Bir toplumun refah seviyesinin yükselmesi için, o toplumun iyi eğitilmiş olması gerekir. Nasıl ki henüz ilk yıllarından itibaren sınıf öğretmenleri çocukları eğitmek için çabalıyorsa, eğitimin son halkası olan üniversitelerdeki akademisyenlerin de bir o kadar emeği vardır. Peki, akademisyen kime denmektedir ve nasıl olunmaktadır? İşte akademisyenlik hakkında merak ettikleriniz.
#Akademisyen Nedir?Alman Başbakan Scholz, Hürriyet’e verdiği özel röportajda ikili ilişkilerden Türkiye’nin bölgedeki rolüne ilişkin çok sayıda konuda değerlendirme yaparken, Almanya’daki Türk kökenlileri ilgilendiren çifte vatandaşlık yasasının iptalinin hata olacağını söyledi.
#AlmanyaÜlkemizde ortalama konut üretimi 400/500 bin adet/yıl bandında seyrederken pandemi döneminde yaşanan kısıtlar, piyasa dengelerinin bozulması, faizlerin ve maliyetlerin yükselmesi üretim arzında adeta bir sarmala girilmesine neden olmuş, ülkemizde reel manada bir arz ve barınma sorunu ortaya çıkmıştır.
#Konut SorunuEmeritus Prof. Dr. Yani Skarlatos halen hoca olarak görev yaptığı Boğaziçi Üniversitesi’ne bundan tam 62 yıl önce adım attı. Henüz 15 yaşındayken o zamanlar lise olarak eğitim veren Boğaziçi Üniversitesi’nde fizik bölümü öğretim üyesi olarak görevini sürdüren Prof. Dr. Skarlatos, “Sağlığım el verdiği sürece çalışmaya ve bu üniversitede bulunmaya devam edeceğim” diyor.
#Emeritus Prof. Dr. Yani SkarlatosTürkiye Futbol Federasyonu Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu, geçtiğimiz günlerde dikkat çeken açıklamalarda bulunmuştu. Yazarımız Murat Fevzi Tanırlı, TFF Başkanı'nın sözleri ve projeleri üzerine önemli değerlendirmelerde bulundu.
#TFFTürk halk müziği sanatçılarının senfonik orkestra ile eserleri seslendirmeleri son yıllarda hayli popülerleşti. Bu akımın 1990’lardaki ilk öncülerinden, anonim türkülerimizi orkestra eşliğinde ilk kez seslendiren opera sanatçımız İhsan Ekber ile buluştuk; Kerkük’ten Ankara’ya uzanan duygusal hikâyesini dinledik...
#İhsan Ekber41. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, 2-10 Kasım tarihleri arasında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek. Etkinliğin konukları arasında “Olasılıksız” ve “Empati” adlı romanlarıyla çok satanlar listelerinin zirvesinden yıllardır düşmeyen Amerikalı yazar Adam Fawer da yer alıyor. Ünlü yazar, “Olasılıksız” kitabında hayatta her şeyin bir olasılığı olduğunu, hiçbir şeyin imkânsız olamayacağını söylüyor.
#OlasılıksızİBB, 40 bin öğrenciye kırtasiye seti dağıtımına başladı. Dağıtım töreninde konuşan İmamoğlu, "Eşitlik duygusu ve adalet duygusunu, zedelemeden yükseltmeli ve en iyi seviyeye taşımalıyız. Eşit koşullarda çocuklarımıza eğitim imkanı sunmalıyız" dedi. İmamoğlu, "Üzerimize düşen ne varsa yapmak zorundayız. Bu, bizim çocuklarımıza olan borcumuzdur, lütuf değildir. Hakkınız olanı, size veriyoruz. Hayırlı uğurlu olsun" dedi.
#İBBEren Düzenli prestijli Vigo Uluslararası Piyano Yarışması’nda Martha Argerich Özel Ödülü’nü kazandı. Fazıl Say’ın “15 yaşı için çok ileri bir seviye, kusursuz teknik, kusursuz müzikalite, gerçek bir üstün yetenek” dediği Düzenli’yle başarı hikâyesini konuştuk: “Yarışmada ‘Türkiye’den Eren Düzenli’ olarak anons edilince coşku, heyecan, mutluluk ve daha birçok duyguyu aynı anda yaşadım.”
#Eren DüzenliAlmanya ile Türkiye arasındaki ilişkiler söz konusu olduğunda zaman siyasiler bazen tarihsel Türk-Alman dostluğuna gönderme yapar. Özellikle de Türk siyasilerden çok duyarız bunu. Uluslararası ilişkilerde elbette bu dostluğun pek bir geçerliliği yok. Uluslararası ilişkileri her ne kadar çıkarlar belirlese de Türkiye ile Almanya ilişkilerini farklı kılan beşeri boyut da bulunuyor. Almanya’da yaşayan 3.5 milyona yakın Türkiye kökenli insan bu ilişki biçimini özel kılıyor. Ancak en ufak bir olayda bile yaşanan çatışma, iki toplum arasında bırakın dostluğu, uçurum olduğunu gösterecek emarelere sahip. Son olarak futbolcu Merih Demiral’ın ‘Bozkurt’ işaretiyle kopan tartışmalar bunun göstergesi.
#AVRUPADAN HABERBilim dünyasının parlayan yıldızlarından fizik mühendisi Doç. Dr. Canan Dağdeviren ilham konuşması yapmak için İstanbul’da öğrencilerle bir araya geldi. Konuşmasında “Aydınlık için karanlık da gerekli” diyen Dağdeviren, gençlere engellerle karşılaştıklarında pes etmek yerine daha çok motive olmalarını tavsiye ediyor.
#Canan Dağdeviren11 yıldır ekranda. Karşımıza hep nitelikli işlerde ve karakterlerde çıktı. ‘Kurak Günler’, ‘Okul Tıraşı’ gibi rol aldığı filmler çok konuşuldu. Şimdilerde Kanal D’de yayımlanan ‘Taş Kağıt Makas: Hayatın Oyunu’ dizisinde başrolde. Oyuncu Ekin Koç’la buluşuyoruz; mesleğe nasıl başladığını, hayata bakışını, aşkı ve yıllar geçmesine rağmen hep genç görünmesine ilişkin son günlerde sosyal medyada viral olan “Vampir mi” esprisini konuşuyoruz: “Vampir değilim, ne yazık ki ölümlüyüm.”
#Ekin Koç8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle Berlinli kadınlarımız da farklı etkinlikler düzenledi. Türk-Alman İşverenler Birliği (TDU), Atatürkçü Düşünce Derneği Berlin-Brandenburg (ADD), cemevi, CHP Berlin tarafından ayrı ayrı düzenledikleri etkinliklere farklı nesillerden çok sayıda kadınlarımız katıldı.
#ALMANYASanat, tüm dünyada son yılların en parlak dönemini yaşıyor. Yeni açılan müzeler, galeriler, fuarlar, sergiler… Türkiye’de bu işi en eski zamandan beri yapan isimlerden biri Murat Pilevneli. Adını havalı etkinliklerin ev sahibi olarak duyuyoruz. Dijital sanatın öncüsü olarak dünyaca tanınan, gurur duyduğumuz Refik Anadol’un ilk galericisi de kendisi. Pilevneli, “Sanat artık hayat tarzı oldu. Eskiden daha çok mobilya dolu olan evlerde şimdi resimler ve heykeller var” diyor.
#Refik AnadolZeynep 8, Zehra ise 10 yaşında aynı anne babadan dünyaya gelen ancak kaderleri farklı yazılmış iki kardeş. Zehra 20 binde 1’inde görülen Rett Sendromu nedeniyle zihinsel gelişimi geri kalmış ve yatağa bağımlı bir çocuk. Zeynep ise sadece üstün nitelikli özel öğrencilerin kabul edildiği Bilim ve Sanat Merkezi’nde (BİLSEM) eğitimine devam ediyor. 2 yıl arayla dünyaya gelip çok farklı 2 ayrı hayata sahip olan kardeşlerden Zeynep’in ‘üstün’ olduğunun fark edilmesi 5 yıl önce tatilde karşılaştıkları bir akademisyenin dikkatine dayanıyor. Farklı iki kardeşten Zeynep, derslerinden geriye kalan zamanda ablasına destek oluyor.
#Rett SendromuBir süredir herkesin dilinde ‘pavyon’ var. Bunun sebebi yeni yayımlanmaya başlayan ‘İnci Taneleri’ dizisi, daha doğrusu dizide Dilber adlı bir konsomatrisi canlandıran Hazar Ergüçlü’nün yaptığı dans... Dans fenomen olurken Ergüçlü’nün giydiği elbise yok sattı. Herkes pavyonları merak ediyor, hatta pavyon dansı dersi alanlar var. Bu yüzden sosyal medyada linç edilenler de oldu çünkü bu mekânların acımasızlığının, o hayatın zorluklarının göz ardı edildiğini düşünen de çok.
#PavyonCumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, binlerce emekli 7 bin 500 lira emekli maaşı aldığını hatırlatıp, "Emeklilerin hepsi ne CHP'lidir ne İYİ Partilidir ne de bir siyasi görüştendir. Emekliler her siyasi partiden olabilir ama hepimizin minnet borçlu olduğu, bu ülke bu noktalara gelene kadar çalışmış, alın teri akıtmış, göz nuru dökmüş, evlatlar yetiştirmiş, hepimize emanet büyüklerimizdir. Bu 7 bin 500 lirayı önümüzdeki hafta derhal, bizim önerimiz kanun teklifimiz var; en az asgari ücret seviyesine çıkarmak durumundayız, bu çağrıyı Turgutlu'dan Türkiye'ye yapıyoruz" dedi.
#CHPİYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu partisinin yerel seçim hazırlıkları konusundaki çalışmaları aktarırken, "Manisa ve Adana büyükşehir belediye başkan adaylarımızı bu hafta açıklamış olacağız. Genel İdare Kurulumuzda (GİK), Samsun ve Antalya büyükşehir adaylarımızın isminde uzlaşma sağladık. İstanbul ve Ankara için de temennimiz, ocak ayı içinde bu adaylarımızı açıklamak yönünde" dedi.
#TBMMDünyanın başka bir yerinde, ülkesinden çok uzakta ama köklerinden beslenen, yaptığı eserlerle bu diyarlardan olmayanların takdirini, alkışını toplayan, sanatı ve müziği adına bestelerinde yeni kapılar açan hipster dediğimiz yenilikçi akımın öncü isimlerinden olan Mehmet Ali Sanlıkol ile röportajımı gerçekleştirdim. Mehter marşının içindeki inceliği fark edip gönül verdiği caza klasik Türk müziğini harmanlayan Mehmet Ali Sanlıkol’un son albümü ‘Turkish Hipster’, kendi deyimiyle 21. yüzyıla ait kozmopolit ve yenilikçi dinleyici kitlesine hitap ediyor. Grammy Müzik ödüllerinde finalde; 4 Şubat’ta ödül töreni... Ne güzel bir duygu bu! Müzikte dünyanın saygın ödüllerinde gösterilmek! Bugün Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de Bursa’dan çıkıp Amerika’ya, oradan dünyaya uzanan notaların sahibi Mehmet Ali Sanlıkol ile sohbetimizi siz değerli okuyucularımızla baş başa bırakıyoruz. İlham olması dileğiyle...
#1Dünyanın başka bir yerinde, ülkesinden çok uzakta ama köklerinden beslenen, yaptığı eserlerle bu diyarlardan olmayanların takdirini, alkışını toplayan, sanatı ve müziği adına bestelerinde yeni kapılar açan hipster dediğimiz yenilikçi akımın öncü isimlerinden olan Mehmet Ali Sanlıkol ile röportajımı gerçekleştirdim. Mehter marşının içindeki inceliği fark edip gönül verdiği caza klasik Türk müziğini harmanlayan Mehmet Ali Sanlıkol’un son albümü ‘Turkish Hipster’, kendi deyimiyle 21. yüzyıla ait kozmopolit ve yenilikçi dinleyici kitlesine hitap ediyor. Grammy Müzik ödüllerinde finalde; 4 Şubat’ta ödül töreni... Ne güzel bir duygu bu! Müzikte dünyanın saygın ödüllerinde gösterilmek! Bugün Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de Bursa’dan çıkıp Amerika’ya, oradan dünyaya uzanan notaların sahibi Mehmet Ali Sanlıkol ile sohbetimizi siz değerli okuyucularımızla baş başa bırakıyoruz. İlham olması dileğiyle...
#Mehmet Ali Sanlıkol