Uygun temizlik olmadığında E.coli, salmonella gibi bakteriler yaşam alanımıza yayılabilir. Evlerde en çok mikrop, lavabolarda ve giderlerde bulunuyor. Saç, kıl, tuvalet kâğıdı gibi cisimler, gider borularını tıkayarak suyun akışını engelleyip lavaboyu tıkayabiliyor. .Kirli giderler E.coli, salmonella gibi bakterilerin oluşumuna zemin hazırlayarak yaşam alanımıza yayılıyor ve soluduğumuz hava bizi hasta ediyor.
#Kirli GiderEvimizde gözle görülmeyen ama sağlığımızı tehdit eden gizli mikrop yuvaları var. Banyoyu, mutfağı, tuvaleti köşe bucak temizliyoruz ama ne kadar detaylı temizlik yaparsak yapalım bazı alanları gözden kaçırıyoruz. İşte bu alanlardan biri de mutfak ve banyo giderleri…Kirli giderler E.coli, salmonella gibi bakterilerin oluşumuna zemin hazırlayarak yaşam alanımıza yayılıyor ve soluduğumuz hava bizi hasta ediyor.
#Ev TemizliğiBu haber, zamanının önemli kısmını yemek pişirmekle geçirenleri ve işi yemek pişirmek olanları çok yakından ilgilendiriyor! Bilim insanları yemek pişirmenin çevre kirliliğine benzer emisyonlar ürettiğini tespit etti. Yapılan çalışmaya göre, yemek pişirme şekliniz kirlilikle aynı akciğer hasarına neden olabiliyor.
#Yemek PişirmeDünya Sağlık Örgütü’ne göre dünya genelinde sigara kullanım oranı azalıyor. Ancak Türk Toraks Derneği ülkemizde artış olduğunu söylüyor. Üstelik uzmanlar öğrenciler arasında da yaygınlaşan elektronik sigara ve türevlerinin tütünden daha zararlı olduğunu belirtiyor.
#Hazan Aköz IşıkKış aylarında grip ve nezle gibi viral hastalıklara daha sık yakalanıyoruz ve öksürük de çoğunlukla bu rahatsızlıklarla birlikte gelen semptomlardan biri. Öksürmek solunum yollarımızın temizlenmesine yardımcı olan bir savunma mekanizması ancak uzmanlar 10 günden uzun sürerse başka bir sorun olabileceğinin altını çiziyor.
#ÖskürükGrip, genellikle kendi kendine iyileşme eğilimi gösterse de bazı durumlarda çok ağır sonuçlara yol açabiliyor. ABD’de yaşayan Allison Miller'ın hastalığı da başta sıradan bir gripti. Semptomları ağırlaşıp hastaneye kaldırılan Miller, birkaç günün sonunda sol bacağını kaybetti. Peki grip nasıl oluyor da ağır hastalıklara dönüşebiliyor? Gribin normal seyrinin dışına çıktığını nasıl anlarız? En çok kimler risk altında? İşte Allison Miller’ın yaşadıkları ve uzman görüşleri…
#Sağlık6 Ağustos’ta sabah erken saatlerde son dakika koduyla duyurulan haber hem hayranlarını hem de Hollywood’daki dostlarını yasa boğmuştu. Çok ağır bir trafik kazası geçiren ve vücudunda ciddi yanıklar olan Anne Heche'nin acil olarak hastaneye kaldırıldığı ve entübe edildiği söyleniyordu. Yıldız oyuncu çarpışmanın şiddetiyle aldığı yaraları atlatamayıp aramızdan ayrılacaktı.
#Anne Heche40 yaşındaki ABD'li adam koronavirüs sandığı hastalığının bir türlü geçmemesi üzerine gittiği hastanede vadi humması teşhisi aldı. Akciğerine yayılan mantar nedeni ile uzun bir süre tedavi gören ve artık ömür boyu ilaç kullanmak zorunda kalan adam insanları hastalık konusunda dikkatli olmaya çağırdı. Peki vadi humması hastalığı nedir, nasıl bulaşır? İşte dikkat çeken detaylar...
#MantarKendi kullandığı araçla korkunç bir kaza yapan ve vücudunda ağır yanıklarla hastaneye kaldırılan Hollywood yıldızı Anne Heche'ın yaşam destek ünitesi kapatıldı. 53 yaşındaki ünlü oyuncu kazadan 9 gün sonra hayata gözlerini yumdu.
#Anne HecheAnkara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cebeci Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tanıl Kendirli, çocuk hastalar açısından pandeminin lokomotifi Cebeci Çocuk Hastanesi'nde Covid-19 yoğun bakım ve servislerinin kapatıldığını söyledi. Kendirli, pandemide koronavirüs hastası 7 bin çocuğun geldiğini belirterek, "85 çocuk yoğun bakım hastamızdan 5'i hayatını kaybetti. Bunlardan sadece 2'si doğrudan Covid-19 nedeni ile hayatını kaybetti. Bu nedenle yaşam oranının yüzde 95'in üzerinde olduğunu söyleyebiliriz" dedi.
#Covid-19ABD’de orman yangınları sırasında hava kirliliğindeki artışların koronavirüs vaka ve ölümlerine ne derece katkıda bulunduğuna dair bir araştırma yapıldı. Tam 133 kentin verilerinin kullanıldığı araştırmadan çıkan sonuç ise korkutucu. Araştırmacılar, alevlerden çıkan küçük parçacıkların solunmasının koronavirüse yakalanma ve ölüm oranlarını artırdığını tespit etti.
#KoronavirüsSağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, koronavirüste şu an 3'üncü pikin yaşandığını belirterek, "Mart-nisan gibi 3'üncü piki yaşayacağımızı düşünüyorduk, öyle oldu, şu an 3'üncü pikteyiz. Açıkçası hem virüsün yapısı hem bu kadar mutasyon geçirmesi hem de aşılama programlarının hızlıca ilerlemesi neticesinde 4'üncü pikin olacağını düşünmüyorum" dedi.
#Doç. Dr. Ümit SavaşçıKoronavirüs belirtileri, dünyada olduğu gibi Türkiye'nin de gündeminde yer almaya devam ediyor. Dünyada aşılama süreci hızla sürerken, covid-19 semptomları ile ilgili uzmanların yaptığı çalışmalar dikkat çeken verileri ortaya koydu. Prof. Dr. Yıldız Değirmenci, corona virüsün sadece solunum yollarını etkilemediği söyleyerek, "Kanın pıhtılaşmasına zemin hazırladığı için daha önemli olan inme gibi felce sebep olabiliyor” dedi. Doç. Dr. Ümit Savaşçı ise koronavirüs geçiren erkeklerde kalıcı kısırlık oluştuğunun ispatlandığını belirtti. İşte, korona virüs ile ilgili yapılan açıklamanın ayrıntıları.
#Korona Virüs BelirtileriSağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, koronavirüs geçiren erkeklerde kalıcı kısırlık oluştuğunun ispatlandığını söyledi.
#KoronavirusKuş gribi, Japonya'yı alarma geçirdi. Ülkenin Chiba bölgesinde görülen kuş gribinin insanlara bulaşma riski nedeniyle 410 bin tavuğun itlaf edileceği duyuruldu. Koronavirüs salgını devam ederken Japonya'dan gelen kuş gribi haberi endişeye neden oldu. Hasta hayvanların akıntıları ve temas yoluyla bulaşan kuş gribi yüksek ateş, boğaz ağrısı ve nefes darlığı gibi semptomlar gösteriyor. Tıp dilinde 'Avian İnfluenza' olarak tanımlanan kuş gribi hayati risk oluşturabiliyor. İşte, kuş gribi belirtileri ve tedavi yöntemleri ile ilgili bilgiler.
#Kuş GribiBesin takviyelerinin Kovid-19 üzerindeki etkileri ve birçok takviyenin yüksek dozajda kullanımının potansiyel yan etkileri henüz tam olarak bilinmemektedir. Bu nedenle, gıda takviyelerinin, vitamin ve minerallerin, yüksek miktarda alımından kaçınmak gerekir. Gıda İşleme Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ayla Ünver Alçay, takviyelerin besinlerden alınan vitaminlerin yerini tutmayacağını belirterek uyarılarda bulundu.
#Besin TakviyeleriÖksürük, balgam çıkarma, öksürüğün karakter değiştirmesi, balgamın karakter değiştirmesi, balgamda kan görülmesi, kirli-kokulu balgam çıkarması, göğüs ağrısı... Tüm bu şikayetler akciğer kanseri belirtisi olabiliyor. Özellikle tütün ve tütün ürünleri kullanma hikayesi olan ve hala aktif kullanan 40 yaş üstü bireylerin bu şikayetlere karşı çok dikkatli olmasında fayda var. Peki, akciğer kanserinde taramalar nasıl yapılmalı? Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Özkan Demirhan anlattı.
#AkciğerKöpekler ve kedilerin yanı sıra, kuşlar da sıkça evcil hayvan olarak tercih edilen önemli bir grubu oluşturur. Evlerinizde veya yakınında beslediğiniz kuş türleri de alerjik reaksiyonlara neden olabiliyor. Alerji ve Astım Derneği Başkan Yardımcısı ve Yetişkin Alerji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kürşat Epöztürk kuş alerjilerini detaylı bir şekilde anlattı.
#Kuş AlerjisiTüm dünya, 2020 yılında çok ciddi ölümlere yol açan, insanları eve hapseden, yüksek iş ve ekonomik kayıplara neden olan ve hepsinden önemlisi hiçbir azalma belirtisi göstermeyen koronavirüs hastalığı COVID-19 salgınıyla mücadele ediyor. Dr. Yüksel Büküşoğlu, koronavirüse bağlı ağır solunum yetmezliğini ve akciğer hasarını kök hücre ile tedavi etmenin mümkün olabileceğini belirtti.
#KoronaAnkara Şehir Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi'nde görevli Doç. Dr. Fatma Gül Yurdakul, koronavirüs geçiren hastalarda bazı fiziki bozukluklar ortaya çıkabildiğini belirterek, "Akciğer kapasitesi azaldığı için hayatını normal devam ettiremeyen, yürüyüşü ve her türlü fiziksel aktivitesi bozulan hastalarımız oluyor. Bunun sonucunda da bu hastaların uzunca bir süre rehabilitasyon sürecine ihtiyacı oluyor" dedi. Yurdakul, şunları söyledi:
#Kaan ULU/DHASAĞLIK Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Sema Turan, "Virüsün yarattığı akciğer hasarı inanılmaz. Bir yoğun bakım hekimi olarak söyleyebilirim ki gördüğümüz akciğer filmleri ve tomografileri olayın şiddetinin oldukça fazla olduğunu ve bu hasta gruplarının da zannedildiği gibi çok ileri yaş olmadığını söylemek zorundayım'' dedi.
#KoronavirüsKOVİD 19 ile ilgili çok farklı yorumlar yapılıyor. İlk dalgada çevremde çok az kişinin testi pozitif çıkmıştı ama ikinci dalga çok daha güçlü geldi. Çemberin iyice daraldığının farkındayım. Pozitif olup hastalığı geçiren birçok arkadaşım süreci kolay atlattı. Çok az semptomları ortaya çıktı. Ve 10 günün sonunda sonuçları negatife döndü.
#İzmirÇOCUK ve gençlerde ani gelişen ve ağrı kesicilere rağmen geçmeyen baş ağrısının Kovid-19 belirtisi olabileceğine işaret eden Nöroloji Algoloji ve Vasküler Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz, 72 saatten uzun süren şiddetli baş ağrısının migrenle karıştırılmamasını, özellikle çocuk ve gençler ile erkeklerde bu türden baş ağrısı görülürse mutlaka bir hekime başvurulması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Uludüz, belirtili ya da belirtisiz, hastada akciğer lezyonu oluşmuşsa bunun, beynin yeterli oksijen alamamasından kaynaklanan nörolojik hasarlara yol açabileceğini, demans hatta 8,5 puana varana kadar IQ düşüklüğüne yol açabileceğini vurguladı.
#Prof. Dr. Derya Uludüz