Dünyanın ilk mRNA akciğer kanseri aşısı hastalarda denenmeye başlandı. Türkiye dahil yedi ülkede gerçekleştirilen klinik denemeler kapsamında İngiltere’de bir hastaya ilk doz aşı yapıldı. Peki akciğer kanseri aşısı hastalıkta neleri değiştirebilir? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkBir gazetede çıkan 'Akciğer kanseri aşısı ömrünü 6 yıl uzattı' haberi Türk Tıbbi Onkoloji Derneği'nin tepkisini çekti. Dernekten yapılan yazılı açıklamada aşı ile ilgili çalışmaların sürdüğü, ileri evre akciğer kanserinde kemoterapiden yarar görmüş hastalarad etkili olduğu belirtildi ve şu sözlere yer verildi:
Kanser en korkutucu hastalıkların başında geliyor ama bir taraftan da tedavisinde her geçen gün yeni adımlar atılıyor. Tıp dünyası kasım ayında akciğer ve pankreas kanserleriyle ilgili farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Her şeyi bilmek çok önemli çünkü o zaman erken teşhis şansına sahip olabiliyoruz. Ayrıca bu iki kanser türüyle mücadelede yeni gelişmeler var.
#Hazan Aköz IşıkHem ülkemizde hem de dünyada kalp ve damar hastalıklarından sonra en sık ölüme sebep olan hastalık kanser. Fakat uzmanlar yeni tanı ve tedavi yöntemlerinin umut verdiğini söylüyor. Genetik mekanizmaların nasıl çalıştığının daha net anlaşılması, aşılar, akıllı ilaçlar, virüslerin kansere karşı kullanılması gibi gelişmelerle bu durumun değişebileceğini düşünüyorlar.
#KanserAvrupa’nın en önemli onkoloji kongresinde (ESMO) Uğur Şahin ve Özlem Türeci’nin 15 yıldır üzerinde çalıştığı kanser aşısının ilk sonuçları da açıklandı. Ne zaman piyasaya sürülür, etkisi ne ve tek umut bu aşı mı? Akciğer, mesane ve rahim ağzı kanserlerinde yaşam süresinin arttıran ve tümör yayılımını durduran yeni çalışmalar neler? Gelin, tüm bu gelişmelere bir bakalım ve ayrıca kanser hastaları arasında çok konuşulan ama yüksek sesle pek söylenmeyen bir soruya cevap arayalım: “Kanseri duyunca kadınlar mı yoksa genellikle erkekler mi terk ediyor?”
#KANSERİngiltere Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, bugün BioNTech ile mRNA bazlı kanser aşısı için ortaklık yapacağını duyurdu. Ortaklıkla beraber İngiltere’de 2030 yılına kadar 10 bin kanser hastasının mRNA bazlı kişiye özel kanser aşısı içeren tedaviyi, açılacak araştırma geliştirme merkezleri aracılığıyla alacağı ifade edildi.
#BiontechABD, New Jersey’de yaşayan bir adam ayak parmağındaki geçmeyen ağrı yüzünden doktor doktor gezdi. Sorunun bir kırık ya da başka bir ortopedik problem olduğunu düşünüyordu. Gerçek sağlık problemi ortaya çıktığında ise hayatta hiç kimsenin duymak istemeyeceği sözleri işitti…
#Böbrek TümörüKanser geçmişi olan bir gazeteci olarak bu hafta arka arkaya gelen güzel haberler aynı kaderi paylaştığım kanser hastaları ve yakınlarına umut verdi hiç şüphesiz. Yakın bir gelecekte, kemoterapi-radyoterapi almadan ve hatta ameliyata gerek kalmadan sadece basit bir hap ya da aşının tedavi için yeterli olması ihtimalini bir düşünsenize! Muhteşem değil mi? Tüm bu gelişmeler aklıma üç soru düşürdü. Bir, nihayet kanserin sonu geldi mi? İki, bahsedilen hap ya da aşılar ne zaman piyasaya çıkar? Üç, herkese ve her çeşit kanser türüne uygulanabilir mi? Cevapların peşine düştüm.
#MrnaGaziantep’te hastaneye kaşıntı şikayetiyle gelen Şükran Tekin’in hem lenf kanserine hem de koronavirüse yakalandığı tespit edildi. Hastanın Covid-19’un tipik belirtilerini göstermediğini, akciğer tomografisinde de bulguya rastlanmadığını, sadece kaşıntı belirtisi yaşadığını belirten Doçent Dr. Gülseren Elay, Covid tedavisinin ardından hastanın kaşıntısının sona erdiğini söyledi. Türkiye’de koronavirüsü kaşıntı belirtisiyle geçiren ilk hasta olan Tekin, doktorları da şaşırttı. Koronavirüsü yenerek ölümden dönen Şükran Tekin ise "Aşı sayesinde virüsü yendim. Aşıyı herkese öneriyorum. Herkes gelip aşısını yaptırsın" dedi.
#GaziantepGaziantep’te hastaneye kaşıntı şikayetiyle gelen Şükran Tekin’in hem lenf kanserine hem de koronavirüse yakalandığı tespit edildi. Hastanın Covid-19’un tipik belirtilerini göstermediğini, akciğer tomografisinde de bulguya rastlanmadığını, sadece kaşıntı belirtisi yaşadığını belirten Doçent Dr. Gülseren Elay, Covid tedavisinin ardından hastanın kaşıntısının sona erdiğini söyledi. Türkiye’de koronavirüsü kaşıntı belirtisiyle geçiren ilk hasta olan Tekin, doktorları da şaşırttı. Koronavirüsü yenerek ölümden dönen Şükran Tekin ise "Aşı sayesinde virüsü yendim. Aşıyı herkese öneriyorum. Herkes gelip aşısını yaptırsın" dedi.
#GaziantepDünyanın en kirli başkenti olarak bilinen Yeni Delhi tarım arazilerinde ekin atıklarının yakılmasındaki artış nedeniyle zehirli bir dumana büründü. Hindistan'ın Federal Kirlilik Kontrol Kurulu'na göre, hava kalitesini mümkün olan en kötü dereceye yaklaştı. Yetkililer zehirli sisin önceden solunum sıkıntısı olan insanları ciddi şekilde etkileyeceğini belirterek maske uyarısı yaptı.
#HindistanKahramanmaraş'ta akciğer kanseri teşhisi konulan N.T.'nin (52) koronavirüs testi pozitif çıktı. Ameliyat öncesi Covid-19 tedavisi gören N.T.'ye yapılan tetkikler sonucu koronavirüsün akciğer kanserini taklit ettiği tespit edildi. Sütçü İmam Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Fatoş Kozanlı, koronavirüsün akciğer kanserini taklit ettiğini ve bunun dünya tıp literatüründe bir ilk olduğunu söyledi.
#KahramanmaraşTüm dünyada koronavirüs salgınına karşı aşı ve ilaç çalışmaları devam ederken Prof. Dr. Derya Unutmaz, Covid-19 ilacının yaz ortasında ya da en geç sonbaharda piyasaya çıkacağını düşündüğü söyledi. Prof. Dr. Unutmaz ayrıca, 'Şu anda müthiş bir yarış var virüsle aşılanma arasında. Bizim de önümüzde çok fazla zamanımız kalmadı. Çünkü bu Delta varyantı (Hindistan varyantı) çok hızlı yayılıyor. Onun için aşılanma ile onun önüne geçmemiz lazım. Geçemezsek, gerçekten önümüzdeki bir iki ayı yine çok zor geçirebiliriz.' dedi.
#HaberHer hastalıkta erken teşhisin çok önemli olduğunu belirten Dr. Mehmet Topçu, belli bir yaştan sonra 6 ayda bir kan testlerinin, iki yılda bir de görüntülü ‘MR’ çektirerek vücudun içinin kontrol edilmesinin gerektiğini söyledi: “İnsan vücudunun en zirvede olduğu yaş 27’dir ve o yaştan sonra vücudumuz eskimeye başlar. Saçlarımızın beyazlaması, yüzümüzün kırışması gibi akciğerimiz, karaciğerimiz, damarlarımız ve bütün vücudumuz eskimeye başlamaktadır. 50-60 yaşlarında beynimizin, boyun ve beyin damarlarının hangi halde olduğunu merak etmeliyiz. MR görüntülemeyle bunları kontrol ettirmeliyiz, gerekirse tedavisini yaptırmalıyız.”
#Dr. Mehmet TopçuCovid-19 enfeksiyonuna yakalanma korkusu nedeniyle rutin kontrollerin aksatılması, sağlık kuruluşlarında kaynakların pandemiyi önlemeye odaklanması, özellikle kanser tanısı ve tedavisinde alarm zillerinin çalmasına neden oluyor. Yapılan çalışmalar standart kanser taramalarında yüzde 90’a yakın azalma olduğunu gösteriyor. Bu durumun korkutucu yansıması ise ileri evre kanserlerde artış! Öyle ki istatistiki çalışmalar ileri evre kanser tanısının bir öncesi yıla göre yüzde 75 oranında arttığını gösteriyor. Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Gökhan Demir, 4 Şubat Dünya Kanser Günü kapsamında önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#KanserKoronavirüs aşısı ile adını tüm dünyaya duyuran Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin ve Prof. Dr. Özlem Türeci'nin başında bulunduğu ekip, mRNA aşıları ile Multipl Skleroza (MS) çare olmayı umut ediyor. Geçtiğimiz haftalarda dünyaca ünlü tıp dergisi Science'da yayınlanan çalışmada, mRNA aşısı ile farelerin bağışıklık sistemi 'eğitildi' ve vücudun kendi dokusuyla savaşarak MS'e yol açmasının önüne geçildi.
#Uğur Şahin