Vücudumuzdaki organların tam olarak çalışmadığı ve dış etkilerden kaynaklı olarak bir takım vakalar il hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Bu hastalıkların belirtilerinin iyi bilinmeli ve ona göre tedavi edilmesi gerekmektedir. Akciğer su toplaması olarak halk arasında bilinen ve tıp dilinde plörezi olarak ifade edilen hastalıkta aksatılmaması gereken rahatsızlıklardandır. Peki, akciğer su toplaması neden olmaktadır? Bu hastalık nasıl anlaşılmaktadır? Akciğer su toplamasına hangi tıp bölümleri bakmaktadır? İşte, plörezi ve detayları...
#Akciğer Su ToplamasıAsbest tehlikesi, deprem bölgesinde dikkat çekmeye devam ediyor. Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası uzmanlar, enkazdan çıkan asbest tehlikesine ilişkin uyarılarda bulundu. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Alparslan Ergör "Deprem bölgesinde insanların o kadar yaşamsal gereksinimleri var ki, asbest geri planda kalıyor" dedi.
#AsbestKahramanmaraş merkezli depremler sonrası uzmanlar, enkazdan çıkan asbest tehlikesine ilişkin uyarılarda bulundu. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Alparslan Ergör "Deprem bölgesinde insanların o kadar yaşamsal gereksinimleri var ki, asbest geri planda kalıyor" dedi. Asbest Söküm Uzmanları Derneği Başkan Yardımcısı Selda Altıntop ise bölgedeki kişilerin etkin şekilde korunmadığını, FFP-3 tipi maskelerin kullanılması gerektiğini söyledi.
#Osman Alparslan ErgörDiyetisyen Metin Bodur, her sabah elinizi yüzünüzü yıkarken içine hiç bir şey katılmamış iki bardak su içilmesini önerdi. Bodur, “Her öğlen ve akşam yemeği öncesinde ve sonrasında bir bardak su için ve her gece yatağa gitmeden önce bir bardak daha su için. Bu kesinlikle içilmesi zorunlu olan sudur. Onun dışında aralarda bol bol su için” dedi.Diyetisyen Metin Bodur, yetişkin bir insan vücudunun yüzde 65–70’inin sudan oluştuğunu belirterek, suyun insan vücudu için çok önemli olduğunu hatırlattı.
#1Efüzyon, plevra, perikard, periton gibi vücut kaviteleri içinde bulunan sıvı birikmesi şeklinde ortaya çıkan ödeme verilen isimdir. Normalde vücut kavitleri içinde yer alan sıvı miktarının 50 milimetre altında olması gerekir. Vücutta bunun üzerinde olan sıvı birikimine ise, efüzyon adı verilir. Efüzyon nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Efüzyon Nedir?Sağlığı tehdit eden akciğer sorunlarından birinin akciğerde su toplanması durumu olduğuna dikkat çeken İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Taner Has, “Nefes darlığı, öksürük, göğüs ağrısı, ateş, eforla çabuk yorulma ve balgam çıkarma bu hastalığın önemli belirtilerindendir. Bunlar, su toplamasına işaret edebilir” dedi.
#Uzm. Dr. Taner HasYaşlanma günümüz toplumlarının en büyük sorunu olarak kabul ediliyor. 2050’li yıllarda sağlık alanındaki iş yükünün ciddi bir kısmını yaşlı kalça kırıklarının oluşturması bekleniyor. Basit bir zorlama ile oluşan bu kırıkların tedavisi için ise zaman hayati önem taşıyor.
#HalıKalp yetmezliği, yüksek yastıkta uyuma ihtiyacı,nefes darlığıyla uyanma, göğüs ağrısı gibi belirtilerle baş gösteriyor. Memorial Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, kalp yetmezliği belirtilerini, nasıl tedavi edilmesi gerektiğini ve kalp nakil ameliyatlarının zorlukları hakkında bilgi verdi.
#Kalp YetmezliğiKalbi büyüdüğü için ameliyat olamayan yoksul hastalar da artık ölümü beklemeyecek. Almanya ve Fransa’dan sonra Türkiye de yeni nesil kalp ameliyatını ödeme kapsamına aldı. ‘Ölümü bekleyen’ 4 hasta, İstanbul Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapılan ameliyatla sağlığına kavuştu. Sırada binlerce hasta var…
Bebek Ali İbrahim, anne karnında geçirdiği akciğer ameliyatı sayesinde bugün hayatta. Sağ akciğerinin su toplaması nedeniyle ölüm riski yaşayan Ali İbrahim, henüz 29 haftalıkken Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde ameliyat edildi. Prof. Dr. Cihat Şen, Ali İbrahim’in akciğerindeki suyu ince bir boru sistemi yerleştirerek boşalttı. Ameliyattan sonra bebeğin gelişimi normal devam etti ve 38 haftalıkken dünyaya geldi. Ali İbrahim şimdi evinde...