Akciğer Hasarı Kök Hücre ile Tedavi Edilebilir mi?

Güncelleme Tarihi:

Akciğer Hasarı Kök Hücre ile Tedavi Edilebilir mi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2020 14:08

Tüm dünya, 2020 yılında çok ciddi ölümlere yol açan, insanları eve hapseden, yüksek iş ve ekonomik kayıplara neden olan ve hepsinden önemlisi hiçbir azalma belirtisi göstermeyen koronavirüs hastalığı COVID-19 salgınıyla mücadele ediyor. Dr. Yüksel Büküşoğlu, koronavirüse bağlı ağır solunum yetmezliğini ve akciğer hasarını kök hücre ile tedavi etmenin mümkün olabileceğini belirtti.

Haberin Devamı

Bilim insanları hastalığın yayılmasını kontrol altına almak ve hastaları tedavi edebilmek için büyük bir mücadele içerisinde. Bu virüse maruz kalmış insanların %5-10 kadarı, özellikle yaşlı hastalar başta olmak üzere, kronik hastalıkları olanlarda, bağışıklık sistemi zayıf ya da bağışıklığı baskılayıcı ilaç kullananlarda, hastalığın ilerleyen dönemlerinde şiddetli akut solunum yetmezliği, ağır akciğer enfeksiyonu ve hasarı gelişmekte ve hastalar bu nedenle kaybedilmekte. Son olarak, COVID-19 tedavisinde kök hücrelerin kullanımına ilişkin çok sayıda bilimsel çalışma gerçekleştirildi. Son bilimsel çalışmalar ışığında COVID-19 tedavisinde kök hücrelerin kullanımı ile ilgili olarak Dr. Yüksel Büküşoğlu'ndan görüş aldık. 

Dr. Yüksel Büküşoğlu; ''Koronavirüs enfeksiyonun neden olduğu ağır solunum yetmezliği ve ciddi akciğer hasarı COVID-19 vakalarında birincil ölüm nedeni. Kök hücrelerin bağışıklık sistemini düzenleyip iyileştirici özelliklere sahip olduğu ve daha önce de bazı virüsenfeksiyonlarının neden olduğu hasarı tedavi etmek için kullanıldığını biliyoruz. Yağ dokumuz vücudumuzdaki en önemli kök hücre kaynaklarından biridir. Koronavirüs COVID-19, etkisini ACE-2 ile gösterir ve yağ dokusu, ACE-2 açısından çok zengin ve önemli bir dokudur. Yağ dokusundan üretilen kök hücrelerin üç ana özelliği vardır: İmmünomodülatör yani bağışıklık sistemini düzenleyip iyileştirici özellikleri, ikincisi anti-enflamatuar yani iltihabi reaksiyonu önleyici, azaltıcı etkileri, ve son olarak rejeneratif yani onarıcı, iyileştirici, tamir edici özellikleri. Kök hücreler salgıladıkları birçok molekülle koronavirüsün akciğer dokusunda oluşturduğu iltihabi reaksiyonun şiddetlenmesini baskılayabilip, önleyebiliyor. Ayrıca, aşırı alarm durumuna geçmiş sitokin fırtınasını bağışıklık sisteminin yanıtlarını düzeltip, iyileştirerek engelleyebiliyor. 

Haberin Devamı

Virüsün neden olduğu şiddetli iltihabi reaksiyonu önleme, hastalığın şiddetlenmesini engelleme, hasar görmüş akciğer dokuları yeniden ve çabuk bir şekilde onarabilme, bağışıklık sistemini kuvvetlendirip, düzenleyebilmek gibi etkileri sayesinde, Covid 19 hastaları hızlı bir etkiyle sağlıklarına kavuşabiliyorlar. Üstelik kök hücrelerin onarıcı, yenileyici özellikleri sayesinde akciğerde oluşan ağır hasar da tedavi ediliyor. Kök hücre tedavisi ile hastanın bağışıklık sis eminin Kovid-19'un yarattığı hasara direnmesini ve hücrelerin yenilenmesini sağlamayı amaçlanmakta.

Haberin Devamı

Bilimsel çalışmalar uygulanan mevcut ilaç tedavilerine yanıt vermeyen şiddetli COVID-19 vakalarında Kök Hücre tedavisinin son derece faydalı olabileceğini göstermektedir.'' dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!