmak'a, ‘yardımın yanlışlıkla verildiği’ bildirilerek, bugüne kadar ödenen 4 bin 481 lira yüzde 50 fazlasıyla geri istendi. Şaşkına dönen Eda Çakmak, “Ben bu kadar parayı ömrümde birarada görmedim. Nasıl öderim?” diye gözyaşı döktü.
Aydın- İzmir otoyolunda, aynı şeritteki buğday yüklü kamyona arkadan çarpan yolcu otobüsü 15 metrelik uçuruma yuvarlandı. Kazada aralarında otobüs şoförü Sedat Atar ve otobüs görevlisi Suat Ünver'in de bulunduğu 5 kişi öldü, 28 kişi yaralandı. Kazanın ardından, yakınlarının otogara ulaşıp ulaşmadığını merak ederek arayanların çabaları sonuçsuz kaldı. Çalan telefonları açak olmadı.
Hba1c Glikolize Hemoglobin en genel tanımı ile şeker hastalığının tespiti için yapılan testlerden birisidir. Bu test genellikle kan şeker seviyesinin ölçümünde çok büyük öneme sahiptir. Sadece kan şekeri seviyesini belirlemek için değil aynı zamanda da kontrol altında tutmak için de Hba1c Glikolize Hemoglobin değerleri ele alınır. Hba1c Glikolize Hemoglobin nedir? Hba1c Glikolize Hemoglobin seviyesinin normal değer aralığı ne olmalıdır? İşte, merak edilenleri sizler için derledik.
#Hba1c Glikolize Hemoglobin NedirVücutta organ ve dokulara yeterli seviyede oksijen taşınması gerekmektedir. Bu gerekli miktarı sağlıklı kırmızı kan hücreleri karşılamaktadır. Vücutta yeterli seviyede kırmızı kan hücresi bulunmadığı zaman da kansızlık bir diğer ismiyle anemi ortaya çıkmaktadır. Bireydeki enerji kaybı, çabuk yorulma, nefes darlığı, baş dönmesi, baş ağrısı, ciltte renksizlik gibi belirtiler kansızlık belirtileri arasındadır. İşte kansızlık hakkında detaylar.
Dahiliye diğer adıyla iç hastalıkları bölümü, pek çok hastalığın teşhisi ve tedavisi ile ilgileniyor. Dahiliye bölümünün hangi hastalıklara baktığı da merak ediliyor. Peki dahiliye nedir? Dahiliye hangi hastalıklara bakar? İşte konuyla ilgili detaylar...
#Dahiliye Hangi Hastalılara BakarAşırı halsizlik, çarpıntı, çabuk yorulma, deride koyulaşma, gelişme geriliği… Halk arasında ‘Akdeniz anemisi’ olarak bilinen talasemi hastalığının en sık görülen belirtilerinden birkaçı… hastalığın kök hücre nakli ile de tedavi edilebildiğini belirten Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Öztürk, 8 Mayıs Dünya Talasemi Günü kapsamında, talasemi hakkında en çok merak edilen 7 soruyu sıraladı,
#TalasemiAkdeniz anemisi, iştahsızlık ve solgun bir cilt görünümü gibi şikayetlerle kendini gösterir. Bu rahatsızlık, vücutta hemoglobinin üretiminde sorunlara neden olabilir. Peki Akdeniz anemisi nedir? İşte Akdeniz anemisi belirtileri ve tedavisi
#Akdeniz Anemisi NedirSivas'ta yaşayan 15 aylık Zeynep Asel Balk'a, kabızlık şikayetiyle gittiği hastanede halk arasında bilinen adıyla Akdeniz anemisi (Beta talasemi majör) teşhisi konuldu. Tedavisi için ilik gerekli olan Zeynep Asel için ailesi donör aramaya başladı.
#SivasDemir eksikliği anemisinin demir depolarının azalması sonucu gelişen kansızlık olduğunu belirten İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Yunus Öksüz, "Hızlı kan kaybı ile akut olabileceği gibi, yavaş kan kaybı veya demirden fakir diyet ile kronik olabilir. Genetik bir hastalık değildir, yetişkinlerin yüzde 10-30'unu etkilemektedir. Tüm yaş gruplarında rastlanabilir ancak kadınlarda erkeklerden daha fazladır. Demir eksikliği anemisinin gelişiminde başlıca üç neden sayılabilir. Normal şartlarda artan demir ihtiyacı, kanamalara bağlı kan kaybı ve yetersiz demir alınımıdır" dedi.
#KansızlıkTürkiye’de yaklaşık1 milyon 300 bin civarında Akdeniz anemisi taşıyıcısı olduğunu söyleyen Çocuk Hematoloji ve Onkoloji uzmanı Prof. Dr. Birol Baytan, bu hastalığın taşıyıcılığının yüzde 12 ile en fazla Antalya ve çevresinde bulunduğunu söyledi. Prof. Dr. Baytan, “Bebeklik döneminde başlayarak sürekli kan nakli gerektiren bu hastalık, demir eksikliği ile karıştırılabiliyor” dedi.
#TalasemiTürkiye’de yaklaşık1 milyon 300 bin civarında Akdeniz anemisi taşıyıcısı olduğunu söyleyen Çocuk Hematoloji ve Onkoloji uzmanı Prof. Dr. Birol Baytan, bu hastalığın taşıyıcılığının yüzde 12 ile en fazla Antalya ve çevresinde bulunduğunu söyledi. Prof. Dr. Baytan, “Bebeklik döneminde başlayarak sürekli kan nakli gerektiren bu hastalık, demir eksikliği ile karıştırılabiliyor” dedi.
#Talasemi TaşıyıcılığıDahiliye bölümü vücudun iç organlarını etkileyen tüm koşullarla ilgilendiği için de geniş bir çalışma yelpazesine sahiptir. Dahiliye nedir? Dahiliye doktoru hangi hastalıklara bakıyor? Gibi merak edilen tüm soruları sizler için cevapladık.
#Dahiliye Nedir?İlerleyen anne yaşı, genetik hastalıkların çoğalması ve anne adaylarında düşük sayısının artması günümüzde giderek artan problemlerin başında geliyor. Preimplantasyon Genetik Tanı (PGT) ile tüm olumsuzlukların önüne geçildiğini belirten Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Ümit Zeteroğlu, PGT’nin hangi durumlarda, kimlere, nasıl uygulandığını anlattı.
#PGT